Home » News » Aandelen dalen terwijl China instort, Amerikaanse rentes stijgen op basis van verwachtingen van de Fed.

Aandelen dalen terwijl China instort, Amerikaanse rentes stijgen op basis van verwachtingen van de Fed.

News Team
Een graadmeter voor wereldwijde aandelen daalde dinsdag nadat details over de Chinese stimuleringsmaatregelen tegenvielen, omdat beleggers zich nu richten op de komende Amerikaanse inflatiecijfers en bedrijfsresultaten.

Op Wall Street stegen de Amerikaanse aandelen in de beginfase van de handel, aangezien de toonaangevende S&P 500 herstelde van een daling van bijna 1% in de vorige sessie. Dit werd ondersteund door winsten in technologieaandelen (.SPLRCT), die ongeveer 1,3% stegen.

Aandelen daalden maandag vanwege toenemende zorgen over een breder conflict in het Midden-Oosten. Ook zorgde het solide Amerikaanse banenrapport van vorige week ervoor dat beleggers de omvang en het tempo van de renteverlagingen door de Federal Reserve opnieuw gingen beoordelen.

Beleggers houden ook de inflatiecijfers van donderdag in de vorm van de consumentenprijsindex (CPI) in de gaten, terwijl banken naar verwachting eind deze week het seizoen van de bedrijfsresultaten bekendmaken.

“We zagen gisteren een sterke uitverkoop, dus het is niet onnatuurlijk dat we nu een lichte opleving zien, vooral omdat er vandaag een tekort is aan nieuwe gegevens”, aldus Fiona Cincotta, senior marktanalist bij City Index.

De Dow Jones Industrial Average (.DJI) daalde met 29,43 punten, of 0,07%, tot 41.924,81, de S&P 500 (.SPX) steeg met 33,38 punten, of 0,58%, tot 5.729,08 en de Nasdaq Composite (.IXIC) steeg met 171,14 punten, of 0,95%, tot 18.093,92.

Europese aandelen daalden, omdat het gebrek aan details over de langverwachte fiscale stimulans van China druk uitoefende op sectoren die verband houden met de op één na grootste economie ter wereld, zoals mijnbouw en luxegoederen.

MSCI’s index van aandelen wereldwijd (.MIWD00000PUS), daalde 1,18 punten, of 0,12%, tot 842,68, op weg naar zijn tweede daling op rij en zesde in de laatste zevende sessie. De STOXX 600 (.STOXX), index daalde 0,56%.

De Hang Seng Index (.HSI) van Hongkong daalde met 9,4%, de grootste daling sinds 2008. De grote winst die tijdens een Chinese feestdag werd geboekt, werd tenietgedaan nadat economisch planner Zheng Shanjie tegen verslaggevers had gezegd dat China “volledig vertrouwen” heeft in het behalen van de economische doelstellingen voor 2024 en volgend jaar 200 miljard yuan (28,36 miljard dollar) uit de begroting zal halen om te besteden aan investeringsprojecten en steun aan lokale overheden.

Maar doordat er onvoldoende details werden gegeven over nieuwe of ingrijpende maatregelen, ontstonden zorgen over de bereidheid van Peking om de economie uit de huidige crisis te halen.

De Shanghai Composite (.SSEC) en de blue-chip CSI300 (.CSI300), die beide tijdens de feestdagen gesloten waren, sloten respectievelijk 4,6% en 5,9% hoger, maar bleven wel aanzienlijk onder de eerdere winsten van ruim 10%.
De rendementen op Amerikaanse staatsobligaties met een langere looptijd stegen doordat de Federal Reserve de rentetarieven opnieuw heeft bijgesteld naar aanleiding van het sterker dan verwachte banenrapport van vrijdag en in aanloop naar het CPI-rapport.

Verwachtingen voor een renteverlaging van 25 basispunten door de Fed tijdens de vergadering van november staan op 86,7%, volgens CME’s FedWatch Tool, waarbij de markt een kans van 13,3% inprijst dat de Fed de rente stabiel houdt. Vorige week prijsde de markt volledig een verlaging van ten minste 25 basispunten in met een kans van 36,8% voor nog eens een buitensporige verlaging van 50 basispunten.

“Er werd verwacht dat er een zekere terugdraaiing zou plaatsvinden ten opzichte van de voorspellingen voor renteverlagingen, en … dat is gerechtvaardigd op basis van de werkgelegenheidscijfers van afgelopen vrijdag”, aldus Jim Barnes, directeur vastrentende waarden bij Bryn Mawr Trust in Berwyn, Pennsylvania.
De olieprijzen daalden, maar kwamen pas tot stilstand na een recente opleving die werd veroorzaakt door de toenemende vijandelijkheden in het Midden-Oosten. De angst voor onderbrekingen in de aanvoer door het conflict tussen Israël en Iran en een enorme orkaan in de Golf van Mexico nam af.

Amerikaanse ruwe olie daalde met 4,71% tot $73,51 per vat en Brent daalde tot $77,24 per vat, een daling van 4,56% op de dag.

De vicevoorzitter van Hezbollah zei in een commentaar dat dinsdag werd uitgezonden dat de groep de inspanningen om een staakt-het-vuren in Libanon te bereiken, steunt, aangezien Israëlische troepen grondoperaties zijn begonnen in het zuidwesten van het land.

De dollarindex, die de dollar vergelijkt met een mandje valuta’s, waaronder de yen en de euro, steeg met 0,08% tot 102,55, terwijl de euro met 0,03% daalde tot $1,0969.

De dollar steeg met 0,05% ten opzichte van de Japanse yen tot 148,26. Het pond steeg met 0,07% tot $1,3092.

Source: https://buystocks.co.uk/news/stocks-slip-as-china-slumps-us-yields-climb-on-fed-expectations/