Home » News » Aandelen en Amerikaanse rendementen stijgen na Fed-notulen, terwijl inflatiecijfers in de gaten worden gehouden.

Aandelen en Amerikaanse rendementen stijgen na Fed-notulen, terwijl inflatiecijfers in de gaten worden gehouden.

10 October 2024 Door News Team

Wereldwijd stegen de aandelenkoersen woensdag, net als de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties. Beleggers verwerkten de notulen van de vergadering van de Federal Reserve in september en wachtten op inflatiecijfers om aanwijzingen te krijgen over het rentebeleid van de centrale bank.

Uit de notulen van de vergadering bleek dat een “aanzienlijke meerderheid” van de Amerikaanse Federal Reserve-functionarissen voorstander was van het begin van een tijdperk van soepel monetair beleid met een buitensporige renteverlaging van een half punt. Er leek echter een nog bredere overeenstemming te zijn over het feit dat deze eerste stap de Fed niet aan een bepaald tempo van renteverlagingen in de toekomst zou binden.

Amerikaanse aandelen hielden na de notulen winst aan, maar de stijging tijdens de sessie werd deels afgeremd door een daling van 2,5% van de aandelen van Google-moederbedrijf Alphabet (GOOG). Dit nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie aangaf dat het mogelijk een rechter zal vragen om het bedrijf te dwingen delen van zijn activiteiten af te stoten.

De Dow Jones Industrial Average steeg met 346,47 punten, ofwel 0,82%, tot 42.426,84, de S&P 500 steeg met 25,84 punten, ofwel 0,45%, tot 5.776,97 en de Nasdaq Composite steeg met 57,66 punten, ofwel 0,32%, tot 18.240,58.

Beleggers hebben hun verwachtingen voor agressieve renteverlagingen door de Fed teruggedraaid na het sterke Amerikaanse banenrapport van vorige week. Ze zullen ook de inflatiegegevens op donderdag in de gaten houden in de vorm van de consumentenprijsindex (CPI) voor inzicht in het rentepad van de Fed, terwijl het seizoen van de bedrijfsresultaten op vrijdag begint met de bankresultaten.

“Er gebeurt momenteel veel op de markt”, aldus Anthony Saglimbene, hoofdmarktstrateeg bij Ameriprise Financial in Troy, Michigan.

“De macro-economische achtergrond is solide, er zal waarschijnlijk wat verandering zijn in de verwachtingen van renteverlagingen tussen nu en het einde van het jaar. De sleutel voor de markt in de komende weken is het winstseizoen.”

Nadat vorige week een verlaging van ten minste 25 bps volledig was ingeprijsd, met een kans van 35,2% op een tweede opeenvolgende verlaging van 50 bps, gokt de markt op een kans van 79,4% op een verlaging van 25 basispunten tijdens de vergadering van de Fed in november, en een kans van 20,6% dat de rente stabiel blijft, zo bleek uit de FedWatch Tool van CME. De verwachtingen voor een verlaging in november daalden licht na de notulen van de Fed.

Lorie Logan, voorzitter van de Federal Reserve Bank in Dallas, zei dat ze de buitensporige renteverlaging van vorige maand steunt, maar dat ze in de toekomst kleinere verlagingen wil, gezien de “nog steeds reële” opwaartse risico’s voor inflatie en de “aanzienlijke onzekerheden” over de economische vooruitzichten.

MSCI’s index van aandelen wereldwijd steeg met 2,12 punten, of 0,25%, tot 846,90 en was op weg naar een tweede opeenvolgende sessie van winsten. In Europa sloot de STOXX 600-index 0,66% hoger, deels gesteund door autofabrikanten toen de index herstelde van een daling in de vorige sessie.

De rally op de Chinese aandelenmarkt mislukte, waarbij zowel de Shanghai Composite-index als de CSI300-index hun grootste procentuele dalingen op één dag doormaakten sinds februari 2020.

Het belangrijkste Chinese voorlichtingsbureau meldde dat het ministerie van Financiën zaterdag tijdens een persconferentie plannen voor fiscale stimuleringsmaatregelen om de economie te stimuleren, zal uiteenzetten.

De Amerikaanse rendementen waren lichtjes hoger in het kielzog van Logans opmerkingen en de Fed-notulen, evenals een veiling van 10-jarige notes. Het rendement op benchmark Amerikaanse 10-jarige notes steeg met 3,4 basispunten tot 4,069%, terwijl het rendement op 2-jarige notes, dat doorgaans in de pas loopt met de renteverwachtingen, steeg met 2,8 basispunten tot 4,007%.

Eerder deze week overschreed de 10-jaarsrente voor het eerst in twee maanden de 4%.

De dollarindex, die de dollar vergelijkt met een mandje valuta’s, steeg met 0,39% tot 102,89, terwijl de euro met 0,38% daalde tot $1,0938.

Ten opzichte van de Japanse yen steeg de dollar met 0,73% tot 149,27. Het pond daalde met 0,28% tot $1,3067.

De Nieuw-Zeelandse dollar daalde met 1,35% ten opzichte van de greenback naar $0,6055 nadat de centrale bank de rente met 50 basispunten verlaagde en de deur openliet voor verdere renteverlagingen.

De olieprijzen daalden voor de tweede keer op rij, vanwege de stijgende Amerikaanse ruwe olievoorraden. Daarnaast werd de prijsdaling afgeremd door het risico van verstoringen van de Iraanse aanvoer door het conflict in het Midden-Oosten en orkaan Milton in de Verenigde Staten.

Amerikaanse ruwe olie daalde met 0,38% tot $73,29 per vat en Brent daalde tot $76,59 per vat, een daling van 0,76% op de dag.

Source: https://buystocks.co.uk/news/stocks-us-yields-higher-after-fed-minutes-as-inflation-data-eyed/