Home » News » Aandelen in Azië zijn gemengd nadat spanningen in het Midden-Oosten druk uitoefenen op Wall Street.

Aandelen in Azië zijn gemengd nadat spanningen in het Midden-Oosten druk uitoefenen op Wall Street.

News Team

De Aziatische aandelenkoersen vertoonden vrijdag een gemengd beeld, nadat de toenemende spanningen in het Midden-Oosten de aandelenkoersen op Wall Street deden dalen en de olieprijzen stegen.

De Japanse benchmark Nikkei 225 steeg 0,3% in de ochtendhandel tot 38.668,36. De Australische S&P/ASX 200 daalde 0,7% tot 8.145,70. De Zuid-Koreaanse Kospi steeg 0,6% tot 2.577,51. De Hang Seng van Hongkong steeg 1,6% tot 22.473,56. De handel in Shanghai werd gesloten.

In de valutahandel daalde de Amerikaanse dollar lichtjes van 146,83 yen naar 146,52 Japanse yen. De euro bleef onveranderd op $1,1034.

Premier Shigeru Ishiba, die dinsdag aantrad, zou vrijdag een beleidstoespraak houden waarin hij het standpunt van zijn regering over kwesties als rentetarieven en uitgaven zou kunnen uiteenzetten.

De Bank of Japan is heel geleidelijk begonnen met het verhogen van de benchmarkrente van bijna nul. Deze staat nu op ongeveer 0,25%. Verwachtingen van stijgende rentetarieven hadden de yen omhoog gestuwd nadat de Liberal Democrats Ishiba tot leider van de regeringspartij hadden gekozen en dus als premier dienden. Maar de yen is de afgelopen twee dagen teruggevallen ten opzichte van de dollar nadat ambtenaren duidelijke signalen hadden afgegeven dat ze op dit moment geen voorstander waren van verdere renteverhogingen.

Een goedkopere yen zou een pluspunt kunnen zijn voor Japanse exporteurs als Nintendo en Toyota door de waarde van hun overzeese inkomsten te verhogen. Maar het verhoogt de kosten van de import van olie en andere essentiële grondstoffen, waardoor de prijzen stijgen en de huishoudelijke uitgaven worden beperkt.

De aandelenkoersen op Wall Street daalden woensdag, omdat de olieprijzen bleven stijgen en de wereld wacht op de reactie van Israël op de Iraanse raketaanval van dinsdag.

De S&P 500 daalde 0,2% tot 5.699,94 en de Dow Jones Industrial Average daalde 0,4% tot 42.011,59. De Nasdaq Composite daalde minder dan 0,1% tot 17.918,48.

Amerikaanse benchmark ruwe olie steeg met 5 cent tot $ 73,76 per vat. Brent ruwe olie, de internationale standaard, steeg met 8 cent tot $ 77,70 per vat. Donderdag steeg Brent met 5% nadat het de week begon onder de $ 72. Het is mogelijk op weg naar de grootste wekelijkse procentuele winst in bijna twee jaar.

De stijging kwam nadat president Joe Biden donderdag suggereerde dat Amerikaanse en Israëlische functionarissen een mogelijke aanval van Israël op Iraanse olie-installaties bespraken.

“We zijn daarover in gesprek,” zei Biden tegen verslaggevers. Hij voegde toe: “Ik denk dat dat een beetje … hoe dan ook zou zijn,” zonder zijn gedachte af te maken. Biden zei ook dat hij niet verwacht dat Israël onmiddellijk wraak zal nemen op Iran.

Iran is een grote olieproducent en een uitbreiding van de gevechten zou de Iraanse stromen naar China kunnen afknijpen en ook buurlanden kunnen treffen die integraal deel uitmaken van de ruwe olievoorziening. Signalen dat de olievoorraden op dit moment ruim voldoende zijn, helpen echter om de prijzen in toom te houden. Brent-ruwe olie daalde vorige maand naar de laagste prijs in bijna drie jaar.

Uit een rapport van donderdag bleek dat de groei van de Amerikaanse vastgoed-, gezondheidszorg- en andere dienstverlenende bedrijven het sterkste tempo bereikte sinds februari 2023.

Een apart rapport suggereerde dat het aantal ontslagen in de Verenigde Staten relatief laag blijft. Iets meer werknemers dienden vorige week een aanvraag in voor werkloosheidsuitkeringen, maar het aantal blijft laag vergeleken met de geschiedenis.

Buiten de zorgen van deze week over het Midden-Oosten, is de dominante vraag die boven Wall Street hangt of de arbeidsmarkt het zal blijven volhouden nadat de Federal Reserve de rentetarieven op een twintig jaar hoog niveau heeft gehouden. De Fed wilde de economie hard genoeg afremmen om de hoge inflatie een halt toe te roepen.

Aandelen staan in de buurt van hun records vanwege de hoop dat de Amerikaanse economie zal blijven groeien, nu de Federal Reserve de rentetarieven verlaagt. De Fed verlaagde vorige maand voor het eerst in meer dan vier jaar haar belangrijkste rentetarief en gaf aan dat er volgend jaar meer verlagingen zullen komen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-shares-are-mixed-after-middle-east-tensions-weigh-on-wall-st/