Aandelen in de VS en Europa dalen als gevolg van Amerikaanse inflatiecijfers.
De aandelenkoersen daalden donderdag in New York en Europa, omdat het laatste Amerikaanse inflatierapport de argumenten voor een langzamer tempo van renteverlagingen versterkte.
Alle drie de belangrijkste Amerikaanse Wall Street-indexen stonden in de vroege handel lager, nadat de Dow en de bredere S&P 500 woensdag recordhoogtes hadden bereikt.
In Europa noteerden Parijs en Frankfurt halverwege de middag lagere koersen, terwijl Londen vrijwel ongewijzigd bleef.
Eerder op de dag boekten de Chinese aandelenmarkten weer winst en sloten ze met stevige winsten nadat de Chinese centrale bank maatregelen nam om de aankopen van bedrijfsaandelen te verhogen.
De Amerikaanse overheid meldde dat de jaarlijkse inflatie in september is gedaald van 2,5 procent in augustus naar 2,4 procent, gemeten aan de consumentenprijsindex.
Maar een kernmaatstaf voor inflatie, die de schommelende kosten voor voedsel en energie buiten beschouwing laat, steeg van 3,2 procent in augustus naar 3,3 procent.
Beide cijfers waren sneller dan analisten hadden verwacht en in combinatie met een sterk rapport over de Amerikaanse werkgelegenheid van vorige week, versterken ze de zaak voor de Amerikaanse Federal Reserve om de leenrentes slechts licht te verlagen.
“De laatste CPI-cijfers zijn bepaald geen ramp, maar na een veel beter dan verwacht banenrapport vorige week, stellen velen zich vragen bij het besluit van de Fed om vorige maand de rente met 50 basispunten te verlagen”, aldus Bret Kenwell, analist bij eToro.
“De twee rapporten hebben de rente volgende maand met nog eens 50 basispunten verlaagd, terwijl sommigen zouden kunnen stellen dat dit een renteverlaging in november in welke vorm dan ook uitsluit.”
Donderdag was er echter ook tegenstrijdig nieuws: het aantal Amerikanen dat vorige week een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering indiende, steeg naar 258.000, het hoogste niveau in een jaar.
Analisten waarschuwden dat de vaak onvoorspelbare statistieken mogelijk zijn vertekend door orkanen in het zuidoosten van het land.
“Deze stijgende verwachtingen duiden erop dat de arbeidsmarkt enigszins aan het afzwakken is. Na het verbluffende banenrapport van vorige week zijn echter niet veel mensen er zeker van dat de arbeidsmarkt zal afzwakken”, aldus Fawad Razaqzada, analist bij Forex.com en City Index.
“Er zijn meer gegevens nodig om als investeerder een goed oordeel te kunnen vormen over de richting van de Amerikaanse arbeidsmarkt en daarmee over de rentetarieven.”
In Londen stegen de aandelen van GSK donderdag met meer dan vijf procent nadat het Britse farmaceutische bedrijf akkoord ging met een betaling van 2,3 miljard dollar in de Verenigde Staten om een einde te maken aan rechtszaken waarin werd beweerd dat zijn maagzuurremmer Zantac kanker zou veroorzaken.
Eerder op de dag sloot de beurs van Shanghai donderdag 1,3 procent hoger en steeg Hongkong met 3,0 procent.
De markten in Hongkong en het vasteland waren deze week in rep en roer, omdat de euforie over de recente maatregelen van China om de economie te stimuleren, werd getemperd door een persconferentie waarop geen verdere maatregelen werden aangekondigd of details werden gegeven over de reeds aangekondigde maatregelen.
Donderdag waren beleggers echter blij met het nieuws dat de People’s Bank of China details had vrijgegeven over een ‘swapfaciliteit’ waarmee ‘gekwalificeerde effecten, fondsen en verzekeringsmaatschappijen’ toegang krijgen tot meer dan 70 miljard dollar aan liquiditeit om aandelen te kopen.
De olieprijzen stegen met ongeveer 1,5 procent, omdat de ruwe-oliemarkt nog steeds volatiel was. De prijzen stegen nadat de Israëlische minister van Defensie had beloofd dat zijn land Iran zou aanvallen als vergelding voor de raketaanval van vorige week.
Source: https://buystocks.co.uk/news/us-europe-stocks-fall-on-us-inflation-data/