Aandelen stijgen rustig voordat potentiële Amerikaanse loonlijsten stormen
De stilte in de verkoop van obligaties heeft tot vrijdag geduurd, maar zal wellicht niet de hele dag duren, omdat beleggers wachtten op Amerikaanse banengegevens die zouden kunnen bijdragen aan het argument om de rente nog enige tijd hoog te houden.
De omslag van olie naar dalen heeft ook voor uitstel gezorgd, waarbij de Brent-futures voor ruwe olie op $84,50 per vat liggen, zo’n $13 of 13,5 procent goedkoper dan het hoogste punt in elf maanden van afgelopen week.
MSCI’s breedste index van aandelen uit de regio Azië-Pacific buiten Japan steeg 0,9 procent. De Nikkei in Tokio was vlak en de valutamarkten waren eveneens stabiel, hoewel de dollar door de obligatiecrisis op weg is naar een record voor de twaalfde opeenvolgende week van winst.
De rente op tienjaars Amerikaanse staatsobligaties bleef tijdens de Azië-sessie gelukkig stabiel op 4,72 procent, maar is met 55 basispunten gestegen in een vijf weken durende uitverkoop die de obligatiemarkten en de bereidheid tot het nemen van risico’s over de hele wereld heeft meegesleept.
“De recente scherpe uitverkoop heeft de paradoxale kracht om de zaden van zijn eigen ommekeer te zaaien”, aldus analisten van de Rabobank, omdat krappere financiële omstandigheden op de vraag zullen drukken en de kans zullen vergroten dat de beleidsrentes een piek bereiken en niet zullen pauzeren.
Niemand had echter grote inzetten gedaan vóór de publicatie van de Amerikaanse niet-agrarische loongegevens om 12.30 uur GMT.
Economen geraadpleegd door Reuters verwachten dat er vorige maand 170.000 banen in de VS zijn bijgekomen, hoewel schattingen oplopen tot 256.000.
“Het is moeilijk te onderscheiden waar mensen zitten, maar de markt zal zeker geen sterk aantal willen zien”, zegt Jason Wong, strateeg bij BNZ in Wellington.
INTERMEZZO
Een nieuwe verkoopronde van obligaties zou de dollar waarschijnlijk verder stuwen langs een wekelijkse winstreeks die nu al de langste ooit is ten opzichte van de euro. De dollarindex is twaalf weken op rij gestegen, wat overeenkomt met een reeks die liep van juli tot oktober 2014.
In de aanloop naar de euro staat de euro op $1,0542 dichtbij het laagste punt in elf maanden en het pond sterling niet ver van het dieptepunt in zeven maanden. De dollarindex bleef vrijdag stabiel op 106,4.
“Een doorbraak van 107 zou technisch bewijs leveren van voortzetting van de trend”, aldus Capital.com-analist Kyle Rodda.
Verrassend genoeg heeft alleen de belaagde yen veel weerstand getoond, sinds een plotselinge stijging van de Japanse munt dinsdagmiddag in Londen, aangewakkerde speculatie-autoriteiten hadden ingegrepen.
De Japanse geldmarktgegevens lieten geen afwijkingen zien van het soort dat met interventie gepaard zou kunnen gaan. Maar de zet was opvallend genoeg om handelaren op hun hoede te houden.
De yen was voor het laatst stabiel op 148,5 per dollar. Goud bleef ook stabiel op $1.822 per ounce na negen dagen van verliezen als gevolg van de stijgende mondiale obligatierente.
“Dit kan slechts een korte pauze zijn terwijl we wachten op arbeidsmarktgegevens en de Amerikaanse staatsobligaties en CPI-gegevens van volgende week”, aldus SocGen-strateeg Kit Juckes.
“Als de cijfers op de arbeidsmarkt goed zijn, zal de druk eerder terugkeren dan vorig jaar. Ik denk nog steeds dat de markt voor staatsobligaties de rente zal verhogen totdat er iets kapot gaat in het systeem.”
Source: https://buystocks.co.uk/news/stocks-climb-in-calm-before-potential-us-payrolls-storm/