Home » News » Aandelen verliezen momentum na nieuwe inflatiecijfers en cijfers over consumentenbestedingen.

Aandelen verliezen momentum na nieuwe inflatiecijfers en cijfers over consumentenbestedingen.

27 September 2024 Door News Team

Amerikaanse aandelenkoersen gaven vrijdag wat winst op, omdat beleggers economische cijfers verwerkten waaruit bleek dat de door de Federal Reserve gewenste inflatiegraadmeter was vertraagd en dichter bij de doelstelling van 2% was gekomen en dat de groei van de consumentenbestedingen over het algemeen stabiel was.

Om 13:07 uur ET (17:07 GMT) daalde de toonaangevende S&P 500 met 0,03%, steeg de Dow Jones Industrial Average, bestaande uit 30 aandelen, met 205 punten of 0,5% en daalde de Nasdaq Composite, een index met veel technologiebedrijven, met 0,3%.

Kern-PCE-index vertraagt; Amerikaanse consumentenbestedingen stijgen in augustus met 0,2%

De Amerikaanse consumentenbestedingen groeiden in augustus minder snel dan verwacht, terwijl de inflatiedruk bleef afnemen.

Persoonlijke uitgaven, goed voor meer dan twee derde van de economische activiteit, groeiden met 0,2% in augustus, een vertraging ten opzichte van een ongewijzigde winst van 0,5% in de voorgaande maand, volgens gegevens van het Bureau of Economic Analysis van het ministerie van Handel op vrijdag. Economen hadden een stijging van 0,3% verwacht. Het was de langzaamste stijging in zeven maanden.

De groei van het huishoudinkomen vertraagde ook onverwachts van 0,3% in juli naar 0,2%. Het cijfer zou met 0,4% stijgen.

Kathy Jones, hoofdstrateeg vastrentende waarden bij Charles Schwab (NYSE: SCHW), zei in een bericht op het socialemediaplatform X dat beide cijfers “vertragen, maar niet van een klif vallen”. Loonstijgingen hebben de consumentenbestedingen onlangs ondersteund, ondanks enige verzwakking op de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Ondertussen steeg de personal consumption expenditures (PCE) prijsindex, die door Federal Reserve-functionarissen wordt gebruikt als indicator van inflatie, met 0,1% op maandbasis, lager dan de schattingen dat het het tempo van 0,2% in juli zou evenaren. Jaar-op-jaar koelde de meting af tot 2,2%, langzamer dan de prognoses van 2,3% en 2,5% in juli.

Wanneer we volatiele items zoals voedsel en brandstof buiten beschouwing laten, daalde de zogenoemde kern-PCE-prijsindex ook naar 0,1% op maandbasis en steeg vervolgens, zoals verwacht, licht van 2,6% op jaarbasis naar 2,7%.

Deze gegevens komen nadat de Fed vorige week de leenkosten met maar liefst 50 basispunten heeft verlaagd en heeft aangegeven dat het later dit jaar meer kredietopnames zal doorvoeren.

Geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten nemen toe

De toenemende escalatie in het conflict tussen Israël en Hezbollah drukten het risicosentiment, aangezien de toenemende Israëlische aanvallen in Beiroet de vooruitzichten op een staakt-het-vuren verminderden.

Defensieaandelen, waaronder Lockheed Martin Corporation (NYSE: LMT), Northrop Grumman Corporation (NYSE: NOC) en Raytheon (NYSE: RTN), stegen.

Costco daalt ondanks beter resultaat in vierde kwartaal

Costco Wholesale Corp (NASDAQ: COST) daalde met meer dan 1%, ondanks dat de grote retailer kwartaalresultaten rapporteerde die de verwachtingen van Wall Street overtroffen, gedreven door een toegenomen marktaandeel.

Source: https://buystocks.co.uk/news/stocks-lose-momentum-after-fresh-inflation-consumer-spending-data/