Home » News » De aandelenmarkt smeekt praktisch om een recessie

De aandelenmarkt smeekt praktisch om een recessie

29 July 2022 Door

Wall Street heeft een ernstig geval van recessievrees.

De inflatie staat op het hoogste punt in 40 jaar en de Federal Reserve verhoogt de rente agressief. De economische groei vertraagt en de arbeidsmarkt ook. Er ontstaan scheuren in de huizenbouw- en woningaankoopmarkt nu de hypotheekrente is gestegen. Het consumentenvertrouwen is gedaald. Geen wonder dat aandelen zich in berengebied bevinden.

Naast het langzame, gestage druppelen van zure economische gegevens, zijn beleggers in een slechte bui vervallen. De Fear & Greed-index van CNN Business zit al maanden vast in het ‘Fear’-gebied. Maar het anticiperen op pijn is vaak erger dan de realiteit, en de aandelenmarkt hoopt dat iemand de pleister er gewoon aftrekt en al een recessie afkondigt.

Hoe langer we praten over een recessie, hoe waarschijnlijker het is dat de economie pijn zal blijven doen, zei Josh Brown, CEO van Ritholtz Wealth. Recessievrees zelf leidt tot meer terugval. De psychologie van consumenten en beleggers heeft invloed op de economie en we kunnen “onszelf een recessie inpraten”, schreef hij in een notitie.

“Als genoeg mensen geloven dat het tijd is om hun uitgaven in toom te houden – en vervolgens naar die overtuiging handelen – wordt het een self-fulfilling prophecy”, zei Brown.

Recessies zijn onvermijdelijk, ze maken deel uit van elke conjunctuurcyclus. Recessies zullen plaatsvinden en geen enkele hoeveelheid voorspelling en prognose kan ze voorkomen.

Daarom hopen sommige Wall Street-analisten dat het National Bureau of Economic Research officieel zal vaststellen dat we ons in een recessie bevinden en dat de markten de angstcyclus kunnen doorbreken.

“Hoe eerder we de recessie krijgen, hoe beter”, zegt Kevin Gordon, senior investment research manager bij Charles Schwab.

Hoewel dat misschien contra-intuïtief lijkt, zou het vervroegen van de startdatum van de recessie uiteindelijk positief zijn voor investeerders, zei Gordon. Dat komt omdat een recessie zou betekenen dat het keerpunt voor aandelen dichterbij is in plaats van verder weg, en dat de bodem dichterbij is dan we denken.

Dan kunnen beleggers doorgaan naar de volgende cyclus: zoeken naar hoop. Economen vergelijken het met het vinden van groene scheuten na een bosbrand.

“Hoewel het economisch optimistisch lijkt om aan te nemen dat de recessie ergens in 2023 begint, is het eigenlijk een bearish markt, vooral als je van mening bent dat de markt nog steeds meer nadelen moet incalculeren voor de winst”, zei Gordon.

Een recessie in 2023 zou ons nog een half jaar van bearish markten kunnen bezorgen, wat de economie verder zou schaden. Maar een eerdere recessiebepaling betekent een eerder herstel. Het betekent een snellere terugkeer van de risicobereidheid en een stijging van de bedrijfswinsten. De bedrijfswinsten van Wall Street zijn in het algemeen nooit gegroeid toen de economie op een recessie afstevent.

Het belangrijkste is dat de inflatiedruk sneller zou afnemen en dat de Fed haar verkrappingsbeleid eerder zou kunnen beëindigen, waardoor de economische schade tot een minimum zou worden beperkt en de investeringsmogelijkheden zouden toenemen.

Het probleem is dat de NBER notoir traag is in het aankondigen wanneer we in een recessie zitten. Pas in juni 2020 werd aangekondigd dat de door de pandemie veroorzaakte recessie in februari was begonnen – en dat was sneller dan normaal.

Dus helaas voor Wall Street-investeerders die op zoek zijn naar verlichting, zal het recessiedebat vrijwel zeker nog maanden duren.

Analisten van de Bank of America voorspellen ondertussen dat een “milde recessie” dit jaar in de Verenigde Staten zal beginnen en tegen 2023 zal afnemen.

Recessie is nooit goed, maar een korte en oppervlakkige recessie is nu beter dan een grote en dreigende dreiging in de verte.