Home » News » Aandelenoog 3% wekelijks verlies, dollar sky high vóór Amerikaanse banengegevens

Aandelenoog 3% wekelijks verlies, dollar sky high vóór Amerikaanse banengegevens

2 September 2022 Door

Wereldaandelen gingen deze week op weg naar een verlies van 3%, terwijl de dollar vrijdag voor de tweede dag het hoogste punt in 24 jaar bereikte ten opzichte van de yen, vooruitlopend op de belangrijkste banengegevens uit de VS, terwijl investeerders zich schrap zetten voor agressieve renteverhogingen door de Federal Reserve.

Nieuwe lockdowns in China wakkeren ook de zorgen over de wereldwijde groei aan, terwijl de hoge energiekosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne op de Europese markten drukken.

“De markt is lasergericht op hoe agressief de Fed zal zijn met haar wandelcyclus”, zegt Giles Coghlan, hoofdvaluta-analist bij HYCM, erop wijzend dat de verwachtingen voor hogere rentes zijn gestold sinds een toespraak vorige week door Fed-voorzitter Jerome Powell op de centrale bankconferentie van Jackson Hole.

De markten maken zich zorgen over “de vertraging van China, de recessie in de eurozone en een agressieve Fed”, voegde hij eraan toe.

De MSCI World Equity Index (.MIWD00000PUS) stabiliseerde boven het dieptepunt van 6 weken van de vorige sessie, maar stevende af op de derde achtereenvolgende week van verliezen.

De Amerikaanse S&P-futures waren vlak nadat de S&P 500-index (.SPX) donderdag 0,3% steeg.

De Amerikaanse loonlijstcijfers voor niet-agrarische bedrijven die vrijdag om 1230 GMT moeten worden betaald, zullen naar verwachting laten zien dat er vorige maand 300.000 banen zijn toegevoegd, terwijl de werkloosheid schommelde op 3,5%.

Sterke cijfers versterken het vermogen van de Fed om de rente te verhogen om de inflatie te beteugelen zonder de groei te belemmeren.

Futuresmarkten hebben een kans van 75% ingeprijsd dat de Fed tijdens de beleidsvergadering van september met 75 basispunten zal verhogen, vergeleken met een kans van 69% een dag geleden.

Europese aandelen (.STOXX) trokken zich ook terug van de dieptepunten in 6 weken van donderdag en wonnen 0,5%, terwijl de Britse FTSE (.FTSE) 0,4% steeg.

In Europa neemt de angst voor een recessie toe, met een onderzoek dat donderdag aantoonde dat de productie-activiteit in de eurozone vorige maand opnieuw is afgenomen, omdat consumenten het snuifje voelen van een stijgende kosten van levensonderhoud crisis die uitgaven verlaagden.

De US-dollar bereikte het hoogste punt in 24 jaar ten opzichte van de laagrentende yen, voordat hij de winst afsneed tot 140,28.

De dollarindex, die zijn prestaties meet ten opzichte van een mandje van zes valuta’s, daalde 0,24% na het hoogste punt in 20 jaar in de vorige sessie.

De euro steeg 0,4% tot $ 0,9985.

Op de obligatiemarkten daalde het rendement op tweejarige benchmarkobligaties met 2 basispunten tot 3.5006%, terwijl het rendement op 10-jarige obligaties met 1 bp daalde tot 3,2537%.

De Duitse 10-jaarsrente steeg met 1,5 bp tot 1,579%.

MSCI’s breedste index van aandelen in Azië-Pacific buiten Japan (.MIAPJ0000PUS) daalde 0,5%, op weg naar zijn slechtste wekelijkse prestatie sinds medio juni met een daling van 3,6%, toen stijgende verwachtingen van agressieve wereldwijde renteverhogingen risicovolle activa troffen.

De Japanse Nikkei (.N225) daalde 0,1%, Chinese blue chips (.CSI300) daalde 0,5%, de Hang Seng-index in Hongkong (.HSI) daalde 0,9% en Zuid-Korea (.KS11) daalde 0,3%.

De zuidwestelijke Chinese metropool Chengdu kondigde donderdag een lockdown aan van zijn 21,2 miljoen inwoners, terwijl het technologiecentrum van Shenzhen ook nieuwe regels voor sociale afstand uitrolde naarmate meer Chinese steden probeerden terugkerende COVID-19-uitbraken te bestrijden.

Analisten bij Nomura zeiden dat wat steeds zorgwekkender wordt, is dat COVID-19-hotspots in China verschuiven van afgelegen regio’s en steden naar provincies die veel belangrijker zijn voor de nationale economie van China.

“We blijven van mening dat China zijn zero-COVID-beleid zal handhaven tot maart 2023, wanneer de (leiderschaps)herschikking volledig is voltooid, maar we verwachten nu een langzamer tempo van versoepeling van het zero-COVID-beleid na maart 2023,” zei Nomura.

De olieprijzen daalden van de ene op de andere dag met 3% voordat ze vrijdag wat terrein herstelden, maar lagen op schema om forse wekelijkse verliezen te boeken vanwege de vrees dat COVID-19 in China de rem zal zetten en de zwakke wereldwijde groei de vraag zal raken.

Futures op ruwe Brent-olie stegen met 2% tot $ 94,15 per vat, terwijl futures voor ruwe olie in West Texas Intermediate (WTI) in de VS met 1,75% stegen tot $ 88,34 per vat.

Spot goud steeg 0,35% tot $ 1701 per ounce.