Home » News » Alibaba benoemt nieuwe CEO in plannen voor vermelding van cloudeenheden

Alibaba benoemt nieuwe CEO in plannen voor vermelding van cloudeenheden

20 June 2023 Door News Team

Alibaba Group (NYSE: BABA) zei dinsdag dat de huidige voorzitter en CEO Daniel Zhang zal aftreden na acht jaar leiding te hebben gegeven aan de e-commercegigant, en de spin-off van de cloudafdeling van het bedrijf zal leiden.

Het bedrijf zei dat Eddie Yongming Wu, voorzitter van Taobao en Tmall Group, Zhang zal overnemen als CEO, terwijl Joseph Tsai, die momenteel uitvoerend vicevoorzitter is, Zhang zal vervangen als voorzitter. Wu behoudt ook zijn functie als hoofd van Taobao.

Zhang blijft voorzitter en CEO van Alibaba’s Cloud Intelligence-eenheid, aangezien de e-commercegigant het komende jaar zes van zijn grootste eenheden probeert af te splitsen en mogelijk op de lijst te zetten.

“Dit is het juiste moment voor mij om een transitie te maken, gezien het belang van Alibaba Cloud Intelligence Group terwijl het op weg is naar een volledige spin-off”, zei Zhang in een verklaring van Alibaba.

Zhang kwam in 2013 voor het eerst bij Taobao als chief financial officer, voordat hij werd gepromoveerd tot hoofd van e-commerce hub Tmall. Zhang werd vervolgens in 2015 aangesteld als CEO van Alibaba en werd in 2019 ook door oprichter Jack Ma benoemd tot voorzitter van het bedrijf.

De veranderingen in het topmanagement komen slechts een paar maanden nadat Alibaba plannen had gesignaleerd om zichzelf op te splitsen in zes onafhankelijke en mogelijk beursgenoteerde eenheden, waarbij het kernbedrijf overging naar meer een holdingentiteit.

De stap werd goed ontvangen door aandeelhouders, die al lang beweerden dat het bedrijf meer waarde zou kunnen genereren door zijn grootste geldmakers te verzelfstandigen. De stap werd ook gezien als een poging om de Chinese toezichthouders te sussen, die hardhandig optreden tegen de grootste technologiebedrijven van het land vanwege vermeende monopolistische praktijken.

De cloudafdeling van Alibaba had ook te maken met een recente vertraging van de verkoop, te midden van toegenomen concurrentie van collega’s zoals Tencent Holdings Ltd (HK:0700) en een verslechterende wereldwijde vraag.

De Hongkongse aandelen van Alibaba werden dinsdag tijdens de middagpauze 1,6% lager verhandeld, terwijl de bredere Hang Seng index zakte meer dan 1%.

Source: https://buystocks.co.uk/news/alibaba-appoints-new-ceo-in-cloud-unit-listing-plans/