Home » News » Alphabet verliest 55 miljard dollar aan marktwaarde nadat Samsung naar verluidt overweegt Google te vervangen door Bing in zijn telefoons

Alphabet verliest 55 miljard dollar aan marktwaarde nadat Samsung naar verluidt overweegt Google te vervangen door Bing in zijn telefoons

19 April 2023 Door News Team

De aandelen van Alphabet daalden maandag met maar liefst 4%, waardoor ongeveer $ 55 miljard aan marktwaarde werd gewist nadat een rapport van The New York Times suggereerde dat de concurrentie op de markt voor mobiel zoeken toeneemt.

Volgens het rapport overweegt Samsung Google te vervangen als de standaardzoekmachine in zijn hele reeks apparaten ten gunste van Microsoft’s Bing Search, wat een jaarlijkse omzet van ongeveer $ 3 miljard in gevaar zou kunnen brengen voor Alphabet.

Een soortgelijk contract tussen Alphabet en Apple, dat een jaarlijkse omzet van ongeveer $ 20 miljard waard is voor Alphabet, moet later dit jaar worden verlengd.

Google-medewerkers waren geschokt toen ze in maart hoorden dat Samsung overwoog Google te vervangen, en interne berichten van Alphabet-medewerkers die door The New York Times werden beoordeeld, toonden “paniek” onder het personeel.

Google heeft voor het eerst in decennia te maken gehad met meer concurrentie op het gebied van zoeken nadat Microsoft eerder dit jaar OpenAI’s ChatGPT in de Bing-zoekresultaten had opgenomen. Google heeft lange tijd een essentieel monopolie gehad op de zoekmarkt, met een marktaandeel van ongeveer 90%.

En volgens het rapport werkt Alphabet hard om zijn marktaandeel te verdedigen, met een team van meer dan 160 mensen die werken aan de integratie van kunstmatige-intelligentiefuncties in zijn Google-zoekproduct.

Maar dat is misschien niet genoeg als Samsung besluit Bing in te stellen als de standaardzoekmachine voor de honderden miljoenen apparaten die het elk jaar verzendt. Hoewel Google nog steeds de primaire zoekmachine op Samsung-apparaten kan worden als een deal tussen Samsung en Microsoft doorgaat, moeten gebruikers zelf de telefooninstellingen wijzigen om de wijziging door te voeren.

Samsung heeft een langdurige relatie met zowel Alphabet als Microsoft, aangezien het verschillende apps van beide bedrijven vooraf installeert op zijn apparaten, en de onderhandelingen tussen Samsung en Microsoft zijn nog gaande en kunnen nog steeds eindigen met Google als standaardprovider, volgens de rapport.

Maar het rapport benadrukt hoeveel er op het spel staat voor Alphabet om zijn marktaandeel in de zoekfunctie te verdedigen en zijn concurrentiepositie te herwinnen in de generatieve AI-zoekmarkt, waar ChatGPT goed in is. Een eerste showcase van Google’s antwoord op ChatGPT, genaamd Bard, was een flop.

Bron: https://buystocks.co.uk/news/alphabet-loses-55-billion-in-market-value-after-samsung-reportedly-considers-replacing-google-with-bing-in-its-phones/