Home » News » Amerikaanse aandelen dalen naarmate de rente stijgt.

Amerikaanse aandelen dalen naarmate de rente stijgt.

News Team

De Amerikaanse aandelen gingen op maandag 1 april 2024 grotendeels lager, waardoor de Dow- en de S&P500-indexen onder druk kwamen te staan, terwijl de technologiezware Nasdaq erin slaagde de dag positief af te sluiten.

De belangrijkste aandelenindexen van Wall Street daalden nadat uit een rapport van het Institute for Supply Management bleek dat de bescheiden groei van de Amerikaanse productieactiviteit in maart onverwachts was toegenomen. Dit droeg bij aan een stijging van de rente op staatsobligaties en temperde de verwachtingen van een renteverlaging in juni door de Amerikaanse Federal Reserve.

De markten verwerkten vrijdag ook de gegevens van het ministerie van Handel waaruit bleek dat de prijsindex voor de persoonlijke consumptieve bestedingen (PCE) – de favoriete inflatiemeter van de Fed – in februari met 0,3% steeg. Fed-voorzitter Jerome Powell zei vrijdag dat de laatste Amerikaanse inflatiecijfers ‘in de lijn lagen van wat we graag zouden zien’, maar zei dat, aangezien de economie op een ‘sterke’ basis stond, ‘dat betekent dat we niet haast om te snijden.”

Bij de slotbel daalde de Dow Jones Industrial Average-index met 240,52 punten, of 0,6%, naar 39.566,85. De S&P500-index daalde met 10,58 punten, oftewel 0,2%, naar 5.243,77. De technologiezware Nasdaq Composite-index steeg met 17,37 punten, of 0,11%, naar 16.396,83.

In totaal gingen 8 van de 11 grote S&P 500-sectoren achteruit, waarbij vastgoed het slechtst presteerde, met een daling van 1,77%, terwijl de energiesector het best presteerde met een stijging van 1,1%, terwijl de communicatiedienstensector het best presteerde met een stijging van 1,46%.

Amerikaanse ISM-productie-index geeft voor het eerst sinds september 2022 groei aan – Na zestien opeenvolgende maanden van krimp heeft het Institute for Supply Management maandag een rapport uitgebracht waarin onverwacht een bescheiden groei van de Amerikaanse productieactiviteit in de maand maart wordt aangetoond. Volgens de ISM is de PMI voor de verwerkende industrie in maart gestegen van 47,8 in februari naar 50,3, waarbij een stand boven de 50 wijst op groei in de sector. Met de veel groter dan verwachte stijging keerde de index voor het eerst sinds september 2022 terug naar expansiegebied. De stijging van de totale index weerspiegelde deels een aanzienlijke ommekeer in de productie, aangezien de productie-index in maart steeg van 48,4 in maart naar 54,6. Februari. De index voor nieuwe orders keerde ook terug naar het expansiegebied en steeg van 49,2 in de voorgaande maand naar 51,4 in maart. Volgens het rapport is de werkgelegenheidsindex ook gestegen van 45,9 in februari naar 47,4 in maart, hoewel een cijfer onder de 50 erop wijst dat de werkgelegenheid voor de zesde maand op rij is gekrompen. Ondertussen zei de ISM dat de prijsindex ook is gestegen van 52,5 in februari naar 55,8 in maart, omdat de door grondstoffen aangedreven kosten onstabiel blijven.

De groei van de Amerikaanse bedrijfsproductie bereikt in maart het hoogste niveau in 22 maanden – Tekenen van verbeterende bredere economische omstandigheden en marktvraag werden doorgezet in een verdere uitbreiding van de Amerikaanse industriële productie in maart, waarbij het groeitempo het hoogste niveau in 22 maanden bereikte. Ook het tempo van de banencreatie nam toe, maar de groei van de nieuwe orde nam af. Ondertussen gaven bedrijven over het algemeen aan dat ze de voorkeur gaven aan het afbouwen van hun voorraden, ondanks voldoende bezittingen en inspanningen om de cashflow te verbeteren. De inkoopactiviteit en de voorraden van zowel grondstoffen als eindproducten werden allemaal teruggeschroefd na de stijgingen in februari. Op het gebied van de inflatie werden scherpere stijgingen van zowel de inputkosten als de outputprijzen geregistreerd. De voor seizoensinvloeden gecorrigeerde S&P Global US Manufacturing Purchasing Managers Index (#PMI) stond in maart voor de derde maand op rij boven de 50,0 zonder verandering, wat duidt op een verdere maandelijkse versterking van de gezondheid van de sector. Dat gezegd hebbende, is de index met 51,9 gedaald ten opzichte van 52,2 in februari, wat wijst op een iets minder uitgesproken verbetering aan het einde van het eerste kwartaal van het jaar. Fabrikanten noteerden in maart een solide en versnelde productiestijging, waarbij het groeitempo het scherpst was in bijna twee jaar. De sterkere vraag bleek ook uit de gegevens voor nieuwe orders, die voor de derde maand op rij een stijging lieten zien. De inputkosten stegen scherp, waarbij het inflatietempo hoger lag dan in februari. Intussen werd de impact van de stijgende arbeidskosten genoemd als een factor die de verkoopprijzen bij een aantal fabrikanten opdreef. Ten slotte zijn de levertijden van leveranciers voor de veertiende keer in de afgelopen vijftien maanden ingekort, zij het slechts marginaal.

Amerikaanse bouwuitgaven laten in februari onverwacht verdere daling zien – De bouwuitgaven in de VS kenden in de maand februari onverwacht een verdere daling, volgens een rapport dat maandag door het ministerie van Handel werd vrijgegeven. Volgens het rapport zijn de bouwuitgaven in februari met 0,3% gedaald naar een jaarlijks percentage van 2,091 biljoen dollar, nadat ze in januari met 0,2% waren gedaald naar een herzien percentage van 2,097 biljoen dollar. De aanhoudende daling kwam als een verrassing voor economen, die hadden verwacht dat de bouwuitgaven deze maand met 0,6% zouden stijgen. De onverwachte daling weerspiegelde grotendeels een scherpe daling van de uitgaven aan publieke bouwprojecten, die met 1,2% daalden tot een jaarlijks percentage van 474,4 miljard dollar. De uitgaven voor de bouw van onderwijs daalden met 1,8% naar een jaarlijks percentage van 100,5 miljard dollar, terwijl de uitgaven voor de aanleg van snelwegen met 1,6% daalden naar een percentage van 147,3 miljard dollar. Ondertussen zei het ministerie van Handel dat de uitgaven voor particuliere bouw in februari op jaarbasis 1,617 biljoen dollar bedroegen, vrijwel onveranderd ten opzichte van de herziene schatting van januari. Terwijl de uitgaven aan de woningbouw met 0,7% stegen tot een jaarlijks percentage van $901,1 miljard, daalden de uitgaven aan de niet-residentiële bouw met 0,9% tot een percentage van $716,0 miljard.

Source: https://buystocks.co.uk/news/us-stocks-slip-as-yields-move-higher/