Home » News » Amerikaanse aandelen herstellen, rendementen op staatsobligaties stabiel na CPI, debat.

Amerikaanse aandelen herstellen, rendementen op staatsobligaties stabiel na CPI, debat.

News Team

Wall Street-aandelen stegen woensdag, waarmee een eerdere uitverkoop ongedaan werd gemaakt. Brent-ruwe olieprijzen herstelden van een dieptepunt in 3-1/2 jaar, omdat een belangrijk inflatierapport de verwachtingen bevestigde dat de Amerikaanse Federal Reserve volgende week een renteverlaging van 25 basispunten zal doorvoeren.

Beleggers analyseerden ook het Amerikaanse presidentiële debat van dinsdagavond om mogelijke beleidswijzigingen na de verkiezingen in november in te schatten.

Alle drie de grote Amerikaanse aandelenindexen maakten een ommezwaai, waardoor een uitverkoop halverwege de middag veranderde in een rally. Tech-aandelen, met name chips, presteerden duidelijk beter, waardoor de Nasdaq de rest voor was.

De Consumer Price Index (CPI) van het ministerie van Arbeid liet zien dat de jaarlijkse inflatie van de CPI met 0,4 procentpunten daalde tot een koeler dan verwachte 2,5%. De kernmaatstaf – die voedsel en energie uitsluit – liet een warmer dan verwachte maandelijkse winst van 0,3% en een jaarlijkse stijging van 3,2% zien.

“Het inflatierapport gaf de inflatieberen wat extra’s en de inflatieoptimisten wat extra’s”, aldus Chuck Carlson, CEO van Horizon Investment Services in Hammond, Indiana.

“In ieder geval was er vandaag aanvankelijk het gevoel dat een renteverlaging van 50 basispunten niet door zou gaan”, voegde Carlson toe. “Misschien beginnen investeerders nu te denken dat dat misschien niet zo’n slechte zaak is.”

Bij de laatste blik hebben ze ingecalculeerd dat de kans 87% is dat de Fed de belangrijkste beleidsrente tijdens de beleidsvergadering van volgende week met 25 basispunten zal verlagen, terwijl de kans op een verlaging met twee keer 50 basispunten afneemt tot 13%, aldus de FedWatch Tool van CME.

Marktdeelnemers volgden dinsdagavond het Amerikaanse presidentiële debat met grote belangstelling en luisterden aandachtig naar mogelijke beleidsaanwijzingen van vicepresident Kamala Harris en voormalig president Donald Trump.

De presidentskandidaten botsten tijdens hun eerste, heftige debat over abortus, de economie, immigratie en Trumps juridische problemen.

De Dow Jones Industrial Average steeg met 17,55 punten, ofwel 0,04%, tot 40.754,51, de S&P 500 steeg met 31,23 punten, ofwel 0,57%, tot 5.526,75 en de Nasdaq Composite steeg met 254,97 punten, ofwel 1,5%, tot 17.280,85.

Europese aandelen sloten de sessie vrijwel vlak af, omdat beleggers hun aandacht verlegden naar de Europese Centrale Bank en het rentebesluit dat donderdag wordt verwacht.

De pan-Europese STOXX 600-index steeg met 0,01% en MSCI’s indicator van aandelen wereldwijd steeg met 0,31%.

Aandelen in opkomende markten verloren 0,36%. De breedste index van MSCI voor aandelen in de regio Azië-Pacific buiten Japan sloot 0,25% lager, terwijl de Japanse Nikkei 1,49% verloor.

De rendementen op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties stabiliseerden na een eerdere daling, waarbij de referentierente het laagste niveau sinds 2 juni 2023 bereikte.

De prijs van benchmark 10-jarige obligaties daalde met 5/32 en het rendement bedroeg 3,6609%, ten opzichte van 3,644% dinsdagavond.

De 30-jarige obligatie daalde laatst met 9/32 in prijs en genereerde een rendement van 3,9691%, ten opzichte van 3,954% dinsdagavond.

De dollar was voor het laatst nominaal hoger ten opzichte van een mandje van wereldvaluta’s nadat inflatiecijfers een kleinere renteverlaging van 25 basispunten leken vast te leggen.

De dollarindex steeg met 0,04%, terwijl de euro met 0,02% steeg tot $1,1021.

De Japanse yen steeg met 0,16% ten opzichte van de dollar naar 142,27 per dollar, terwijl het pond voor het laatst werd verhandeld voor $1,3048, een daling van 0,24% op de dag.

De olieprijzen stabiliseerden na de uitverkoop van dinsdag, doordat de daling van de Amerikaanse ruwe olievoorraden en mogelijke leveringsproblemen door orkaan Francine wogen tegen de zorgen over een afnemende wereldwijde vraag.

Amerikaanse ruwe olie steeg met 2,37% en sloot op $ 67,31 per vat, terwijl Brent-olie sloot op $ 70,61 per vat, een stijging van 2,05% op de dag.

De goudprijs daalde omdat de hoop afnam dat de Fed volgende week tijdens de beleidsvergadering de rente verder zou verlagen.

Spotgoud daalde met 0,2% tot $2.512,00 per ounce.

Source: https://buystocks.co.uk/news/us-stocks-bounce-back-treasury-yields-steady-after-cpi-debate/