Home » News » Amerikaanse aandelen lieten een gemengd beeld zien, omdat de niet-agrarische loonlijsten wijzen op een langzaam afkoelende economie.

Amerikaanse aandelen lieten een gemengd beeld zien, omdat de niet-agrarische loonlijsten wijzen op een langzaam afkoelende economie.

5 July 2024 Door News Team

Amerikaanse aandelen werden vrijdag gemengd verhandeld, waarbij beleggers tekenen van een vertragende afkoeling van de arbeidsmarkt verwerkten, wat de Federal Reserve stof tot nadenken gaf in haar poging de inflatie te beteugelen.

Om 09:40 ET (13:40 GMT) handelde de Dow Jones Industrial Average 30 punten, of 0,1%, lager, terwijl de S&P 500 6 punten of 0,1% won, en de NASDAQ Composite 60 punten, of 0,3%, klom.

De loonadministratie wijst op een langzaam afkoelende arbeidsmarkt.

De Amerikaanse economie heeft in juni meer banen gecreëerd dan verwacht. Het cijfer was echter lager dan de maand ervoor, wat wijst op een mogelijke afkoeling van de vraag naar arbeid in de grootste economie ter wereld.

De niet-agrarische loonlijsten kwamen vorige maand uit op 206.000, tegen 218.000 in mei, zo blijkt uit gegevens van het Labor Department vrijdag. De waarde van mei werd ook zwaar naar beneden bijgesteld van een aanvankelijk cijfer van 272.000, terwijl die van april met 57.000 werd verlaagd naar 108.000.

Economen hadden het cijfer voor juni op 191.000 geschat.

Bovendien steeg het werkloosheidscijfer van 4,0% in mei naar 4,1%, en vertraagde de maand-op-maand gemiddelde uurloongroei lichtjes.

“De stijging van de niet-agrarische loonsom in juni was iets hoger dan verwacht, maar de grote neerwaartse herzieningen van april en mei zijn het verhaal. De arbeidsmarkt vertraagt”, zegt Kathy Jones, Chief Fixed Income Strategist bij Charles Schwab (NYSE: SCHW). (NYSE: SCHW), in een bericht op sociale mediaplatform X.

Deze afkoeling op de arbeidsmarkt tot en met juni komt ook na een reeks zwakker dan verwachte arbeidsmarktcijfers deze week.

Zwakke ADP-cijfers over werkgelegenheid en vacatures, in combinatie met een zwakkere PMI voor de niet-productiesector, deden de hoop toenemen dat de Fed voldoende vertrouwen zou hebben om de rente te gaan verlagen.

De aandelenmarkten waren donderdag gesloten vanwege Onafhankelijkheidsdag, maar de Wall Street-indexen stonden op recordhoogtes van eerder deze week.

Tesla gestimuleerd door Chinese vraag.

De aandelen van Tesla (NASDAQ: TSLA) stegen met ongeveer 1%, waarbij verschillende staatsbedrijven in het Chinese financiële centrum van Shanghai onlangs het best verkochte Model Y van de EV-fabrikant als serviceauto kochten, naar aanleiding van een bericht in de lokale media dat Tesla-auto’s in aanmerking waren gekomen voor een aankooplijst van de Chinese lokale overheid.

De aandelen van Macy’s (NYSE: M) stegen ruim 7% nadat de Wall Street Journal meldde dat Arkhouse Management en Brigade Capital Management hun bod om de warenhuisketen te kopen voor ongeveer $6,9 miljard hadden verhoogd.

De aandelen van Coinbase Global (NASDAQ: COIN) daalden met 6%, waarbij de cryptocurrency-uitwisseling leed nadat Bitcoin, ‘s werelds populairste digitale valuta, naar het laagste punt sinds februari daalde.

Ruwe olie op koers voor wekelijkse winst

De prijzen voor ruwe olie schommelden vrijdag rond de vlakke lijn, maar lagen voor de vierde opeenvolgende positieve week op koers dankzij de hoop op een sterke vraag naar brandstof in de zomer in de VS.

Om 09:40 ET daalden de Amerikaanse futures op ruwe olie (WTI) met 0,1% naar $83,78 per vat, terwijl het Brent-contract 0,1% lager stond op $87,35 per vat.

Olie steeg deze week dankzij de sterke verwachtingen voor de zomervraag in de VS, ‘s werelds grootste olieconsument, waarbij officiële gegevens van de Energy Information Administration aantonen dat de voorraden ruwe olie en brandstof van het land allemaal meer daalden dan vorige week werd verwacht.

Het marktsentiment werd deze week ook ondersteund door de intensivering van de geopolitieke spanning in het Midden-Oosten.

Source: https://buystocks.co.uk/news/us-stocks-mixed-as-nonfarm-payrolls-point-to-slowly-cooling-economy/