Home » News » Amerikaanse aandelen stijgen na positief banenrapport; Spirit Airlines zakt in.

Amerikaanse aandelen stijgen na positief banenrapport; Spirit Airlines zakt in.

4 October 2024 Door News Team

Amerikaanse aandelen stegen vrijdag fors na de publicatie van een sterker dan verwacht banenrapport, wat de kans op een recessie in de grootste economie ter wereld verkleinde.

Om 09:40 ET (13:40 GMT) was het Dow Jones Industrial Average-contract met 275 punten of 0,7% gestegen, de S&P 500 noteerde een stijging van 45 punten of 0,8% en de NASDAQ Composite klom met 205 punten of 1,1%.

Ondanks deze winsten zijn alle drie de belangrijkste gemiddelden op weg om een winstreeks van drie weken te doorbreken, aangezien de onstabiele situatie in het Midden-Oosten het risicosentiment drukt.

Niet-agrarische loonlijsten maken indruk

De Amerikaanse werkgelegenheidsgroei was in september veel sterker dan verwacht, met een stijging van 254.000 banen in de non-farmsector vorige maand, een stijging ten opzichte van een naar boven bijgesteld cijfer van 159.000 in augustus. Economen hadden gerekend op een lezing van 147.000.

Het werkloosheidspercentage daalde eveneens van 4,2% de voorgaande maand naar 4,1%.

Hoewel deze goede banencijfers de kans op een nieuwe forse renteverlaging door de Federal Reserve tijdens de laatste twee vergaderingen van het jaar mogelijk verkleinen, had Fed-voorzitter Jerome Powell in een toespraak eerder deze week al aangegeven dat de rente met meer traditionele 25 basispunten moet worden verlaagd.

“De economische cijfers uit de VS zijn de afgelopen weken behoorlijk gezond geweest, met dit geweldige banenrapport als gevolg van de solide ISM-groei in de dienstensector, gematigde wekelijkse claims en gunstige BBP/GDI-herzieningen”, aldus analisten van Vital Knowledge in een bericht.

“Het lijkt er sterk op dat de Fed het tempo van de versoepeling in november zal vertragen tot 25 basispunten, maar aandelen zullen zich hier geen zorgen over hoeven te maken, aangezien de renteverlagingen nog steeds gaande zijn (de Funds Rate zal in het najaar van 2025 naar verwachting nog steeds rond de 3-3,25% liggen) en de groeivooruitzichten veel gezonder lijken dan eerder werd verwacht.”

Spirit Airlines zakt in

In de zakelijke sector daalden de aandelen van Spirit Airlines (NYSE: SAVE) met 33% nadat Bloomberg meldde dat de pogingen van de luchtvaartmaatschappij om haar schulden te herstructureren en faillissement te voorkomen, op een dood spoor zijn beland, omdat gesprekken met obligatiehouders niet tot een overeenkomst hebben geleid.

De aandelen van Rivian Automotive (NASDAQ: RIVN) daalden met 4% nadat de fabrikant van elektrische voertuigen zijn productieprognose voor het hele jaar naar beneden bijstelde en in het derde kwartaal minder voertuigen leverde dan verwacht, omdat de startup kampte met een tekort aan onderdelen.

Elders lijkt de staking van Amerikaanse havenarbeiders te eindigen, nadat hun vakbond en de groep die de grote zeescheepvaartbedrijven vertegenwoordigt een overeenkomst hebben bereikt. Verwacht wordt dat dit zal resulteren in een loonsverhoging van ongeveer 62% over zes jaar.

Ruwe olie op weg naar stevige wekelijkse winsten  

De olieprijzen stegen vrijdag en liggen op koers voor de grootste wekelijkse stijging in ruim een jaar. Dit komt door het toegenomen risico op een groeiend conflict in het Midden-Oosten.

Om 09:40 ET steeg het Brent-contract met 0,5% tot $ 78,00 per vat, terwijl Amerikaanse ruwe olie futures (WTI) met 0,4% stegen tot $ 74,03 per vat.

De verwachting is dat de futures op Brent-ruwe olie deze week met zo’n 9% zullen stijgen. Dat is de grootste stijging sinds februari 2023. De wekelijkse stijging van 9% voor Amerikaanse ruwe olie futures zou de grootste zijn sinds maart vorig jaar.

Source: https://buystocks.co.uk/news/us-stocks-surge-after-strong-payrolls-report-spirit-airlines-slumps/