Home » News » Apple-aandelen dalen omdat kortere levertijden voor de iPhone 16 wijzen op een zwakke vraag.

Apple-aandelen dalen omdat kortere levertijden voor de iPhone 16 wijzen op een zwakke vraag.

16 September 2024 Door News Team

De aandelen van Apple daalden maandag met bijna 3% nadat verschillende analisten meldden dat de levertijden voor de nieuwe iPhone 16 Pro-modellen duidden op een zwakkere vraag dan verwacht, mogelijk als gevolg van de vertraagde uitrol van belangrijke functies voor kunstmatige intelligentie.

Vorige week onthulde Apple de langverwachte iPhone 16-serie, die is ontworpen rond Apple Intelligence, de eigen AI-software.

Uit vroege pre-ordergegevens van BofA Global Research bleek dat de wereldwijde verzendtijden voor de iPhone 16 Pro-modellen korter zijn dan die voor de 15 Pro-modellen van vorig jaar. Dit was maandag het geval, drie dagen nadat het bedrijf begon met het aannemen van pre-orders.

Uit de gegevens blijkt dat de gemiddelde verzendtijd voor de iPhone 16 Pro momenteel 14 dagen bedraagt, minder dan de 24 dagen voor de iPhone 15 Pro vorig jaar. De verzendtijd voor de iPhone 16 Pro Max bedraagt 19 dagen, vergeleken met 32 dagen vorig jaar.

“De belangrijkste factor is de lagere vraag dan verwacht naar de iPhone 16 Pro-serie…het belangrijkste verkoopargument, Apple Intelligence, is niet beschikbaar bij de lancering samen met de lancering van de iPhone 16”, aldus Ming-Chi Kuo, Apple-analist bij TF International Securities, in een blogpost.

Apple Intelligence zal naar verwachting volgende maand als bètaversie in de Amerikaanse Engelstalige versie beschikbaar zijn, en voor andere versies mogelijk pas volgend jaar. Hierdoor kunnen sommige klanten nog twijfelen of ze willen upgraden naar de 16-serie.

Volgens schattingen van Kuo, die is gebaseerd op de levertijden en productieplannen van elk model, daalden de pre-orderverkopen in het eerste weekend van de iPhone 16 Pro en Pro Max respectievelijk met 27% en 16%.

BofA-analist Wamsi Mohan merkte echter op dat de kortere verzendtijden ook een factor kunnen zijn in Apple’s verbetering van de toeleveringsketens van zijn Pro-modellen. De verzending van de iPhone 15 Pro Max van vorig jaar werd beïnvloed door leveringsproblemen met de tetraprism-lens.

Source: https://buystocks.co.uk/news/apple-shares-slip-as-shorter-iphone-16-shipping-times-signal-soft-demand/