Home » News » Apple: iPhone-verkoop in China daalt terwijl Huawei stijgt, aldus het rapport.

Apple: iPhone-verkoop in China daalt terwijl Huawei stijgt, aldus het rapport.

News Team

Het komt terwijl de Amerikaanse technologiegigant in het land te maken krijgt met hevige concurrentie van lokale rivalen.

In dezelfde periode zag het Chinese Huawei zijn omzet op zijn thuismarkt met 64% stijgen, aldus het rapport.

Apple (NASDAQ: AAPL) en Huawei reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar van de BBC.

Naast een heropleving van de Huawei-verkopen aan de duurdere kant van de Chinese telefoonmarkt, zat Apple ook “tussenin gedrukt door agressieve prijzen van onder meer Oppo, Vivo en Xiaomi”, schreef Mengmeng Zhang van Counterpoint Research.

China, een van de grootste markten van Apple, zag in dezelfde periode ook de totale verkoop van smartphones met 7% dalen, aldus het rapport.

Huawei kampte jarenlang met Amerikaanse sancties, maar de omzet steeg enorm na de release van de Mate 60-serie 5G-smartphones in augustus.

Het kwam als een grote verrassing toen het Chinese bedrijf werd afgesneden van de belangrijkste chips en technologie die nodig was voor 5G mobiel internet.

Honor, het smartphonemerk dat in 2020 is afgesplitst van Huawei, was volgens het rapport het enige andere top vijf-merk dat de omzet in China gedurende de periode zag stijgen.

Ook de verkoop van Vivo, Xiaomi en Oppo daalde in de eerste zes weken van het jaar, aldus Counterpoint.

In het rapport staat ook dat het aandeel van Apple op de Chinese smartphonemarkt is gedaald van 19% vorig jaar naar 15,7%, waarmee Apple op de vierde plaats komt te staan, terwijl het van de tweede plaats is gedaald.

Ondertussen steeg Huawei naar de tweede plaats, terwijl het marktaandeel groeide van 9,4% een jaar eerder naar 16,5%.

Ondanks dat de omzet het afgelopen jaar met 15% daalde, bleef Vivo de best verkopende smartphonemaker van China, aldus Counterpoint.

Apple begon vorige maand met het aanbieden van kortingen op zijn officiële sites in China, voordat hij vorige week bepaalde iPhone-modellen subsidieerde via zijn flagshipstores op Alibaba’s marktplatform Tmall.

Een vertraging van de vraag in China zou de omzet van Apple kunnen beïnvloeden, wat investeerders al teleurstelde toen het bedrijf vorige maand zijn winst bekendmaakte .

Het bedrijf zei dat de omzet in China in de laatste drie maanden van 2023 $20,82 miljard (£16,4 miljard) bedroeg, vergeleken met $23,9 miljard in het voorgaande jaar.

Apple-aandelen daalden dinsdag met 2,8% in de handel in New York.

Source: https://buystocks.co.uk/news/apple-iphone-china-sales-slide-as-huawei-soars-report-says/