Home » News » Australische aandelen lijden derde week op rij verliezen

Australische aandelen lijden derde week op rij verliezen

9 June 2023 Door News Team

De lokale aandelenmarkt is hoger geëindigd door zwakke economische cijfers die een pauze in de renteverhogingen in de VS ondersteunden, maar de stijgingen waren niet genoeg om de beurs deze week uit het rood te houden.

De benchmark S&P/ASX200-index sloot vrijdag met 18,8 punten, of 0,32 procent, 7.122,5, terwijl de bredere All Ordinaries 24 punten, of 0,33 procent, steeg tot 7.312,3.

Voor de week sloot de ASX200 22,6 punten, of 0,32 procent, af toen het lange vakantieweekend inging.

De winst op vrijdag kwam nadat het Amerikaanse Labour Department van de ene op de andere dag meldde dat de eerste werkloosheidsaanvragen vorige week scherp waren gestegen, wat een mogelijk teken kan zijn dat maanden van renteverhogingen de Amerikaanse arbeidsmarkt verzachtten.

Er waren deze week 261.000 aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, ruim boven schattingen en 28.000 meer dan de week ervoor – het hoogste aantal aanvragen in anderhalf jaar.

De stijging van het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen deed de verwachting toenemen dat de Amerikaanse Federal Reserve de rentetarieven ongewijzigd zou laten tijdens haar volgende vergadering, waarvan de resultaten op donderdag in de ochtendschemering van Australië bekend zullen worden gemaakt.

“Het is mogelijk dat de Memorial Day-feestdag afgelopen maandag de cijfers heeft vertekend, hoewel de cijfers zeker consistent zijn met de normaal vertraagde impact van andere leidende indicatoren van de arbeidsmarkt, zoals de ontslagen van Challenger”, schreef NAB-hoofd van FX-strategie Ray Attrill in een opmerking, verwijzend naar een maandelijks banenrapport van het Amerikaanse outplacementbedrijf Challenger, Gray & Christmas.

De termijnmarkten op vrijdag rekenden slechts een kans van één op vier op een renteverhoging in, tegen een kans van ongeveer één op drie op donderdag.

Alvin Tan, de FX-strateeg van de Royal Bank of Canada, zei dat de recente Amerikaanse economische gegevens “de laatste tijd nogal gemengd” waren, wat een interessante Fed-bijeenkomst op gang brengt, die ook de driemaandelijkse publicatie van nieuwe “dot plots” zal inhouden die voorspellen hoe de Amerikaanse rente in de toekomst zou kunnen stijgen.

De Australische dollar steeg vrijdag voor het eerst in vier weken boven de 67 dollarcent, toen de greenback vervaagde ten opzichte van andere valuta’s in afwachting van een pauze in de Amerikaanse renteverhoging.

De 11 officiële sectoren van de ASX eindigden gemengd, waarbij technologie de grootste winnaar was, met een stijging van 1,6 procent na een vergelijkbare outperformance van de Nasdaq van de ene op de andere dag.

Xero won 2,7 procent, Altium 1,4 procent en Wisetech Global klom 2,6 procent.

De Big Four-banken waren meestal hoger, met ANZ de grootste winnaar, met een stijging van 0,8 procent tot $ 22,85.

NAB klom 0,2 procent tot $ 25,20 en Westpac voegde 0,3 procent toe aan $ 20,25, terwijl CBA 0,1 procent daalde tot $ 95,80.

In de zware mijnbouwsector steeg BHP met 1,3 procent tot $ 44,72, Fortescue klom met 1,4 procent tot $ 20,79 en Rio Tinto voegde 0,5 procent toe tot $ 114,58.

Nickel Industries steeg met 13,3 procent naar een hoogste punt in zeven weken van 98c nadat de Indonesische gigant voor zwaar materieel PT United Tractors ermee instemde $ 943 miljoen te investeren om een belang van bijna 20 procent in het bedrijf te verwerven.

Managing director Justin Werner zei dat de samenwerking met een van de grootste beursgenoteerde bedrijven van Indonesië een belangrijke stap voorwaarts was voor Nickel Industries – dat de belangrijkste activiteiten in Indonesië heeft – om een toonaangevende wereldwijde nikkelproducent te worden.

Imugene ging met 7,5 procent vooruit naar 10c nadat het immuno-oncologiebedrijf in Sydney had aangekondigd dat zijn vroege fase van de studie ter evaluatie van de veiligheid van zijn kankerbestrijdende virusinjectie doorging naar zijn volgende cohort van drie tot zes patiënten.

Uiteindelijk heeft de studie tot doel om tot 100 Australische en Amerikaanse patiënten met uitgezaaide of gevorderde solide tumoren in te schrijven die niet met succes zijn behandeld met twee lijnen van standaard kankertherapieën.

Dexus daalde met 1,4 procent tot $ 8,14 toen de eigenaar van de kantoortoren aankondigde dat hij een eersteklas Sydney-kantoortoren met 26 verdiepingen aan 44 Market Street had verkocht voor $ 393,1 miljoen, 17,2 procent onder de waardering van december 2022, in een ander teken dat de trend van thuiswerken is een aanslag op de prijs van kantoorruimte.

De Aussie kocht 67,14 US-centen, van 66,66 US-centen bij de afsluiting van de ASX op donderdag.

Source: https://buystocks.co.uk/news/australian-shares-suffer-third-straight-week-of-losses/