Home » News » Aziatische aandelen bereiken hoogste punt in 2,5 jaar dankzij Chinese stimuleringsmaatregelen

Aziatische aandelen bereiken hoogste punt in 2,5 jaar dankzij Chinese stimuleringsmaatregelen

24 September 2024 Door News Team

Aziatische aandelen stegen dinsdag naar het hoogste niveau in meer dan tweeënhalf jaar, mede dankzij een reeks Chinese stimuleringsmaatregelen. Tegelijkertijd zorgden de verwachtingen voor meer renteverlagingen in de VS voor een hoog risicosentiment en druk op de dollar.

Tijdens een langverwachte persconferentie presenteerden de belangrijkste financiële toezichthouders van China een reeks maatregelen. Ze kondigden aan dat de bankreserves met 50 basispunten zouden worden verlaagd en dat de hypotheekrente zou worden verlaagd om de trage economische groei te stimuleren.

Deze bewegingen zorgden ervoor dat Chinese aandelen stegen. De toonaangevende CSI300-index opende 1% hoger, terwijl de bredere Shanghai Composite-index bij de opening ook 1% steeg.

De Hang Seng-index van Hongkong steeg in de vroege handel met ruim 2%, terwijl de index voor onroerend goed op het vasteland met 5% steeg.

Daarmee steeg de breedste index van MSCI voor aandelen in de regio Azië-Pacific buiten Japan met 0,41% naar 588,43, niveaus die voor het laatst werden gezien in april 2022.

“Er werd wel verwacht dat er stimuleringsmaatregelen zouden worden aangekondigd nadat er een persconferentie zou worden gehouden, maar het pakket aan maatregelen tot nu toe is waarschijnlijk groter dan wat de markt had verwacht”, aldus Khoon Goh, hoofd van het Aziatische onderzoek bij ANZ.

“Als geheel genomen, zou dit de economie kunnen ondersteunen. Of het voldoende is om een aantal van de onderliggende problemen aan te pakken, met name rond het gebrek aan vertrouwen in de economie, is nog maar de vraag, denk ik.”

Ondertussen zullen beleggers zich ook richten op het beleidsbesluit van de Reserve Bank of Australia later op de dag. Naar verwachting zal de bank de rente ongewijzigd laten, hoewel de verlaging van 50 basispunten door de Federal Reserve vorige week de verwachting heeft gewekt dat Australië het voorbeeld van de Fed zal volgen.

“De RBA zal voorlopig waarschijnlijk vasthouden aan haar agressieve houding, met als doel de inflatieverwachtingen op peil te houden”, aldus Charu Chanana, hoofd valutastrategie bij Saxo.

“Een mogelijke kentering kan pas plaatsvinden tijdens de vergadering van 5 november, afhankelijk van verdere arbeidsmarktgegevens en het CPI-rapport over het derde kwartaal.”

De Japanse Nikkei was de grootste stijger in de vroege handel en steeg met 1,4% naar het hoogste punt in bijna drie weken, voorafgaand aan een langverwachte toespraak van de gouverneur van de Japanse centrale bank, Kazuo Ueda.

De Amerikaanse aandelen sloten gisteravond lichtjes hoger, omdat handelaren de grote stap van de Fed nog steeds aan het verwerken waren en beleidsmakers de noodzaak van de renteverlaging met 50 basispunten toelichtten.

Markten zijn momenteel gelijk verdeeld over de vraag of de Amerikaanse centrale bank in november voor een verdere verlaging van 50 bp of een verlaging van 25 bp gaat, zo bleek uit de CME Fedwatch-tool. Ze prijzen 76 bps aan versoepeling dit jaar in.

Brown Brothers Harriman Senior Markets Strategist Elias Haddad zei dat de markt de capaciteit van de Fed om te versoepelen overschat. “Echter, het zal waarschijnlijk sterke Amerikaanse banendata vergen om een materiële opwaartse herziening van de verwachtingen voor de Fed Funds Rate teweeg te brengen.”

Het volgende banenrapport (exclusief landbouw) wordt op 4 oktober verwacht. Tot die tijd zullen een meer dovish Fed en een sterke Amerikaanse economie het marktsentiment ondersteunen en de dollar verder ondermijnen ten opzichte van groeigevoelige valuta’s, aldus Haddad.

De dollarindex, die de Amerikaanse munteenheid meet ten opzichte van zes rivalen, stond op 100,95, niet ver van het eenjarige dieptepunt van 100,21 dat vorige week werd bereikt. De yen was nauwelijks veranderd op 143,65 per dollar. [FRX/]

De euro bleef stabiel op $1,11055 in de beginfase van de Aziatische economie, nadat deze maandag met ongeveer 0,5% was gedaald omdat de economische activiteitenrapporten over de eurozone tegenvielen. Hierdoor werd de verwachting gewekt dat de Europese Centrale Bank dit jaar meer renteverlagingen zal doorvoeren.

De Australische dollar daalde 0,15% naar $0,6828, maar bleef nog steeds in de buurt van het hoogste niveau in negen maanden dat maandag werd bereikt.

Bij de grondstoffen waren de olieprijzen in de vroege handel iets hoger, met Brent-ruwe olie futures die met 0,26% stegen tot $ 74,09 per vat, terwijl Amerikaanse ruwe olie futures met 0,3% stegen tot $ 70,6. De olieprijzen daalden maandag door zorgen over de vraag en zwakke economische gegevens uit Europa.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asia-stocks-hit-2-1-2-year-high-on-chinas-stimulus-measures/