Home » News » Aziatische aandelen dalen na daling Wall Street, ondanks sterke economische cijfers uit de VS.

Aziatische aandelen dalen na daling Wall Street, ondanks sterke economische cijfers uit de VS.

8 January 2025 Door News Team

De Aziatische markten noteerden woensdag overwegend lager nadat de aandelenkoersen op Wall Street kelderden, ondanks beter dan verwachte rapporten over de Amerikaanse arbeidsmarkt en bedrijfsactiviteiten.

De Amerikaanse futures- en olieprijzen stegen.

De Japanse benchmark Nikkei 225 verloor 0,3% en kwam op 39.981,06. De Amerikaanse dollar noteerde 157,97 yen, een daling ten opzichte van 158,06.

De Hang Seng van Hongkong verloor 1% tot 19.255,76 en de Shanghai Composite-index bleef vrijwel onveranderd op 3.230,17. Aandelen van Tencent daalden met 2,4% en aandelen van CATL, ‘s werelds grootste batterijmaker, daalden met 1,8%. Beide bedrijven werden opgenomen in een lijst die werd vrijgegeven door het Amerikaanse ministerie van Defensie en die hen koppelde aan het Chinese leger.

In Zuid-Korea steeg de Kospi met 1,2% tot 2.521,05. De Australische S&P/ASX 200 steeg met 0,8% tot 8.349,10.

Dinsdag daalde de S&P 500 met 1,1% tot 5.909,03 nadat het een vroege winst had opgegeven. De Dow Jones Industrial Average daalde met 0,4% tot 42.528,36, terwijl de Nasdaq Composite met 1,9% daalde tot 19.489,68.

Aandelen daalden onder het gewicht van de stijgende rendementen op de obligatiemarkt, die direct omhoog sprong na de publicatie van de bemoedigende rapporten over de economie. Een zei dat Amerikaanse werkgevers eind november meer vacatures adverteerden dan economen hadden verwacht. De andere zei dat de activiteit voor financiële, retail- en andere dienstverlenende bedrijven in december veel sneller groeide dan verwacht.

De sterke rapporten zijn natuurlijk goed nieuws voor werknemers die op zoek zijn naar een baan en voor iedereen die zich zorgen maakt over een mogelijke recessie die eerder onvermijdelijk leek voor pessimisten. Maar zo’n solide economie zou ook de druk op de inflatie kunnen aanhouden, en het zou de Federal Reserve minder snel kunnen dwingen om de rentetarieven te verlagen waar Wall Street zo dol op is.

De Fed begon in september met het verlagen van de belangrijkste rente om de economie een boost te geven, maar het heeft gesuggereerd dat er een vertraging in de versoepeling aankomt. De dreiging van tarieven van de verkozen president Donald Trump heeft zorgen doen ontstaan over mogelijke opwaartse druk op de inflatie, die koppig net boven de 2%-doelstelling van de Fed is gebleven.

Het rapport van dinsdag over de Amerikaanse dienstensector van het Institute for Supply Management bevatte ook ontmoedigende trends op het gebied van inflatie. Er werd gesteld dat de prijsstijgingen in december versneld waren.

Verwachtingen voor minder renteverlagingen in 2025 zijn al wekenlang aan de gang. Dat stuwde de langetermijnrente van Treasury omhoog. En ook zorgen over andere mogelijke Trump-maatregelen, zoals belastingverlagingen, die de staatsschuld van de Amerikaanse overheid zouden kunnen doen toenemen en de rentes eveneens zouden kunnen opdrijven.

Die hogere rendementen maken Treasury bonds aantrekkelijker voor beleggers die anders aandelen zouden kopen, wat op zijn beurt neerwaartse druk op de aandelenkoersen legt, en de superveilige obligaties betalen aanzienlijk meer. Het rendement op een 10-jarige Treasury klom van 4,63% kort voor de publicatie van de rapporten van dinsdag naar 4,69% en van slechts 4,15% begin december.

Nu de zorgen van de zomer over een mogelijk vertragende Amerikaanse economie zijn afgenomen en de 10-jarige Treasury-rente stevig boven de 4,50% ligt, “denken wij dat de markt weer verschuift naar een omgeving waarin goed nieuws slecht nieuws is”, aldus strategen van Bank of America onder leiding van Ohsung Kwon.

Dat verhoogt de inzet voor de komende update van vrijdag over de Amerikaanse arbeidsmarkt, waarvan economen verwachten dat deze een vertraging in de algehele aanwerving zal laten zien. Ze verwachten een groei van 156.500 banen in december, volgens FactSet.

In de energiehandel steeg de Amerikaanse benchmark ruwe olie met 42 cent naar $ 74,67 per vat. Brent ruwe olie, de internationale standaard, steeg met 41 cent naar $ 77,46 per vat.

In de valutahandel kostte de euro $1,0346, een stijging ten opzichte van $1,0341.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-shares-slip-after-wall-st-slumps-despite-strong-us-economic-data/