Home » News » Aziatische aandelen dalen na het 32-maandenpiek en Japanse aandelen stijgen nu het renterisico afneemt.

Aziatische aandelen dalen na het 32-maandenpiek en Japanse aandelen stijgen nu het renterisico afneemt.

3 October 2024 Door News Team

Aziatische aandelen daalden donderdag na een piek van 32 maanden, omdat de sterke rally in Hongkong even afnam. De Japanse Nikkei steeg, omdat het risico op verdere verkrapping van het monetaire beleid dit jaar afnam.

Sterling daalde 0,7% naar een twee weken laag van $1,3177 nadat Bank of England gouverneur Andrew Bailey zei dat de centrale bank “iets agressiever” zou kunnen worden met renteverlagingen als de inflatie zou blijven afnemen. FTSE futures verkleinden eerdere verliezen en daalden laatst met 0,1%.

EURO STOXX 50 futures daalden nog steeds 0,5%. Nasdaq futures daalden 0,3% en S&P futures zakten 0,2%.

Verschillende Aziatische markten, waaronder Zuid-Korea, Taiwan en het vasteland van China, zijn vandaag gesloten. De breedste index van MSCI van aandelen in de regio Azië-Pacific buiten Japan daalde met 1%, grotendeels gedreven door een daling van 1,6% in de Hang Seng-index van Hongkong.

Dat gebeurde na een meteoriet-achtige stijging van meer dan 30% in slechts drie weken, aangewakkerd door een stortvloed aan Chinese stimuleringsmaatregelen om de wankelende economie nieuw leven in te blazen. [.SS]

De Nikkei presteerde beter met een sprong van 2%, nadat de nieuwgekozen Japanse premier Shigeru Ishiba na een ontmoeting met de gouverneur van de centrale bank, Kazuo Ueda, aangaf dat het land nog niet klaar is voor verdere renteverhogingen.

Ueda zei ook dat de centrale bank voorzichtig te werk zal gaan bij het besluit om de rente te verhogen.

Donderdag volgde Asahi Noguchi, een beleidmaker van de BOJ die een dovish beleid voerde, en zei dat de bank geduldig moet wachten met het handhaven van soepele monetaire voorwaarden.

De yen daalde in één nacht met 2% voordat hij donderdag het laagste punt in een maand bereikte: 147,24 per dollar.

“Als je het allemaal bij elkaar optelt, is het denk ik een enorme impuls voor de dollar/yen, want wat mij betreft zijn renteverhogingen voor 2024 van de baan… Het is waarschijnlijker dat de volgende verkrapping pas in 2025 zal plaatsvinden”, aldus Tony Sycamore, analist bij IG.

“Ik denk dat de dollar/yen nu door de Amerikaanse kant van de vergelijking wordt aangestuurd. Gezien het feit dat we deze week wat goede Amerikaanse banencijfers zagen – als dat morgen ook het geval blijkt te zijn voor de non-farm payrolls – kan de dollar/yen verder stijgen richting 149,40, wat we medio augustus zagen.”

Futures impliceren een kans van minder dan 50% dat de BOJ de rente vóór december met 10 basispunten verhoogt, terwijl de verwachting is dat de rente tegen het einde van volgend jaar slechts zal stijgen tot 0,5%, van de huidige 0,25%.

Wall Street vertoonde gisteravond een vrijwel vlakke trend, hoewel de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties stegen nadat een sterk rapport over de werkgelegenheid in de private sector aantoonde dat de Amerikaanse arbeidsmarkt gezond is. Hierdoor is het risico kleiner dat de cijfers over de werkgelegenheid buiten de landbouwsector vrijdag flink dalen.

Obligaties werden deze week ondersteund door veilige havenstromen toen de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten opliepen. Israël zei dat acht van zijn soldaten werden gedood in gevechten in Zuid-Libanon toen zijn troepen hun noordelijke buur binnenvielen in een campagne tegen de gewapende groep Hezbollah.

De rendementen op tweejarige staatsobligaties veranderden nauwelijks en bedroegen 3,652%, terwijl de rendementen op tienjarige staatsobligaties gelijk bleven op 3,792%.

De markten schatten de kans op een verdere verlaging met 50 basispunten door de Fed in november op 36%, vergeleken met bijna 60% vorige week. Bovendien hebben ze een versoepeling van 70 basispunten ingeprijsd tegen het einde van het jaar.

Op de valutamarkten daalde de euro naar $ 1,1040, net boven de belangrijke steun van $ 1,10 en niet ver van het dieptepunt van woensdag van $ 1,10325, een niveau dat voor het laatst werd bereikt op 12 september.

De markten gingen er steeds meer op wedden dat de Europese Centrale Bank de rentetarieven bij elk van haar vergaderingen in oktober en december zou verlagen, nadat Isabel Schnabel, een van de belangrijkste beleidsmakers, optimistischer klonk over het onder controle krijgen van de inflatie.

Olieprijzen stegen door zorgen dat het escalerende conflict in het Midden-Oosten de olievoorraden van ‘s werelds meest producerende regio zou kunnen bedreigen. Brent futures stegen met 1,2% tot $74,82 per vat. [O/R]

Goud schommelde rond een recordhoogte van $2.652,75 per ounce.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-shares-retreat-from-the-32-month-top-and-japan-rallies-as-rate-risk-eases/