Aziatische aandelen dalen na het politieke drama in Zuid-Korea, maar Kospi daalt slechts 2%.
De Aziatische markten daalden woensdag nadat het politieke drama in Zuid-Korea de regionale onzekerheden had vergroot. De Kospi in Seoul daalde echter met minder dan 2%.
Amerikaanse futures stegen, terwijl de olieprijzen licht veranderden.
De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol kondigde dinsdagavond lokale tijd plotseling de staat van beleg af, wat ertoe leidde dat troepen het parlement omsingelden. Hij beschuldigde pro-Noord-Koreaanse troepen ervan een van de meest levendige democratieën ter wereld omver te werpen. De staat van beleg werd ongeveer zes uur later ingetrokken.
Woensdag riep de grootste oppositiepartij van Zuid-Korea president Yoon op om onmiddellijk af te treden. Anders dreigt hij te worden afgezet.
Yoon’s zet zorgde er aanvankelijk voor dat de won daalde tot een dieptepunt in twee jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar, met verliezen tot 2%, de scherpste daling op één dag sinds de seismische reactie van de markt op de verkiezingsoverwinning van Donald Trump in 2016. De won herstelde zich woensdag van een deel van die verliezen. De dollar werd verhandeld op 1.414,43 won, een daling ten opzichte van de piek van dinsdag op 1.443,40.
Kospi uit Zuid-Korea verloor 1,9% tot 2.451,64. Aandelen van Samsung Electronics, het grootste bedrijf van het land, daalden met 1,1%. Ondertussen zei de financiële toezichthouder van het land dat ze bereid waren om op elk moment 10 biljoen won ($7,07 miljard) in een stabilisatiefonds voor de aandelenmarkt te investeren, meldde persbureau Yonhap.
Elders in de regio kondigde China dinsdag aan dat het de export van gallium, germanium, antimoon en andere belangrijke hightechmaterialen met potentiële militaire toepassingen naar de Verenigde Staten zou verbieden. Beijing nam de maatregel nadat de VS zijn lijst van Chinese bedrijven die onderworpen zijn aan exportcontroles op apparatuur voor het maken van computerchips, software en geheugenchips met hoge bandbreedte had uitgebreid.
De Hang Seng in Hongkong steeg met minder dan 0,1% tot 19.752,59, terwijl de Shanghai Composite met 0,1% daalde tot 3.375,20.
De Japanse benchmark Nikkei 225 daalde 0,4% tot 39.077,04. De Australische S&P/ASX 200 daalde 0,5% tot 8.454,10.
Dinsdag bereikten de Amerikaanse aandelenkoersen opnieuw records, wat een extraatje was voor wat al een uitstekend jaar was.
De S&P 500 steeg met minder dan 0,1% tot 6.049,88, waarmee voor de 55e keer dit jaar een recordhoogte werd bereikt. De Dow Jones Industrial Average daalde met 0,2% tot 44.705,53, terwijl de Nasdaq Composite met 0,4% steeg tot 19.480,91, waarmee het zijn eigen record van een dag eerder bereikte.
De opbrengsten van staatsobligaties bleven relatief stabiel nadat een rapport aantoonde dat Amerikaanse werkgevers eind oktober iets meer vacatures adverteerden dan een maand eerder. De aanhoudende kracht daar zou het optimisme doen toenemen dat de economie uit een recessie zou kunnen blijven waarvan veel investeerders eerder vreesden dat die onvermijdelijk was.
Het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie steeg van 4,20% maandagavond naar 4,23%.
De rendementen zijn sinds de verkiezingsdag heen en weer gegaan vanwege zorgen dat Trumps voorkeuren voor lagere belastingtarieven en hogere tarieven hogere inflatie zouden kunnen veroorzaken. Maar handelaren hebben er nog steeds vertrouwen in dat de Federal Reserve zijn belangrijkste rentetarief opnieuw zal verlagen tijdens zijn volgende vergadering over twee weken. Ze wedden op een kans van bijna drie op vier, volgens gegevens van CME Group.
Lagere rentetarieven kunnen de economie stimuleren, maar leiden ook tot inflatie.
Een rapport deze week dat de volgende zet van de Fed zou kunnen sturen, is het banenrapport van vrijdag, dat zal laten zien hoeveel werknemers Amerikaanse werkgevers in november hebben aangenomen en ontslagen. Het kan moeilijk zijn om te analyseren, gezien de mate waarin stormen en stakingen de cijfers in oktober hebben vervormd.
Op basis van de handel op de optiemarkt lijkt het banenrapport van vrijdag de grootste potentiële marktbeweger te zijn totdat de Fed op 18 december haar volgende besluit over de rentetarieven bekendmaakt, aldus strategen bij Barclays Capital.
In de energiehandel verloor de Amerikaanse benchmark ruwe olie 5 cent tot $ 69,99 per vat. Brent ruwe olie, de internationale standaard, steeg met 7 cent tot $ 73,69 per vat.
In de valutahandel steeg de Amerikaanse dollar van 149,59 yen naar 149,75 Japanse yen. De euro kostte $1,0495, een daling ten opzichte van $1,0510.