Home » News » Aziatische aandelen schommelen; bitcoin stijgt door ‘Trump-transactie’.

Aziatische aandelen schommelen; bitcoin stijgt door ‘Trump-transactie’.

21 October 2024 Door News Team

Aziatische aandelen zakten maandag af en toe in positief terrein, onder druk van de zwakte van Chinese aandelen, maar bitcoin bereikte een piek van drie maanden, omdat de “Trump-transacties” bleven toenemen.

Goud bereikte opnieuw een recordhoogte vanwege het conflict in het Midden-Oosten en de uiterst nipte Amerikaanse presidentsverkiezingen. Verwacht wordt dat het edelmetaal populair blijft ondanks de grote wereldwijde onzekerheid.

Optimisme over de reeks stimuleringsmaatregelen die Beijing eind september aankondigde, is de laatste dagen omgeslagen in voorzichtigheid, omdat investeerders op zoek zijn naar meer details over aanvullende fiscale steun van beleidsmakers.

Hoewel China maandag de belangrijkste leenrente verlaagde, was deze stap al voorzien.

Aandelen in Hong Kong daalden de laatste keer met 0,6%, terwijl de Chinese blue-chipindex schommelde tussen verliezen en winsten. De laatste keer werd er 0,4% meer verhandeld, terwijl de Shanghai Composite Index 0,36% steeg.

Daarmee werd de winst van MSCI’s breedste index van aandelen in de regio Azië-Pacific buiten Japan beperkt. De index steeg de laatste keer slechts met 0,11%. Dit is een terugval in het sentiment nadat Amerikaanse aandelen vrijdag voor de zesde week op rij winst boekten.

De Japanse Nikkei steeg met 0,34%.

Het kan nog enige tijd duren voordat er meer details over de Chinese stimuleringsmaatregelen bekend worden.

“We zullen mogelijk tot eind oktober of begin november moeten wachten op concrete plannen van de vergadering van het Permanente Comité van het Nationaal Volkscongres”, aldus Chaoping Zhu, wereldwijd marktstrateeg bij JP Morgan Asset Management in Shanghai.

VERKIEZINGEN IN DE VS

Nu de Amerikaanse verkiezingen op 5 november nog maar twee weken duren, neemt de kans op een overwinning van Donald Trump in sommige financiële instrumenten toe.

De tarieven, belastingen en immigratiepolitiek van de Republikeinse kandidaat worden gezien als inflatoir, en dus negatief voor obligaties en positief voor de dollar. Hij wordt ook gezien als iemand die een positievere houding aanneemt ten opzichte van cryptocurrencies.

“(Het) lijkt erop dat Trump nu voorligt in de belangrijkste staten, wat erop wijst dat hij in een goede positie verkeert om het Witte Huis terug te winnen. Ik denk dat de markten daar vorige week al rekening mee hebben gehouden, met sterkere aandelen, hogere rendementen, de Amerikaanse dollar die het duidelijk heel erg goed doet en de bitcoin die op weg is naar een winst van 10% in de afgelopen week,” aldus Tony Sycamore, een marktanalist bij IG.

Bitcoin was de laatste keer 0,5% hoger op $69.100, nadat het eerder in de sessie zijn hoogste niveau sinds juli had bereikt op $69.487. De grootste cryptocurrency ter wereld won vorige week 9,6% en is tot nu toe met meer dan 8% gestegen voor de maand.

“Het ziet er hier best goed uit voor Bitcoin. Ik denk dat het nog verder omhoog kan gaan,” zei Sycamore.

De dollar schommelde maandag niet ver van een hoogtepunt van meer dan twee maanden ten opzichte van een mandje valuta’s, waarbij de dollarindex op 103,46 eindigde.

Het pond daalde 0,02% tot $1,3045, terwijl de euro 0,01% daalde tot $1,0865.

Op de obligatiemarkt steeg de benchmarkrente op de Amerikaanse 10-jarige staatsobligatie met één basispunt naar 4,0907%, terwijl de tweejarige rente laatst op 3,9568% stond. [US/]

Spotgoud bereikte een recordhoogte van $2.727,39 per ounce. Daarmee zette de prijsstijging zich voort nadat deze vorige week met ruim 2% was gestegen.

“Een van de duidelijkste transacties van Trump tot nu toe was goud, gezien zijn agressieve houding ten opzichte van handel en zijn bereidheid om de dollar als wapen in te zetten. Hierdoor blijft de vraag naar diversificatie onder opkomende centrale banken goed ondersteund”, aldus Arun Sai, senior multi-asset strateeg bij Pictet Asset Management.

De olieprijzen stegen maandag, na een steile daling ten opzichte van vorige week. [O/R]

Brent-ruwe olie futures stegen laatst 0,4% naar $73,36 per vat, terwijl Amerikaanse ruwe olie met 0,43% steeg naar $69,52 per vat.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asia-shares-wobble-bitcoin-rallies-on-trump-trade/