Home » News » Aziatische aandelen stijgen door speculaties over renteverlagingen; Japanse aandelen blijven achter.

Aziatische aandelen stijgen door speculaties over renteverlagingen; Japanse aandelen blijven achter.

13 September 2024 Door News Team

De meeste Aziatische aandelen stegen vrijdag, omdat de aandacht zich richtte op de eerste potentiële renteverlaging van de Federal Reserve in meer dan vier jaar. De markten in Hongkong waren koplopers dankzij goedkope aankopen van lokale technologiebedrijven.

Japanse aandelen bleven achter bij hun regionale concurrenten nadat ze deze week wilde schommelingen zagen te midden van zachte inflatiesignalen en agressieve opmerkingen van de Bank of Japan. Een BOJ-vergadering volgende week staat ook in de belangstelling.

Regionale markten volgden enkele overnight winsten op Wall Street, waar investeerders voorbij de stroeve inflatiecijfers keken te midden van aanhoudende weddenschappen op een renteverlaging door de Fed wanneer deze volgende week bijeenkomt. Stabiele aankopen in de technologiesector hielpen ook.

Amerikaanse aandelenindexfutures vertoonden een stabiel verloop in de Aziatische handel.

Hongkong profiteert van technologie, Chinese markten blijven stabiel.

De Hang Seng-index van Hongkong was vrijdag de beste presteerder in Azië en zette een herstel voort in de derde sessie, omdat handelaren sterk afgeprijsde lokale internet-aandelen kochten.

De Chinese markten waren echter veel minder positief: de Shanghai Shenzhen CSI 300 en de Shanghai Composite indexen stegen licht ten opzichte van de dieptepunten van meer dan zeven maanden eerder deze week.

Het sentiment ten opzichte van China bleef gespannen na een reeks middelmatige economische metingen van het land in augustus. Het vooruitzicht van meer Amerikaanse handelsbeperkingen woog ook.

Japanse aandelen blijven achter, BOJ en inflatie staan in de schijnwerpers

De Japanse Nikkei 225- en TOPIX-indexen daalden vrijdag elk met ongeveer 0,9% en bleven daarmee achter bij hun regionale tegenhangers.

Beide indexen zouden de week gematigd afsluiten, nadat ze forse schommelingen lieten zien. Beleggers hielden rekening met de zwakke signalen over inflatie en de agressieve opmerkingen van BOJ-functionarissen.

BOJ-functionarissen waarschuwden dat de centrale bank waarschijnlijk de rentetarieven zal verhogen in combinatie met sterkere inflatie. Maar de zachte producentenprijsindexinflatie ondermijnde deze boodschap enigszins.

De BOJ komt volgende week bijeen, hoewel investeerders onzeker zijn over een nieuwe renteverhoging van de bank. Japanse consumenteninflatiegegevens zijn ook volgende week beschikbaar.

Aziatische aandelen gemengd te midden van speculaties over verlaging van 25, 50 basispunten

De bredere Aziatische markten waren gemengd te midden van speculaties over de vraag of de Fed de rente volgende week met 25 of 50 bps zal verlagen. Hoewel enkele sterke inflatiecijfers de zaak voor een kleinere renteverlaging verder versterkten, zorgden tekenen van zwakte op de arbeidsmarkt ervoor dat weddenschappen op een verlaging van 50 bps weer in het spel kwamen.

Volgens CME Fedwatch gingen handelaren uit van een kans van 56% op een verlaging van 25 basispunten en van 44% op een verlaging van 50 basispunten.

De Australische ASX 200 steeg met 0,3%, terwijl de Zuid-Koreaanse KOSPI met 0,3% daalde.

Futures voor India’s Nifty 50 index wezen op een licht negatieve opening nadat de index donderdag naar een recordhoogte racete. Indiase aandelen hebben de afgelopen weken beter gepresteerd dan de meeste van hun wereldwijde concurrenten, te midden van aanhoudend optimisme over de Indiase economische groei.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-stocks-drift-higher-amid-rate-cut-speculation-japan-lags/