Home » News » Aziatische aandelen stijgen grotendeels nadat Wall Street opnieuw records breekt.

Aziatische aandelen stijgen grotendeels nadat Wall Street opnieuw records breekt.

15 October 2024 Door News Team

Aziatische aandelen stegen dinsdag nadat Wall Street opnieuw records vestigde, hoewel de markten in China overwegend lager stonden.

Amerikaanse futures stegen licht, terwijl de olieprijzen met meer dan $2 per vat daalden.

De Nikkei 225-index in Tokio steeg met 1,3% tot 40.125,60, terwijl de Kospi in Seoul met 0,2% steeg tot 2.627,92.

In Australië steeg de S&P/ASX 200 met 0,8% tot 8.321,40.

Chinese aandelen leden nog grotere verliezen nadat de overheid maandagavond meldde dat de exportgroei in september sterk was gedaald, wat de tekenen van zwakte in de economie versterkte.

De Shanghai Composite-index verloor 0,5% tot 3.267,13, terwijl de Hang Seng in Hongkong 1,3% verloor tot 20.810,11.

“Marktdeelnemers blijven vragen om duidelijkheid over de fiscale stimuleringsmaatregelen van de Chinese autoriteiten, maar het gebrek aan toewijding blijft een bron van terughoudendheid bij het nemen van risico’s in Chinese aandelen”, aldus Yeap Jun Rong van IG in een commentaar.

Ook vroeg op dinsdag daalde de dollar van 149,83 yen naar 149,70 Japanse yen. De euro zakte van 1,0911 naar 1,0895 dollar.

Amerikaanse benchmark ruwe olie daalde $2,25 naar $71,58 per vat. Brent ruwe olie, de internationale standaard, daalde $2,33 naar $75,13 per vat.

Maandag bereikte Wall Street opnieuw recordhoogtes.

De S&P 500 klom 0,8% en bouwde daarmee voort op het record van vrijdag, en sloot op 5.859,85. Het komt uit zijn vijfde opeenvolgende winnende week en is op weg naar zijn langste wekelijkse winnende reeks van het jaar.

De Dow Jones Industrial Average steeg 0,5% tot 43.065,22, en voegde 201 punten toe aan zijn eigen record. De Nasdaq Composite won 0,9% tot 18.502,69.

De winsten volgden op een relatief rustige handel in Europa, terwijl de Amerikaanse obligatiemarkt de hele dag gesloten bleef vanwege een feestdag.

Naast olie daalden ook de prijzen van koper en andere grondstoffen die een gezonde Chinese economie zou verslinden. Dat hielp de prijzen voor mijnbouwbedrijven omlaag te brengen, zoals Freeport-McMoRan, dat met 2,3% daalde, een van de grootste verliezen in de S&P 500.

Boeing verloor 1,3% in zijn eerste handel sinds de luchtvaartgigant waarschuwde dat het verwacht te rapporteren dat het $ 1,3 miljard aan contanten heeft verbrand in het laatste kwartaal en $ 9,97 per aandeel heeft verloren. Boeing zei ook dat het 10% van zijn personeelsbestand ontsloeg in een poging om een staking aan te pakken die de productie van de bestverkopende vliegtuigen van het bedrijf lamlegt.

Deze week zullen er een paar belangrijke economische rapporten zijn, naast een update op donderdag over de verkopen bij Amerikaanse retailers. Dat laat de nadruk liggen op bedrijfswinstrapporten, die deze week in een stroomversnelling zullen komen nadat grote banken vorige week met het rapportageseizoen zijn begonnen.

Bank of America, Johnson & Johnson en UnitedHealth Group zullen allemaal hun laatste resultaten op dinsdag bekendmaken. Later in de week komen United Airlines, Netflix, American Express en Procter & Gamble.

Analisten verwachten dat S&P 500-bedrijven een algehele groei van 4,1% in winst per aandeel zullen leveren voor het laatste kwartaal ten opzichte van een jaar eerder, aldus FactSet. Als ze gelijk hebben, zou dit het vijfde kwartaal op rij zijn met groei.

Aandelenkoersen stegen over het algemeen tot recordhoogten, omdat de Federal Reserve zich nu niet alleen richt op het bestrijden van de hoge inflatie, maar ook op het draaiende houden van de economie.

Recente rapporten die laten zien dat de Amerikaanse economie sterker is dan verwacht, hebben ook het optimisme doen toenemen dat de Fed een perfecte landing kan maken, waarbij de inflatie wordt teruggebracht tot 2% zonder de recessie te veroorzaken die velen nodig achtten.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-shares-are-mostly-higher-after-wall-st-powers-to-more-records/