Home » News » Aziatische aandelen stijgen nadat China aangeeft dat er meer hulp nodig is voor de vertragende economie.

Aziatische aandelen stijgen nadat China aangeeft dat er meer hulp nodig is voor de vertragende economie.

14 October 2024 Door News Team

Aziatische aandelen wonnen maandag terrein, waarbij de aandelen in China met meer dan 1% stegen nadat de minister van Financiën afgelopen weekend aangaf dat er meer stimuleringsmaatregelen nodig zijn om de vertragende economie aan te pakken.

De Amerikaanse futures veranderden nauwelijks en de olieprijzen daalden.

De Chinese minister van Financiën zei zaterdag dat de overheid op zoek is naar aanvullende manieren om de economie te stimuleren, maar hij gaf geen details over een groot nieuw stimuleringsplan. Aandelenbeleggers en analisten hopen op een plan van maximaal 2 biljoen yuan, of ongeveer $ 280 miljard.

Analisten zeggen echter dat elke uiting van steun de prijzen de hoogte in jaagt en dat het ‘nationale team’ van grote staatsbedrijven en financiële instellingen de neiging heeft om aandelen te kopen om de markten te stabiliseren.

“De duivel, zoals ze zeggen, zit altijd in de details – of in dit geval het flagrante gebrek daaraan. Als het aankomt op Chinese beleidsbriefings, is het meestal allemaal gesis en geen biefstuk”, zei Stephen Innes van SPI Asset Management in een commentaar. “Halverwege de week zullen we zien of het bod van de markt standhoudt, en tegen het einde van de maand zullen we zeker weten of Beijing de goederen levert of dat het gewoon meer rook en spiegels is.”

De Shanghai Composite index steeg met 1,7% tot 3.271,06 en de kleinere markt in Shenzhen won 1,9%. De Hang Seng index van Hong Kong verloor 0,4% tot 21.164,93.

China meldde dat de consumenteninflatie in september afnam en dat de groothandelsprijzen verder daalden. Dit weerspiegelt de aanhoudende zwakte van de binnenlandse vraag, wat de overheid ertoe heeft aangezet een reeks maatregelen te nemen om de dalende huizenverkopen en andere bestedingen nieuw leven in te blazen.

Grootschalige Chinese militaire oefeningen rondom Taiwan en de omliggende eilanden op maandag leken nauwelijks invloed op de markten te hebben.

De Taiwanese Taiex steeg met 0,4%.

De markten van Tokio waren gesloten vanwege een nationale feestdag. In Zuid-Korea steeg de Kospi met 1% tot 2.622,43, terwijl de Australische S&P/ASX 200 met 0,5% steeg tot 8.253,60.

De stijging in Azië volgde op een sterke sluiting op vrijdag op Wall Street, toen Amerikaanse aandelen naar recordhoogten stegen, geholpen door hoge winsten bij grote banken.

De S&P 500 klom 0,6% naar 5.815,03, waarmee het zijn hoogste punt ooit eerder in de week overtrof en zijn vijfde opeenvolgende winnende week afsloot. De Dow Jones Industrial Average sprong 1% omhoog en vestigde zijn record op 42.863,86. De Nasdaq Composite bleef achter bij de markt met een winst van 0,3% nadat een daling van Tesla hem in toom hield. Hij sloot op 18.342,94.

Wells Fargo steeg met 5,6% na het rapporteren van een sterkere winst voor het laatste kwartaal dan analisten hadden verwacht. JPMorgan Chase klom met 4,4% na het rapporteren van een mildere daling in winst dan analisten vreesden. Het was de sterkste enkele kracht die de S&P 500 omhoog duwde.

BlackRock steeg ondertussen met 3,6% nadat het in het laatste kwartaal eveneens een betere winst had geleverd dan analisten hadden verwacht. De beleggingsgigant beheerde eind september een recordbedrag van $ 11,5 biljoen aan totale activa voor zijn klanten.

De winsten voor banken hielpen om de daling van 8,8% van Tesla goed te maken nadat de fabrikant van elektrische voertuigen donderdagavond zijn langverwachte robotaxi onthulde. Critici wezen op een gebrek aan details over de geplande uitrol.

Na de onthulling van de “Cybercab” steeg potentiële rivaal Uber Technologies met 10,8% en was een van de sterkste krachten die de S&P 500 omhoog stuwde. Lyft steeg met 9,6%.

Op de obligatiemarkt vertoonden de rendementen op staatsobligaties een gemengd beeld, na de laatste updates over de inflatie op groothandelsniveau en het sentiment onder Amerikaanse consumenten.

De prijzen die producenten betaalden, lagen in september 1,8% hoger dan een jaar eerder. Dat is weliswaar een verbetering, maar niet zo veel als economen hadden verwacht.

In andere transacties verloor de Amerikaanse benchmark ruwe olie maandagochtend 91 cent tot $74,65 per vat in de elektronische handel op de New York Mercantile Exchange.

Brent-olie, de internationale standaard, daalde met 95 cent naar $78,09 per vat.

De dollar steeg naar 149,30 Japanse yen van 149,08 vrijdagavond. De euro daalde naar $1,0926 van $1,0935.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-shares-gain-after-china-says-more-help-is-needed-for-its-slowing-economy/