Home » News » Aziatische aandelen stijgen terwijl de Fed-renteverhogingen afnemen; Chinese gegevens beschikbaar

Aziatische aandelen stijgen terwijl de Fed-renteverhogingen afnemen; Chinese gegevens beschikbaar

News Team

De meeste Aziatische aandelen stegen maandag scherp, nadat zwakker dan verwachte Amerikaanse loongegevens de verwachting versterkten dat de Federal Reserve klaar was met haar renteverhogingscyclus, terwijl de aandacht zich ook richtte op de komende economische cijfers uit China.

De regionale aandelen zijn sinds donderdag in een dip geraakt, nadat de Fed iets minder agressieve signalen had afgegeven dan de markten hadden gevreesd, waardoor de verwachtingen over een einde aan verdere renteverhogingen werden verhoogd.

Maar de zwakker dan verwachte niet-agrarische loongegevens van vrijdag waren de grootste voorstander van dit idee, aangezien ze een afkoeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt aanduiden, wat een groot pijnpunt voor de Fed is geweest.

De Wall Street-indexen stegen na de lezing van vrijdag en zorgden maandag voor een positieve voorsprong op de Aziatische aandelen. Handelaren hadden een grotere kans ingecalculeerd dat de Fed de rente niet meer zou verhogen en dat de centrale bank medio 2024 zou beginnen met het verlagen van de rente.

De op technologie gerichte indices presteerden die dag het best en lieten een aanhoudende daling van de dollar en de Amerikaanse staatsobligaties zien. De Zuid-Koreaanse KOSPI steeg met 2,7% naar het hoogste punt in ruim twee weken.

De Japanse Nikkei 225 steeg 2,2%, mede dankzij gegevens waaruit bleek dat de dienstensector van het land in oktober sterker groeide dan verwacht. De Nikkei stond op het hoogste niveau in ruim een maand en was klaar voor een vierde sessie op rij met winsten, nadat de Bank of Japan vorige week eveneens een gematigde toon had aangeslagen.

Belangrijke Japanse bedrijfswinsten, van SoftBank Group Corp. (TYO:9984) en Sony Corp (TYO:6758), staan deze week ook op de agenda.

De Australische ASX 200 steeg 0,3% en overschreed daarmee voor het eerst in ruim twee weken het niveau van 7.000.

Zware bankaandelen behoorden tot de belangrijkste impulsen voor de ASX, waarbij Westpac Banking Corp (ASX: WBC) 3,3% steeg na een stijging van 26% in de jaarwinst en de aankondiging van een aandeleninkoop ter waarde van $975 miljoen.

Maar de bredere winsten in Australische aandelen waren enigszins beperkt in afwachting van een bijeenkomst van de Reserve Bank of Australia op dinsdag. Er wordt algemeen verwacht dat de centrale bank de rente met 25 basispunten zal verhogen, na een heropleving van de inflatie in het afgelopen kwartaal.

De futures voor de Indiase Nifty 50-index wezen op een positieve opening, nadat de kracht van de technologieaandelen de index vrijdag naar het hoogste punt in twee weken dreef.

Chinese aandelen stijgen vóór de handel, inflatiegegevens

De Chinese Shanghai Shenzhen CSI 300 steeg 0,7%, terwijl de Shanghai Composite-index 0,5% steeg. De Hang Seng-index in Hongkong steeg 1,5%, vooral dankzij de zwaargewicht technologieaandelen.

De nadruk ligt deze week op belangrijke handels- en inflatiecijfers van de grootste economie van Azië, die naar verwachting meer inzicht zullen bieden in een traag economisch herstel.

De cijfers komen na een reeks zwakke cijfers over de bedrijfsactiviteit uit China voor oktober, die het sentiment ten aanzien van de lokale markten ernstig hebben aangetast.

Maar de economische zwakte zal naar verwachting ook meer stimuleringsmaatregelen uit Peking aantrekken, waarbij de regering onlangs een uitgifte van obligaties ter waarde van 1 biljoen yuan ($140 miljard) in het vierde kwartaal heeft aangekondigd.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-stocks-surge-as-fed-rate-hike-bets-recede-china-data-on-tap/