Home » News » Aziatische aandelen verliezen winst nu rally in China afneemt.

Aziatische aandelen verliezen winst nu rally in China afneemt.

17 October 2024 Door News Team

Aziatische aandelen beperkten hun stijging nadat de koerswinsten op Chinese aandelen daalden vanwege teleurstelling over de uitkomst van een gezamenlijke persconferentie van het ministerie over de vastgoedmarkt.

De MSCI Asia Pacific Index gaf bijna een eerdere winst van maar liefst 0,7% op nadat de Chinese CSI 300 een rally van 1,3% tenietdeed. Chinese functionarissen zeiden dat de overheid een programma ter ondersteuning van “witte lijst”-projecten zal uitbreiden naar 4 biljoen yuan ($562 miljard) van ongeveer 2,23 biljoen yuan die al is ingezet. De negatieve marktreactie laat zien dat investeerders de lat steeds hoger leggen voor optimisme over stimulering.

“De uitdaging op dit moment is dat we geen groot genoeg pakket hebben om mensen enthousiast te maken,” zei Jun Bei Liu, een fondsbeheerder bij Tribeca Investment Partners, op Bloomberg Television. “Op dit moment zit de Chinese economie op het dieptepunt, maar om de groei weer aan te wakkeren, moeten ze echt het vertrouwen weer aanwakkeren.”

Elders daalden de beurskoersen in Japan en Zuid-Korea, terwijl ze in Australië stegen. Amerikaanse futures daalden.

Chinese data die vrijdag worden gepubliceerd, laten zien dat de op één na grootste economie ter wereld in het derde kwartaal met 4,5% is gegroeid ten opzichte van een jaar geleden, aldus economen die door Bloomberg zijn ondervraagd. Dat zou het zwakste tempo in zes kwartalen zijn.

De Chinese president Xi Jinping heeft overheidsfunctionarissen opgeroepen om alles in het werk te stellen om het land te helpen zijn jaarlijkse groeidoelstelling van ongeveer 5% te halen. Echter, na een reeks persconferenties deze maand waarin beleidsmakers geen details gaven over nieuwe stimuleringsmaatregelen, nemen de zorgen toe dat de inspanningen wellicht niet genoeg zijn om de groei nieuw leven in te blazen.

De afnemende rally in China, gecombineerd met een uitverkoop van technologiebedrijven, verslechtert de vooruitzichten voor Aziatische markten. De MSCI-aandelenindex van de regio is nog steeds op weg naar het beste jaar sinds 2020, maar nu handelaren verwachten dat de Federal Reserve renteverlagingen zal terugdraaien en de winsten in markten als India en Korea vertragen, heeft het risicosentiment nieuwe triggers nodig om het momentum vast te houden.

De winstcijfers van Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. worden donderdag nauwlettend in de gaten gehouden om te zien of er tekenen zijn van een afnemende vraag, nadat ASML Holding NV eerder deze week verrassend sombere ordercijfers liet zien en zijn omzetverwachting voor 2025 naar beneden bijstelde.

De Australische dollar steeg en de staatsobligaties daalden nadat het werkloosheidspercentage van het land in september 4,1% bedroeg, lager dan de voorspelling van 4,2% in een Bloomberg-enquête. De Treasury 10-jaarsrente steeg met twee basispunten naar 4,03% en de Bloomberg-dollarindex veranderde nauwelijks.

Kleine hoofdletters

De winsten van Amerikaanse smallcaps op woensdag gaven aan dat beleggers zich terugtrekken uit de grootste technologiebedrijven ter wereld, die zo sterk zijn geworden door de opkomst van kunstmatige intelligentie, en zich richten op andere aandelen die profiteren van gunstige economische omstandigheden.

“Beleggers willen misschien weg van grote technologiebedrijven, die breed in handen zijn en mogelijk minder duidelijke katalysatoren hebben voor de toekomst”, aldus David Russell van TradeStation. “Nu de verkiezingen eraan komen en de economie weer in evenwicht is, zou de langverwachte rotatie van megacaps naar alles anders eindelijk binnen handbereik kunnen zijn.”

Olie steeg, na vier dagen van dalingen, omdat handelaren mogelijke risico’s voor de productie uit het Midden-Oosten afwogen tegen zorgen over een wereldwijde overvloed. Bitcoin daalde na een stijging van 1,7% woensdag om het hoogste niveau sinds juli te bereiken.

De prijs van ijzererts daalde naar het laagste punt in drie weken. Dit is een teken dat investeerders eraan twijfelen of de laatste maatregelen van China om de vastgoedmarkt te versterken voldoende zullen zijn om de bouwactiviteiten en de vraag naar staal te stimuleren.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-stocks-pare-gains-as-chinas-rally-fades/