Aziatische aandelen vertonen een gemengd beeld, waarbij de Chinese benchmarks hoger liggen ondanks gesprekken over tarieven.
De aandelenkoersen in Azië vertoonden woensdag een gemengd beeld. Chinese aandelen waren de koplopers, nadat Amerikaanse aandelen naar recordhoogten stegen, ondanks de laatste uitspraken van de verkozen president Donald Trump over tarieven.
De Nikkei-index van Tokio daalde met 0,8% tot 38.134,97, omdat de Japanse yen steeg ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De dollar daalde van 153,08 yen naar 151,59 yen. De laatste tijd werd er boven de 155 yen gehandeld, maar onzekerheid over de toekomstige koers van het Amerikaanse handelsbeleid heeft ertoe geleid dat beleggers de yen kopen als veilige haven, aldus analisten.
De forse tariefverhogingen die Trump zei te zullen opleggen aan importgoederen uit Canada, Mexico en China, kunnen de wereldeconomie in beroering brengen als ze van kracht worden. Zijn opmerkingen van maandag leidden tot heftige reacties van alle drie de belangrijkste Amerikaanse handelspartners.
“Beleggers, die toch al zenuwachtig zijn, zijn zich er terdege van bewust welke domino-effecten zulke langdurige geschillen kunnen hebben, met name op de Chinese en Europese economieën die zich schrap zetten voor Trumps tariefaanval”, aldus Stephen Innes van SPI Asset Management in een commentaar.
Chinese markten stegen, geleid door sterke aankopen van technologieaandelen. De Hang Seng van Hongkong steeg met 2,4% tot 19.615,17, terwijl de Shanghai Composite-index 1,5% toevoegde tot 3.309,78. Een daling van 10% in industriële winsten heeft mogelijk de verwachtingen voor extra overheidsstimulansen doen toenemen, en investeerders zijn mogelijk weer gaan kopen, op zoek naar koopjes nadat de prijzen onlangs waren gedaald.
De Kospi uit Zuid-Korea daalde 0,7% tot 2.503,06, terwijl Samsung Electronics 3,4% verloor nadat het bedrijf een wisseling in het topmanagement aankondigde.
Het bedrijf zei dat de reorganisatie, waarbij Young Hyun Jun, vicevoorzitter van Samsung en hoofd van de afdeling Device Solutions, werd benoemd tot CEO, bedoeld was om de concurrentiepositie van Samsung te versterken, met een focus op computerchips.
De Australische S&P/ASX steeg met 0,6% tot 8.406,70, terwijl de Indiase Sensex met 0,6% steeg. De Taiwanese Taiex daalde met 1,5% en de SET in Bangkok verloor 0,6%.
Op Wall Street leken beleggers de harde taal over de handel te negeren.
De S&P 500 klom dinsdag 0,6% naar 6.021,63 en overtrof daarmee de all-time high die het een paar weken geleden bereikte. De Dow Jones Industrial Average steeg met 0,3% naar 44.860,31, waarmee het zijn eigen record van de dag ervoor verbrak. De Nasdaq Composite steeg met 0,6%, waarbij Microsoft en Big Tech voorop liepen en sloten op 19.174,30.
Trump heeft het gebruik van tarieven vaak geprezen, maar investeerders twijfelen of zijn nieuwste dreigement een opening is voor onderhandelingen of dat het daadwerkelijk beleid zal worden, met pijnlijke gevolgen voor de markten en de wereldeconomie.
Als de Verenigde Staten geen alternatieven kunnen bedenken voor de auto’s, energieproducten en andere goederen die uit Mexico, Canada en China komen, zouden dergelijke tarieven de prijs van geïmporteerde goederen in één keer doen stijgen en huishoudens armer maken, aldus Carl Weinberg en Rubeela Farooqi, economen bij High-Frequency Economics.
Goldman Sachs schatte dat de inflatie bij consumenten met 1% zou stijgen.
Ze zouden ook de winstmarges van Amerikaanse bedrijven schaden en de dreiging van tegenmaatregelen door andere landen vergroten.
General Motors daalde met 9% en Ford Motor daalde met 2,6% omdat beide geïmporteerde auto’s in Mexico werden geassembleerd. Constellation Brands, dat Modelo en andere Mexicaanse biermerken in de Verenigde Staten verkoopt, daalde met 3,3%. De waarde van de Mexicaanse peso daalde met 1,8% ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
Hogere prijzen zouden de Federal Reserve ertoe kunnen aanzetten om de renteverlagingen uit te stellen, net nadat het een paar maanden geleden de belangrijkste rente begon te verlagen vanaf een hoogtepunt in twee decennia om de arbeidsmarkt te ondersteunen. Lagere rentetarieven kunnen de economie stimuleren, maar ook de inflatie aanwakkeren.
Volgens een rapport van de Conference Board van dinsdag is het vertrouwen onder Amerikaanse consumenten in november verbeterd, maar niet zo sterk als economen hadden verwacht.
Kohl’s daalde 17% nadat de resultaten van het laatste kwartaal onder de verwachtingen van analisten bleven. Best Buy daalde 4,9% nadat het eveneens onder de verwachtingen van analisten bleef.
Big Tech-aandelen hielpen Amerikaanse indexen omhoog te stuwen. Winsten van 3,2% voor Amazon en 2,2% voor Microsoft waren de twee sterkste krachten die de S&P 500 omhoog tilden.
In andere transacties vroeg op woensdag steeg de Amerikaanse benchmark ruwe olie met 23 cent tot $ 69,00 per vat. Brent ruwe olie, de internationale standaard, steeg met 19 cent tot $ 72,51 per vat.
De euro steeg van $1,0488 naar $1,0511.