Home » News » Aziatische markten boeken winsten nu de focus verschuift naar inflatie in de VS.

Aziatische markten boeken winsten nu de focus verschuift naar inflatie in de VS.

News Team

De meeste Aziatische markten stegen maandag, voortbouwend op de rally van vorige week na de forse renteverlaging door de Federal Reserve. De focus ligt nu op de publicatie van de favoriete inflatiemeter van de bank later in de week.

Handelaren verwelkomden de eerste verlaging van de leenkosten sinds 2020 en dreven de Dow en de S&P 500 naar recordhoogten, terwijl ze uitgingen van een zachte landing voor de grootste economie ter wereld.

Terwijl de Fed naar verwachting het monetaire beleid zal blijven versoepelen, namen Amerikaanse beleggers vrijdag een pauze. De Dow bereikte echter wel een nieuw record. Waarnemers zeiden dat er na de laatste stijging een terugval werd verwacht.

Toch wuifden Aziatische handelaren de lauwe prestaties in New York op vrijdag weg, zelfs nadat een nieuwe ronde cijfers aantoonde dat de Chinese economie zwak bleef.

De jeugdwerkloosheid in China bereikte in augustus 18,8 procent, het hoogste niveau dit jaar. Dit komt doordat leiders moeite hebben om de groei weer op gang te brengen en er roep is om meer stimuleringsmaatregelen, met name voor de in moeilijkheden verkerende vastgoedsector.

Het rapport volgde op berichten eerder deze maand die wezen op een vertraging van de detailhandelsverkopen en de groei van de industriële productie in augustus.

“Nu de huizenmarkt het moeilijk heeft en de werkloosheid stijgt, zijn huishoudens voorzichtig met hun uitgaven”, aldus Moody’s Analytics.

“Overheidsmaatregelen om de binnenlandse vraag te stimuleren, hebben huishoudens nog niet aangezet tot bestedingen.”

In de vroege handel stegen de prijzen van Hongkong, Shanghai, Seoul, Singapore, Taipei en Manilla, terwijl Sydney, Jakarta en Wellington daalden.

Tokio was gesloten vanwege een feestdag.

Alle aandacht is nu gericht op de publicatie deze week van de index voor persoonlijke consumptie-uitgaven, de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed. Deze zou als leidraad kunnen dienen voor beleidsmakers bij hun besluitvorming over de volgende renteverhoging.

Fed-baas Jerome Powell gaf aan dat er sprake is van een voorlopige overwinning in de strijd tegen inflatie. Hij merkte op dat de risico’s dat de inflatie verder zal toenemen, zijn ‘afgenomen’, schreef IG-analist Tony Sycamore.

“De focus van het monetaire beleid is nu duidelijk verschoven naar het ondersteunen van de arbeidsmarkt om een soepele economische landing te garanderen, wat blijkt uit de aanzienlijke renteverlaging van 50 basispunten.”

De olieprijzen stegen door zorgen over een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten nadat Hezbollah, gevestigd in Libanon, tientallen raketten op Israël afvuurde. Beide partijen dreigden de vijandelijkheden op te voeren.

De yen had moeite om te herstellen ten opzichte van de dollar, nadat deze vrijdag was gedaald als reactie op het besluit van de Japanse centrale bank om de rente dit jaar niet voor de derde keer te verhogen. Dit suggereert dat de bank geen haast heeft om het beleid verder aan te scherpen.

En goud bleef rond recordhoogtes van boven de $2.600 hangen na de renteverlaging door de Fed, waardoor het edelmetaal aantrekkelijker is geworden voor handelaren, en vanwege geopolitieke zorgen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-markets-extend-gains-as-focus-turns-to-us-inflation/