Home » News » Aziatische markten herstellen zich van de uitverkoop, maar Amerikaanse cijfers zorgen ervoor dat handelaren voorzichtig zijn.

Aziatische markten herstellen zich van de uitverkoop, maar Amerikaanse cijfers zorgen ervoor dat handelaren voorzichtig zijn.

News Team

De Aziatische markten herstelden donderdag na de onrust van de vorige dag, omdat handelaren de vooruitzichten voor renteverlagingen in de VS inschatten nadat een nieuwe reeks tegenvallende cijfers extra aandacht schepte voor het aanstaande banenrapport.

Aandelen beleefden woensdag de meest turbulente dag sinds begin augustus, na een zwakke lezing over de Amerikaanse industriële activiteit in combinatie met een ineenstorting van technologiebedrijven, wat leidde tot een algehele daling.

Hoewel een deel van de verkoop werd toegeschreven aan winstneming, leidde het nieuws dat de productiesector voor de vijfde maand op rij kromp tot zorgen dat de grootste economie ter wereld in een recessie zou kunnen belanden.

Een van de oorzaken van het bloedbad van vorige maand was een groot verlies aan werkgelegenheid in juli.

Uit cijfers van woensdag bleek dat het aantal vacatures is gedaald tot het laagste niveau sinds begin 2021. Dit versterkt het gevoel dat de economie en de arbeidsmarkt niet zo sterk zijn als gedacht.

Nu algemeen wordt verwacht dat de Fed de rente volgende maand tijdens de vergadering zal verlagen, zeggen waarnemers dat de recente cijfers sterk pleiten voor een verlaging met 50 basispunten, in plaats van de 25 punten die grotendeels werden verwacht.

“Aangezien september traditioneel gezien de maand is met de slechtste aandelenrendementen, met augustus als tweede, zou deze seizoensdaling zomaar eens de reden kunnen zijn”, aldus analist Stephen Innes.

“En toch is er altijd die aanhoudende zorg dat de scherpe terugval van bijna-recordhoogtes iets diepers zou kunnen signaleren. Het kritieke Amerikaanse werkgelegenheidsrapport van deze week, samen met (de vacature-)gegevens van woensdag, gooide nog een spaak in het wiel.”

Hij wees erop dat het rapport over vacatures ook een neerwaartse bijstelling voor juni liet zien, “wat bijdraagt aan het groeiende bewijs dat de Amerikaanse arbeidsmarkt eindelijk afkoelt.”

“Dat is weliswaar positief omdat het de loondruk verlicht en de inflatie onder controle houdt, maar het roept ook vragen op over de onderliggende kracht van de economie.”

Terwijl Wall Street voor de tweede dag op rij worstelde (alleen de Dow sloot positief), boekte Azië vooral winst, hoewel veel markten in de ochtend heen en weer schommelden.

Tokio daalde omdat exporteurs last hadden van een sterkere yen, maar Hongkong, Shanghai, Sydney, Seoul, Singapore, Taipei, Wellington en Manilla stegen allemaal.

Toch waarschuwde Kelvin Wong van OANDA: “Het verhaal van de harde landing staat weer op de voorgrond, omdat marktdeelnemers ‘bang’ zijn dat de Amerikaanse Federal Reserve te laat is met het doorvoeren van de cyclus van renteverlagingen in de VS.

“De aandelen met een hogere bèta (technologie- en halfgeleideraandelen met een mega-kapitalisatie) presteerden daarentegen het slechtst, aangezien deze groepen aandelen sinds begin 2024 de Amerikaanse aandelenmarkt domineren.”

Handelaren houden de ontwikkelingen in China nauwlettend in de gaten nadat uit een rapport bleek dat de autoriteiten overwegen om de rentetarieven op hypotheken ter waarde van ruim 5 biljoen dollar te verlagen. Dit om huiseigenaren te steunen en de druk op het banksysteem te verlichten.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-markets-rebound-from-sell-off-but-us-data-keps-traders-wary/