Home » News » Aziatische markten stijgen na eerste renteverlaging van de Fed in meer dan 4 jaar

Aziatische markten stijgen na eerste renteverlaging van de Fed in meer dan 4 jaar

19 September 2024 Door News Team

De Aziatische markten stegen donderdag nadat de Federal Reserve een begin maakte met haar inspanningen om een recessie in de VS te voorkomen door de rentetarieven sterker dan normaal te verlagen.

In Tokio steeg de Nikkei 225-index met 2,5% tot 37.284,43. De Hang Seng in Hongkong steeg met 1% tot 17.840,93.

De Shanghai Composite-index steeg met 0,8% tot 2.738,19, terwijl de Taiwanese Taiex met 1% steeg.

De index van Zuid-Korea was een uitschieter en daalde 0,3% tot 2.566,65.

De Bank of Japan en de Bank of England houden deze week ook vergaderingen over monetair beleid. Er wordt niet verwacht dat een van beide centrale banken de rentetarieven zal aanpassen, hoewel de taal van wat de ambtenaren zeggen een indicatie kan zijn van latere stappen en nog steeds van invloed kan zijn op de markten.

Omdat de renteverlaging van een half procentpunt door de Fed zo goed werd aangekondigd en de markten al zo sterk waren gestegen in afwachting hiervan, reageerde Wall Street relatief gematigd op de 180-gradendraai van de beleidsrente.

“De markten reageerden nauwelijks op de renteverlaging van 50 basispunten door de Fed, en ons basisscenario is dat verdere verlagingen ook niet al te veel zullen veranderen”, aldus Thomas Mathews van Capital Economics in een commentaar.

Het was de eerste verlaging van de federale rente in meer dan vier jaar. Daarmee kwam er een einde aan een periode waarin de Fed de rente op het hoogste niveau van twintig jaar hield om de Amerikaanse economie voldoende af te remmen en de ergste inflatie in generaties te onderdrukken.

Woensdag daalde de S&P 500 met 0,3% en sloot op 5.618,26. De Dow Jones Industrial Average daalde met 0,2% tot 41.503,10. De Nasdaq Composite verloor 0,3% tot 17.573,30.

De gewichtige zet van de Fed helpt de financiële markten op twee manieren. Het haalt de remmen van de economie, die vertraagde onder het gewicht van hogere rentetarieven, en het geeft een boost aan de prijzen voor allerlei soorten investeringen. Naast aandelen waren de goud- en obligatieprijzen de afgelopen maanden al gestegen op basis van verwachtingen dat renteverlagingen eraan kwamen.

Nu de inflatie aanzienlijk is gedaald ten opzichte van de piek van twee zomers geleden en richting de 2% lijkt te gaan, zegt de Fed dat ze zich meer kan richten op het beschermen van de vertragende arbeidsmarkt en de algehele economie.

“Het moment om de arbeidsmarkt te ondersteunen is wanneer deze sterk is en niet wanneer je ontslagen begint te zien,” zei Fed-voorzitter Jerome Powell. “Dat is de situatie waarin we ons bevinden.”

Sommige critici zeggen dat de Federal Reserve de rentetarieven al te lang te hoog heeft gehouden, maar Powell zei: “Wij denken niet dat we achterlopen.”

“Wij denken dat dit op tijd is. Maar ik denk dat je dit kunt zien als een teken van onze toewijding om niet achterop te raken,” zei Powell op een persconferentie na de aankondiging van de Fed.

“De focus is nu definitief verschoven naar de arbeidsmarkt, en er is een gevoel dat de Fed probeert een beter evenwicht te vinden tussen banen en inflatie”, aldus Stephen Innes van SPI Asset Management.

Net als de aandelenkoersen schommelden de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties herhaaldelijk op en neer nadat de Fed de renteverlaging aankondigde en haar prognoses publiceerde.

De 10-jaars Treasury yield steeg uiteindelijk van 3,65% dinsdagavond naar 3,70%. De 2-jaars yield, die beter aansluit bij de verwachtingen voor Fed-actie, steeg lichtjes van 3,60% dinsdagavond naar 3,62%.

Op Wall Street steeg Intuitive Machines met 38,3% nadat NASA het bedrijf een contract ter waarde van 4,82 miljard dollar toekende voor communicatie- en navigatiediensten die het ruimtevaartagentschap zal gebruiken om een langdurige aanwezigheid op de maan te vestigen.

De handel in Tupperware Brands bleef stil liggen nadat het bedrijf faillissementsbescherming had aangevraagd volgens Chapter 11. De aandelenkoers is gedaald tot 51 cent sinds een kleine opleving aan het begin van de pandemie de aandelenkoers boven de $30 bracht.

Al met al daalde de S&P 500 met 16,32 punten tot 5.618,26. De Dow daalde met 103,08 punten tot 41.503,10 en de Nasdaq Composite verloor 54,76 punten tot 17.573,30.

Bij andere transacties verloor de Amerikaanse referentie-ruwe olie 20 cent tot $ 69,68 per vat in de elektronische handel op de New York Mercantile Exchange.

Brent-olie, de internationale standaard, daalde met 22 cent naar $73,43 per vat.

De dollar steeg van 142,29 yen naar 143,37 Japanse yen. De euro zakte van 1,1120 naar 1,1101 dollar.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-markets-forge-higher-after-feds-first-rate-cut-in-over-4-years/