Home » News » Aziatische markten volgen Wall Street en stijgen na positief nieuws uit China en de VS.

Aziatische markten volgen Wall Street en stijgen na positief nieuws uit China en de VS.

27 September 2024 Door News Team

Aandelenkoersen in Azië stegen vrijdag, vooral in Hongkong en andere Chinese markten. Deze stijgingen werden aangewakkerd door China’s pogingen om de economie aan te zwengelen.

De Japanse Nikkei 225-index steeg met meer dan 1% toen de regerende Liberaal-Democratische Partij een leiderschapsverkiezing hield die zal bepalen wie de volgende premier van Japan wordt. De verandering in leiderschap zal naar verwachting niet leiden tot grote beleidswijzigingen, gezien de overeenkomsten tussen de belangrijkste kandidaten.

De Chinese centrale bank heeft vrijdag de reserveverplichtingen voor banken verlaagd als onderdeel van de deze week aangekondigde maatregelen om de vastgoedsector te helpen en de financiële markten te ondersteunen.

De Hang Seng in Hongkong steeg met 3,7% tot 20.659,03 en de Shanghai Composite-index steeg met 2,1% tot 3.065,29.

Ondertussen ondervond de Shanghai Stock Exchange storingen die de orderverwerking belemmerden en vertragingen veroorzaakten nadat de markt op vrijdag openging. Dit leidde tot een stijging van 6,4% in de Shenzhen-index, aangezien lokale media meldden dat investeerders massaal naar die kleinere markt trokken tijdens de vertraging.

Tegen het middaguur was de handel weer normaal en de Shanghai Stock Exchange gaf later in een verklaring aan dat het nog steeds onderzoek doet naar de oorzaken.

Het laatste teken van de malaise die de groei in de op één na grootste economie ter wereld belemmert, is dat de overheid meldde dat de industriële winsten in augustus met bijna 18% op jaarbasis zijn gedaald.

Aandelen van de vastgoedgigant New World Development uit Hongkong stegen met 21,5% op vrijdaghandel nadat Adrian Cheng, de derde generatie telg aan het roer van het conglomeraat, was vervangen. Het bedrijf meldde vorige maand een jaarlijks verlies van meer dan $ 2,4 miljard in een winstwaarschuwing, het eerste verlies in bijna 20 jaar.

In Japan steeg de Nikkei 225-index met 1,4% tot 39.451,25 nadat de consumenteninflatie in Tokio, die als een belangrijke indicator voor landelijke trends wordt beschouwd, in september afkoelde tot 2,2% op jaarbasis, wat in lijn is met de marktconsensus.

Elders in Azië steeg de Australische S&P/ASX 200 met bijna 0,1% tot 8.208,70. De Zuid-Koreaanse Kospi verloor 0,2% tot 2.666,01.

Donderdag steeg de S&P 500 met 0,4% tot 5.745,37, waarmee voor de derde keer deze week en de 42e keer dit jaar een all-time high werd bereikt. De Dow Jones Industrial Average steeg met 0,6% tot 42.175,11, terwijl de Nasdaq Composite met 0,6% steeg tot 18.190,29.

Micron Technology nam het voortouw met een sprong van 14,7% nadat de maker van computergeheugen- en opslagproducten een sterkere winst boekte voor het laatste kwartaal dan analisten hadden verwacht. Het profiteerde van verkopen gerelateerd aan kunstmatige intelligentietechnologie, waar een hausse sommige aandelen naar verbazingwekkende hoogten heeft gedreven.

Jabil klom 11,7% nadat de elektronicafabrikant eveneens een sterkere winst en omzet rapporteerde dan verwacht. Het kondigde ook een plan aan om geld naar zijn aandeelhouders te pompen door tot $ 1 miljard van zijn eigen aandelen terug te kopen.

De grootste daling in de S&P 500 trof Super Micro Computer, dat een deel van zijn enorme winsten teruggaf nadat het vorig jaar meer dan verdrievoudigde te midden van de AI-gekte. De aandelen daalden met 12,2% na een rapport van The Wall Street Journal waarin stond dat het Amerikaanse ministerie van Justitie de verkoper van servers en opslagsystemen onderzoekt. Het bedrijf weigerde commentaar te geven.

Donderdag werd er een reeks rapporten gepubliceerd waaruit bleek dat de grootste economie ter wereld het mogelijk beter doet dan verwacht.

Minder Amerikaanse werknemers vroegen vorige week een werkloosheidsuitkering aan, wat het laatste signaal is dat ontslagen in de hele economie relatief laag blijven. Een apart rapport zei dat de algehele Amerikaanse economie in het voorjaar met een jaarlijks percentage van 3% groeide, zoals eerder geschat. Dat is een solide percentage.

Op Wall Street is de hoop gevestigd op een soort financieel nirwana, waarbij de Amerikaanse economie stabiel blijft groeien, de bedrijfswinsten op peil blijven en de Federal Reserve de rentetarieven blijft verlagen.

Vorige week heeft de Fed een drastische wending gemaakt in de manier waarop rentetarieven worden vastgesteld. Ze verlagen ze nu om het de Amerikaanse economie makkelijker te maken, nadat ze de tarieven jarenlang hoog hebben gehouden in de hoop de hoge inflatie te blussen. Lagere tarieven maken het niet alleen goedkoper om geld te lenen om een huis, een auto of dingen op creditcards te kopen, maar ze kunnen ook de prijzen voor allerlei soorten investeringen opdrijven.

In andere transacties vroeg op vrijdag, verloor de Amerikaanse benchmark ruwe olie 15 cent tot $67,52 per vat. Brent ruwe olie, de internationale standaard, gaf 19 cent op tot $70,90 per vat.

De Amerikaanse dollar steeg van 144,80 yen naar 145,24 Japanse yen. De euro werd verhandeld voor $1,1170, een daling ten opzichte van $1,1176.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-markets-follow-wall-street-higher-on-upbeat-news-from-china-us/