Home » News » Azië-aandelen winnen na Wall St-rally terwijl investeerders hopen op China Stimulus

Azië-aandelen winnen na Wall St-rally terwijl investeerders hopen op China Stimulus

News Team

De aandelenkoersen in Azië waren maandag overwegend hoger, nadat Wall Street weer begon te stijgen na meer bemoedigende winstrapporten en het laatste signaal dat de inflatie haar greep op de economie losser maakt.

Het sentiment kreeg ook een boost door de hernieuwde hoop op meer stimuleringsmaatregelen van Peking voor de trage Chinese economie. De Chinese fabrieksactiviteit kromp in juli toen de exportorders slonken, zo bleek uit een onderzoek, wat de druk op de regerende Communistische Partij verhoogde om een economische vertraging om te buigen.

Een inkoopmanagersindex, uitgegeven door het nationale bureau voor de statistiek en een branchegroep, verbeterde van 49 in juni naar 49,3 op een schaal van 100 punten, maar lag onder het niveau van 50 punten dat een krimpende activiteit laat zien.

“De PMI-enquêtes suggereren dat het economisch herstel van China in juli aan kracht bleef inboeten”, zei Julian Evans-Pritchard van Capital Economics in een commentaar. “Vooruitkijkend is beleidsondersteuning nodig om te voorkomen dat de Chinese economie in een recessie terechtkomt, niet in de laatste plaats omdat de externe tegenwind nog een tijdje lijkt aan te houden.”

De Hang Seng in Hong Kong steeg 0,9% tot 20.094,50 terwijl de Shanghai Composite-index 0,5% steeg tot 3.291,04.

De Nikkei 225-index in Tokio steeg met 1,3% tot 33.172,22. In Seoul klom de Kospi 0,9% tot 2.632,58.

De Australische S&P/ASX 200 steeg 0,1% tot 7.410,40 en de SET in Bangkok steeg 0,8%. De Sensex in India steeg 0,2% tot 66.304,33.

Op vrijdag steeg de S&P 500 met 1% tot 4.582,23, waarmee de negende week van de laatste 11 winsten werd afgesloten. De Dow voegde 0,5% toe tot 35.459,29 en de Nasdaq klom 1,9% tot 14.316,66 toen Big Tech-aandelen de markt aanvoerden.

Aandelen zijn de laatste tijd gestegen in de hoop dat de hoge inflatie voldoende afkoelt om de Federal Reserve ertoe te brengen te stoppen met het verhogen van de rentetarieven. Dat zou op zijn beurt de economie in staat kunnen stellen te blijven groeien en een lang voorspelde recessie te voorkomen.

Een rapport op vrijdag versterkte die hoop en zei dat de inflatiemaatstaf die de Fed het liefst gebruikt vorige maand iets meer vertraagde dan verwacht. Misschien net zo belangrijk, toonden gegevens ook aan dat de totale beloning voor werknemers in het voorjaar minder steeg dan verwacht. Hoewel dat ontmoedigend is voor werknemers die op zoek zijn naar hogere loonsverhogingen, zien beleggers dat het minder opwaartse druk op de inflatie uitoefent.

De hoop onder traders is dat de vertraging van de inflatie betekent dat de renteverhoging van woensdag door de Federal Reserve de laatste van deze cyclus zal zijn. De federal funds rate is gestegen naar een niveau tussen 5,25% en 5,50%, vergeleken met vrijwel nul begin vorig jaar. Hoge rentetarieven werken om de inflatie te verlagen door de hele economie te vertragen en de prijzen voor aandelen en andere investeringen te schaden.

Hoewel critici zeggen dat de rally van de aandelenmarkt misschien te ver en te snel is gegaan, hielp de hoop op een halt toe te roepen aan renteverhogingen technologieaandelen en anderen die werden gezien als grote begunstigden van gemakkelijkere tarieven om vrijdag te stijgen en de markt te leiden.

Microsoft, Apple en Amazon stegen elk met minstens 1,4% en waren de drie sterkste krachten die de S&P 500 omhoog stuwden.

Bedrijven bleven ook in het voorjaar sterkere winsten boeken dan analisten hadden verwacht. Ongeveer halverwege het cijferseizoen overtreffen volgens FactSet meer bedrijven dan normaal de winstprognoses.

Intel steeg met 6,6% na het rapporteren van winst over het laatste kwartaal, toen analisten een verlies verwachtten.

Voedingsgigant Mondelez International klom 3,7% nadat hij sterkere resultaten voor het voorjaar rapporteerde dan verwacht. Het bedrijf achter Oreo en Ritz verhoogde ook zijn prognoses voor financiële resultaten voor het volledige jaar.

In andere handel op maandag gaf de Amerikaanse benchmark ruwe olie 12 cent op tot $ 80,46 per vat in elektronische handel op de New York Mercantile Exchange. Het won vrijdag 49 cent tot $ 80,58.

Brent-ruwe olie, de internationale standaard, verloor 15 cent tot $ 84,27 per vat.

De Amerikaanse dollar steeg van 141,01 yen van vrijdag naar 142,05 Japanse yen. De euro zakte van $1,1019 naar $1,1017.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asia-shares-gain-after-wall-st-rally-as-investors-pin-hopes-on-china-stimulus/