Home » News » Bellus Health stijgt met 99% nu GSK zich aansluit bij Buyout Bonanza met een deal van $ 2 miljard

Bellus Health stijgt met 99% nu GSK zich aansluit bij Buyout Bonanza met een deal van $ 2 miljard

20 April 2023 Door News Team

GSK voegde dinsdag toe aan een reeks recente biotech-overnames met de $ 2 miljard overname van Bellus Health (BLU). De deal stuurde BLU-aandelen en GSK-aandelen in tegengestelde richtingen.

De deal draagt bij aan GSK’s pijplijn van respiratoire medicijnen. Bellus werkt aan een behandeling voor refractaire chronische hoest genaamd camlipixant. Camlipixant werkt door een receptor, P2X3 genaamd, te blokkeren die verband houdt met overgevoeligheid in de hoestreflex. Het medicijn bevindt zich momenteel in fase 3-testen.

Patiënten die lijden aan refractaire chronische hoest kunnen meer dan 900 keer per dag hoesten, zegt Luke Miels, Chief Commercial Officer van GSK.

“Camlipixant, een nieuwe, zeer selectieve P2X3-antagonist, heeft het potentieel om een best-in-class behandeling te zijn met een aanzienlijk verkooppotentieel”, zei hij in schriftelijke opmerkingen. “Deze voorgestelde overname vormt een aanvulling op onze portefeuille van gespecialiseerde geneesmiddelen en bouwt voort op onze expertise in respiratoire therapieën.”

Op de beurs van vandaag is het BLU-aandeel bijna verdubbeld. De aandelen schoten omhoog met 98,9% en sloten op 14,44. GSK-aandelen daalden daarentegen met 1,6% en eindigden de reguliere sessie op 36,78.

BLU Voorraad: 28 miljoen patiënten

Volgens de voorwaarden van de deal betaalt GSK $ 14,75 per aandeel BLU-aandelen. Dat brengt de totale dealwaarde op ongeveer $ 2 miljard.

GSK schat dat wereldwijd 28 miljoen patiënten aan chronische hoest lijden. Daarvan hebben 10 miljoen meer dan een jaar met de aandoening te maken, waaronder 6 miljoen in de VS en Europa.

De meeste patiënten, 53%, ervaren ook een depressie en ongeveer de helft ervaart urine-incontinentie. Patiënten hebben ook ribfracturen, sociale terugtrekking en slaapverlies gemeld.

GSK verwacht dat camlipixant in 2026 door de regelgevende instanties wordt goedgekeurd. Daarna verwacht het bedrijf dat de overname van Bellus zal bijdragen aan de aangepaste winst vanaf 2027. De deal “heeft het potentieel om tot 2031 en daarna aanzienlijke verkopen te realiseren”, zei GSK in een persbericht.

De deal volgt op het plan van Merck (MRK) om maandag Prometheus Bio (RXDX) te kopen voor $10,8 miljard.

GSK-aandelen hebben middelmatige beoordelingen

BLU-aandelen, die al lang onder de 10 worden verhandeld, bereikten een recordhoogte in het overnamenieuws. Aandelen gingen in 2019 naar de beurs en bereikten het jaar daarop een dieptepunt rond 2.

Ondanks de stijging naar een recordhoogte van 12,69 afgelopen augustus, hebben de aandelen van Bellus zich dit jaar teruggetrokken. Het fusienieuws van dinsdag hielp hen volgens MarketSmith.com om hun belangrijkste bewegende lijnen te heroveren.

GSK-aandelen blijven boven hun belangrijkste voortschrijdende gemiddelden, maar aandelen hebben over de hele linie middelmatige beoordelingen, laat IBD Digital zien.

Bron: https://buystocks.co.uk/news/bellus-health-soars-99-as-gsk-joins-buyout-bonanza-with-2-billion-deal/