Beurzen in Parijs en euro dalen door begrotingsconflict in Frankrijk.
De aandelenkoersen in Parijs en de euro daalden maandag, omdat de begrotingsconflicten in Frankrijk zorgen zaaiden over de op één na grootste economie van de eurozone.
Positieve cijfers uit China zorgden voor een impuls op de aandelenmarkten elders. Zo bereikte de Duitse DAX-index een recordhoogte van boven de 19.700 punten.
De olieprijzen stegen door de hoop op een grotere Chinese vraag.
Dat volgde op een sterke voorsprong van de Aziatische markten en de Verenigde Staten, waar de Dow en de S&P 500 vrijdag op recordhoogtes sloten in een vanwege de feestdagen ingekorte sessie.
De euro bereikte een dieptepunt nabij het laagste punt in 14 maanden, omdat verzet tegen de bezuinigingsplannen van Frankrijk de regering ten val dreigt te brengen.
Premier Michel Barnier loopt het risico om door een vijandige Nationale Vergadering te worden afgezet, nu zijn regering maandag een plan voor de financiering van de sociale zekerheid presenteert waar de oppositie zich tegen keert.
Omdat Barnier geen meerderheid had, kon hij zijn uitvoerende bevoegdheden gebruiken om de wetgeving door te voeren.
Een dergelijke zet zou hem waarschijnlijk binnen enkele dagen blootstellen aan een motie van wantrouwen, waarbij de linkse vleugel en de extreemrechtse partij Rassemblement National van Marine Le Pen bereid zouden zijn de motie te steunen en de regering ten val te brengen.
Le Pen “heeft de macht om Barnier en zijn missie om Frankrijk op een duurzaam fiscaal pad te krijgen, te vernietigen”, aldus Kathleen Brooks, onderzoeksdirecteur bij Traders XTB.
Ook Stellantis, de autogigant die meerdere merken bedient, had een negatieve invloed op Parijs. De aandelen daalden met ruim zeven procent nadat topman Carlos Tavares plotseling was afgetreden.
Aziatische handelaren begonnen de maand voortvarend, na een turbulente periode sinds de herverkiezing van Donald Trump, die waarschuwde dat hij China, Canada en Mexico op zijn eerste dag als president van de VS met forse tarieven zou treffen.
Hongkong en Shanghai behoorden tot de best presterende landen, nadat uit gegevens bleek dat de Chinese productieactiviteit in november sneller groeide dan verwacht.
De cijfers van de inkoopmanagersindex gaven enige hoop dat de op één na grootste economie ter wereld weer op gang kwam na een langdurige vertraging. Analisten wezen op een reeks steunmaatregelen die eind september werden aangekondigd.
“De grote vraag is of de stimuleringsmaatregelen een langdurig effect zullen hebben of slechts een kortdurende impuls”, aldus Dan Coatsworth, beleggingsanalist bij AJ Bell.
Tokio steeg en de yen handhaafde de recente winst op ongeveer 150 per dollar. Dit kwam door de toenemende verwachtingen van een nieuwe renteverhoging door de Bank of Japan, nadat de inflatiecijfers van Tokio vorige week een record hadden bereikt.
Gouverneur Kazuo Ueda van de BoJ zei in een interview met de Nikkei dat zondag werd gepubliceerd dat de stijgingen “nabij zijn in de zin dat de economische cijfers op schema liggen”.
Source: https://buystocks.co.uk/news/paris-stocks-euro-fall-on-france-budget-standoff/