Home » News » Britse verkiezingsopluchting en tech-rally trekken Europese aandelen naar het hoogste punt in ruim één week

Britse verkiezingsopluchting en tech-rally trekken Europese aandelen naar het hoogste punt in ruim één week

News Team

De Europese aandelen stegen vrijdag naar een hoogste punt in ruim een week nadat de Labour Party bij de Britse algemene verkiezingen weer aan de macht kwam en beleggers een gevoel van kalmte gaf, terwijl de Duitse fabrikant van chipsystemen Aixtron zich herstelde na het melden van sterke orders.

De pan-Europese STOXX 600-index steeg met 0,4% en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds 26 juni.

De Britse FTSE 100, de toonaangevende FTSE 100, steeg 0,2% en de op het binnenland gerichte FTSE 250 steeg met 1,2% naar het hoogste punt in één maand, nadat de Labour Party vrijdag een verpletterende overwinning boekte, waarmee een einde kwam aan veertien jaar vaak tumultueuze conservatieve regering.

Britse huizenbouwers overtroffen andere sectoren toen het Labour-manifest beloofde de woningbouw te versnellen door het planningssysteem van het land te hervormen.

“Wat de politieke of beleidsresultaten ook zullen zijn, na alle chaos die we de afgelopen jaren met de Tories hebben gehad, beschouwen de markten de terugkeer van de Labour Party nu als iets positiefs voor de Britse economie”, aldus Carsten. Brzeski, econoom bij ING.

Beleggers zullen hun aandacht later op de dag verleggen naar het Amerikaanse maandelijkse loonlijstrapport en de tweede Franse stemronde op zondag, die cruciaal zal zijn voor het bepalen van het politieke landschap in de op een na grootste economie van de eurozone.

Uit gegevens om 1230 GMT wordt verwacht dat de Amerikaanse banengroei in juni is vertraagd tot een nog steeds gezond tempo, waarbij het werkloosheidspercentage stabiel blijft op 4%, wat de deur open zou kunnen laten voor Amerikaanse renteverlagingen dit jaar.

Handelaren schatten een kans van bijna 70% in op een renteverlaging van 25 basispunten door de Federal Reserve in september, volgens LSEG-gegevens, en een kans van 50% op een nieuwe verlaging in december.

De Franse markten staan onder verkoopdruk sinds president Emmanuel Macron vorige maand opriep tot vervroegde verkiezingen, uit angst dat een overwinning van extreemrechts de zorgen over de houdbaarheid van de begroting zou kunnen vergroten.

Het leek er echter op dat de extreemrechtse National Rally (RN)-partij na de tweede ronde van de stemming op zondag geen absolute meerderheid zou halen, zo bleek uit recente peilingen.

Franse aandelen stegen vrijdag met 0,3% en leken klaar voor hun grootste wekelijkse winst sinds begin mei.

Europese technologieaandelen overtroffen de sectorale prestaties met een stijging van 1,1%.

Aixtron steeg met 16% naar de top van de STOXX 600, omdat de sterke orderontvangst voor het tweede kwartaal de bezuinigingen op de jaarvoorspelling overschaduwde.

Andere chipbedrijven, waaronder ASM International (AS: ASMI), BE Semiconductor en ASML Holding (AS: ASML) stegen met 0,7%-1,1%, aangespoord door de voorspelling van Samsung (KS:005930) van een vijftienvoudige stijging in het tweede kwartaal. operationele winst.

De Zwitserse medicijnfabrikant Roche steeg met 0,9% nadat de Amerikaanse gezondheidsregulator zijn Vabysmo-voorgevulde spuit had goedgekeurd voor de behandeling van de belangrijkste oorzaken van gezichtsverlies.

Source: https://buystocks.co.uk/news/uk-election-relief-tech-rally-pull-european-shares-to-more-than-1-week-high/