Coca-Cola-aandelen duiken naar beneden na rapporten van de WHO die aspartaam-zoetstof als mogelijke oorzaak van kanker identificeert
Aandelenkoers van Amerikaanse Cola Major Coca-Cola zag zijn aandelenkoers crashen na berichten over de veelgebruikte kunstmatige zoetstof, aspartaam, gebruikt in frisdranken, die door het International Agency for Research on Cancer (IARC) als mogelijk kankerverwekkend wordt verklaard. . Op donderdag (29 juni) sloot de aandelenkoers van Coca-Cola op $ 60,02 per stuk, een daling van 0,83 procent ten opzichte van de vorige sluiting op de New York Stock Exchange.
Onder verwijzing naar bronnen meldde het persbureau Reuters dat aspartaam dat wordt gebruikt in producten van Coca-Cola light frisdrank tot Mars’ Extra kauwgom en sommige Snapple-drankjes, in juli voor het eerst zal worden vermeld als ‘mogelijk kankerverwekkend voor de mens’ door de IARC, kankeronderzoeksafdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Kort na dit rapport waren zowel Coca-Cola als Pepsico getuige van een daling van hun aandelenwaarde. De aandelenkoers van PepsiCo sloot op 28 juni op $ 183,70 per stuk, een daling van 1,35 procent ten opzichte van de NASDAQ.
Volgens het rapport van Reuters werd de IARC-uitspraak eerder deze maand afgerond na een bijeenkomst van de externe experts van de groep en is deze bedoeld om te beoordelen of iets een potentieel gevaar is of niet, op basis van al het gepubliceerde bewijsmateriaal. Dit is echter niet de eerste keer dat Coke een tegenslag kreeg. Eerder kostte het gebaar van Cristiano Ronaldo om mensen water te laten drinken in plaats van cola tijdens een Euro 2020-persconferentie het frisdrankbedrijf 4 miljard dollar aan marktwaarde.
Het IARC-rapport houdt geen rekening met hoeveel van een product een persoon veilig kan consumeren. Het advies voor individuen is afkomstig van een aparte commissie van deskundigen van de WHO voor levensmiddelenadditieven, bekend als JECFA (de commissie van deskundigen van de Gezamenlijke WHO en de Voedsel- en Landbouworganisatie voor levensmiddelenadditieven), naast bepalingen van nationale regelgevers. Vergelijkbare IARC-uitspraken in het verleden voor verschillende stoffen hebben echter geleid tot bezorgdheid bij consumenten over het gebruik ervan, tot rechtszaken geleid en fabrikanten onder druk gezet om recepten opnieuw te maken en over te stappen op alternatieven. Dat heeft geleid tot kritiek dat de beoordelingen van de IARC verwarrend kunnen zijn voor het publiek, zoals gerapporteerd door Reuters.
JECFA, de WHO-commissie voor additieven, herziet dit jaar ook het gebruik van aspartaam. De vergadering begon eind juni en het zal zijn bevindingen bekendmaken op dezelfde dag dat het IARC zijn besluit op 14 juli openbaar maakt.