Home » News » De aandelen uit de woningsector stijgen ondanks een robuuste markt, ondanks de hoge hypotheekrente

De aandelen uit de woningsector stijgen ondanks een robuuste markt, ondanks de hoge hypotheekrente

News Team

De woningsector heeft dit jaar sterke prestaties laten zien, waarbij de aandelen van huizenbouwers, huizenverbeteringsbedrijven en bouwtoeleveringsbedrijven een aanzienlijke opleving doormaakten. Met name de Pulte Group en Lennar (NYSE:LEN) LEN hebben hun aandelen in 2023 met 40% zien stijgen, waarmee ze de groei van de S&P 500 van 17% in dezelfde periode overtroffen.

Dit ondanks de stijgende hypotheekrente als gevolg van de agressieve houding van de Federal Reserve. Eind augustus bedroeg de gemiddelde rente voor een lening met een looptijd van 30 jaar ruim 7,2%, het hoogste niveau in ruim twintig jaar. Dit percentage is echter licht gedaald tot 7,12%, waardoor woningfinanciering duurder is geworden in vergelijking met het niveau van vóór de pandemie.

Ondanks de hoge hypotheekrente blijft de vraag naar nieuwe woningen groot. Uit gegevens van het US Census Bureau blijkt dat in juli het totale aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen op jaarbasis 714.000 stuks bedroeg, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, wat neerkomt op een stijging van ongeveer 31% vergeleken met de cijfers van vorig jaar. De activiteit in de bouw van nieuwe woningen vertoont ook een opwaartse trend, waarbij het aantal eengezinswoningen met 6,7% toeneemt tot een voor seizoensinvloeden gecorrigeerd jaarlijks aantal van 983.000 eenheden in juli.

Hoewel de gemiddelde prijs van nieuwe woningen in juli 436.700 dollar bedroeg, een daling ten opzichte van 478.200 dollar in juli 2022, wat wijst op enige afkoeling van de markt, nemen de problemen met de toeleveringsketen in de woningsector af. Dit helpt bouwers mogelijk door de inputkosten en prijzen te verlagen.

De inflatie blijft echter een punt van zorg, aangezien de inflatie in de detailhandel in augustus marginaal is gestegen naar 3,7%, hoewel dit percentage aanzienlijk lager is dan vorig jaar.

De Sharpe Ratio, een maatstaf voor het rendement per eenheid risico, weerspiegelt de prestaties van woningaandelen. Sinds begin 2017 heeft het PHM-aandeel een Sharpe-ratio van 0,7, wat beter presteert dan de S&P 500 Index-ratio van 0,6 in dezelfde periode.

Ook de huizenmarkt kampt met een aanzienlijk tekort aan aanbod. Schattingen suggereren dat de VS mogelijk een tekort heeft van ergens tussen de 1,5 miljoen en 5 miljoen woningen. Dit tekort zou kunnen zorgen voor een aanhoudende vraag, waardoor de volumes en inkomsten voor spelers in de woningsector zouden kunnen toenemen.

Onder de woningaandelen presteert de Pulte Group het beste: haar aandelen zijn dit jaar met ongeveer 69% gestegen. Home Depot (NYSE: HD) is echter achtergebleven en zijn aandelen zijn dit jaar slechts met 3% gestegen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/housing-sector-stocks-surge-amid-robust-market-despite-high-mortgage-rates/