Home » News » De aandelen van Nike en andere schoenenretailers kelderen vanwege de importheffingen van Trump.

De aandelen van Nike en andere schoenenretailers kelderen vanwege de importheffingen van Trump.

News Team

Aandelen in de schoenensector kelderen donderdag, omdat belangrijke namen in de sector, zoals Nike (NKE), te maken krijgen met wederzijdse importheffingen.

De aandelen van de sneakergigant daalden donderdagochtend met maar liefst 13% en zullen naar verwachting het laagste niveau sinds november 2017 bereiken.

Vanaf 5 april geldt voor alle importen een basistarief van 10%. Op 9 april krijgen zo’n 60 landen een hoger tarief. China krijgt te maken met een wederkerig tarief van 34% bovenop het tarief van 20% dat al van kracht is, wat het totaal op 54% brengt. Vietnam krijgt te maken met 46% en Indonesië met 32%.

Nike haalt 11% van zijn producten uit China, 44% uit Vietnam en 21% uit Indonesië.

“Wat president Trump presenteerde … was een beetje agressiever dan ik denk dat veel mensen hoopten,” vertelde Joe Feldman van Telsey Advisory Group aan Yahoo Finance. Veel retailbedrijven “dachten dat ze er even vanaf waren omdat ze niet veel blootstelling hadden aan China, of niet veel aan Canada, Mexico … [they’re] zijn duidelijk alles aan het heroverwegen.”

Vóór de aankondiging van woensdag verwachtte Nike dat de tarieven de marges van het vierde kwartaal zouden raken, maar alleen op basis van de eerdere heffing van 20% op China.

“We verwachten dat de brutomarges in het vierde kwartaal met ongeveer 400 tot 500 basispunten zullen dalen, inclusief herstructureringskosten in dezelfde periode vorig jaar. We hebben de geschatte impact van nieuw ingevoerde tarieven op importen uit China en Mexico meegenomen”, zei CFO Matthew Friend tijdens de winstoproep.

Volgens Jim Duffy, analist bij Stifel, kunnen de tarieven de winst per aandeel van Nike dit jaar met $ 1,69 verlagen, zo meldt een klant.

Andere schoenenbedrijven die het zwaar te verduren kregen, zijn Deckers Outdoor Corp. (DECK), Crocs (CROX), On (ONON) en Skechers (SKX), die respectievelijk met 18%, 17%, 9% en 20% daalden.

De meeste van hen, naast sportkledingmerken als Lululemon (LULU) en VF Corp. (VFC), zijn blootgesteld aan regio’s met de hoogste wederzijdse tarieven.

Analist Sharon Zackfia van William Blair schat dat Lululemon, dat ongeveer 54% van zijn producten uit China, Vietnam en Indonesië haalt, een impact op de marges van ongeveer 720 basispunten zal ervaren.

Het is nog maar de vraag hoe de extra kosten verdeeld worden over leveranciers, bedrijven en klanten. Merken kunnen proberen te onderhandelen met leveranciers om een deel van de klap op te vangen. Andere mogelijke verzachtende maatregelen zijn kostenbesparende maatregelen en een hogere prijs voor consumenten.

“Ervan uitgaande dat de volledige marge-inzet zonder verzachtende factoren resulteert in een tegenwind van 25% of meer voor onze huidige EPS-schatting voor 2026”, merkte Zackfia op. De aandelen van Lululemon daalden met 13% in de ochtendhandel, terwijl VF Corp met 23% daalde.

Eerder dit jaar zei Duffy dat bedrijven minder ruimte hebben om hun prijzen te verhogen vergeleken met 2018, toen de eerste regering van Trump tarieven oplegde.

“Wij denken dat het lastiger is om prijzen door te berekenen in deze omgeving, en dat dit dus een grotere impact zal hebben op de marges van de kledingindustrie”, vertelde Duffy telefonisch aan Yahoo Finance.

Duleep Rodrigo van KPMG US Consumer and Retail stelde dat deze tarieven de toeleveringsketens compliceren en strenge beslissingen over prijzen en inkoop afdwingen.

“Hoewel grote spelers de storm misschien wel zullen doorstaan, zullen velen moeite hebben om de stijgende kosten te absorberen, vooral in prijsgevoelige categorieën waar de marges al krap zijn”, aldus hij.

Feldman zei dat Trumps voornemen om de productie terug te verplaatsen naar de VS vrijwel onmogelijk zou zijn voor bedrijven als Nike.

“Er zijn geen textielfabrieken in de VS … schoenenfabrieken. Er zijn geen kledingfabrieken,” zei hij. “Je kunt dat niet van de ene op de andere dag doen. Het gaat een jaar duren, een paar jaar … om ze op te starten en te laten draaien; de kosten daarvan zijn aanzienlijk.”

En de kopers zullen waarschijnlijk een deel van de kosten betalen.

“Dat is nou net het hele punt van wereldwijde handel… Dat je goedkopere plekken hebt gevonden om veel goederen te maken, om de prijzen voor de Amerikaanse consument te verlagen. Nou, als het meer kost om de goederen hier in de VS te maken, [it’s] dan kost het de Amerikaanse consument nog steeds meer,” voegde Feldman toe.

Het consumentenvertrouwen, dat vrijdag door de Universiteit van Michigan werd gepubliceerd, is al gedaald tot het laagste niveau sinds november 2022.

Matt Priest, CEO van Footwear Distributors and Retailers of America (FDRA), zei in een persbericht dat de wederzijdse tarieven “catastrofaal zijn voor Amerikaanse gezinnen” en “de kosten zullen opdrijven, de productkwaliteit zullen verminderen en het consumentenvertrouwen zullen verzwakken.”

Source: https://buystocks.co.uk/news/nike-stock-tanks-along-with-other-footwear-retailers-on-trump-tariffs/