Home » News » De aandelenmarkten lopen uiteen naarmate de hoop op een renteverlaging in de VS afneemt.

De aandelenmarkten lopen uiteen naarmate de hoop op een renteverlaging in de VS afneemt.

News Team

Wall Street ging hoger, maar Europese aandelen daalden vrijdag nadat beleggers zich zorgen maakten over gegevens die erop wezen dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente langer hoog zou kunnen houden.

De Aziatische en Europese aandelenmarkten daalden na de verliezen op Wall Street donderdag, omdat beter dan verwachte Amerikaanse cijfers de zorgen vergrootten dat de Federal Reserve dit jaar de rente niet zal verlagen.

Amerikaanse aandelen zijn vrijdag hoger geopend.

“Het valt nog te bezien of het herstel stand zal houden in het licht van de grote omkeersignalen die we donderdag zagen”, zegt Fawad Razaqzada, analist bij City Index en Forex.com.

Hij zei dat handelaren donderdag “graag winst boekten” op technologieaandelen, waarbij velen “waarschijnlijk vrijdag vrij hadden genomen” voorafgaand aan de Memorial Day-vakantie van maandag.

De Europese en Amerikaanse indices zijn de afgelopen dagen naar nieuwe records gestegen dankzij solide winsten over het eerste kwartaal van bedrijven en hun positieve vooruitzichten, ondanks het feit dat het steeds onwaarschijnlijker lijkt dat de Fed dit jaar zal beginnen met het verlagen van de rente.

“Nu het winstseizoen grotendeels achter ons ligt, zullen de markten de economische cijfers nauwlettender gaan volgen, en helaas zien we een langdurige periode van hoge rentes tegemoet als we kunnen afgaan op de recente inflatiecijfers”, aldus Scope Markets-analist Joshua Mahony.

Andere gegevens waaruit blijkt dat de Amerikaanse economie te maken heeft met hoge rentetarieven, waardoor de druk op de Fed om deze te verlagen afneemt, hebben ook het vertrouwen in een snelle verlaging van de leenkosten aangetast.

Vrijdag waren het de Amerikaanse bestellingen voor duurzame goederen voor april, die maand-op-maand met 0,4 procent stegen, exclusief de volatiele transportsector.

Dat volgde op gegevens van donderdag waaruit bleek dat de dienstensector liet zien dat de activiteit in het snelste tempo in een jaar steeg, terwijl ook de fabriekssector de voorspellingen overtrof.

Minder mensen dan geschat dienden een werkloosheidsaanvraag in, wat erop wijst dat de arbeidsmarkt krap blijft.

Uit de gegevens blijkt dat de topeconomie ter wereld veerkrachtig is gebleven, waardoor de opwinding werd onderdrukt die werd aangewakkerd door het nieuws van vorige week dat de consumentenprijsindex in april vertraagde na drie maanden van topvoorspellingen.

De cijfers kwamen nadat notulen van het beleidsbesluit van de Fed in mei aantoonden dat besluitvormers de leenkosten hoog wilden houden totdat ze er zeker van waren dat de prijzen onder controle waren, terwijl sommigen zelfs zeiden bereid te zijn opnieuw te verhogen.

De rendementen op staatsobligaties waren vrijdag hoger, wat doorgaans voor tegenwind zorgt voor de aandelenhandel, omdat dit wijst op hogere financieringskosten van bedrijven.

Londen werd bovendien getroffen door gegevens waaruit bleek dat de Britse detailhandelsverkopen in april met 2,3 procent waren gedaald, dagen nadat de hoger dan verwachte inflatie de kansen op een renteverlaging door de Bank of England op korte termijn had doen afnemen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/stock-markets-diverge-as-us-rate-cut-hopes-diminish/