Home » News » De Aziatische markten kelderen nadat Wall Street de slechtste week in bijna 18 maanden beleefde.

De Aziatische markten kelderen nadat Wall Street de slechtste week in bijna 18 maanden beleefde.

9 September 2024 Door News Team

Aziatische aandelen daalden maandag nadat Wall Street vrijdag opnieuw in de problemen kwam. De langverwachte update over de Amerikaanse arbeidsmarkt was zwak genoeg om de zorgen over de economie te vergroten.

De Nikkei 225-index schommelde rond het laagste niveau in bijna een maand, aangezien deze in de ochtendhandel met 2,1% daalde tot 35.613,32. Het bruto binnenlands product van Japan groeide met een geannualiseerde 2,9% in het tweede kwartaal, volgens herziene gegevens van het Cabinet Office die maandag werden vrijgegeven. Dit was onder de verwachtingen.

“Elke bredere risicomijding kan een versterkt effect hebben op Japanse aandelen, waarbij de stromen naar veilige havens de yen mogelijk ondersteunen, wat als negatief wordt gezien voor de exporteurs van het land”, aldus Yeap Jun Rong, marktstrateeg bij IG, in een commentaar.

De Amerikaanse dollar noteerde maandagochtend voor minder dan 143 Japanse yen.

Aandelen op Chinese markten leden ook verliezen nadat beleggers teleurgesteld werden door slechter dan verwachte inflatiecijfers. Gegevens van het National Bureau of Statistics van maandag lieten zien dat de deflatoire druk nog steeds groot is, aangezien de consumentenprijsindex in augustus met 0,6% jaar-op-jaar groeide, terwijl de consumenteninflatie-indicator met 1,8% daalde in vergelijking met augustus vorig jaar.

De Hang Seng-index van Hongkong daalde met 1,8% tot 17.123,90 en de Shanghai Composite-index daalde met 0,9% tot 2.740,71.

De Australische S&P/ASX 200 daalde 0,6% tot 7.967,10. De Zuid-Koreaanse Kospi verloor 0,8% tot 2.523,86.

De Amerikaanse futures- en olieprijzen stegen.

Vrijdag daalde de S&P 500 met 1,7% en sloot op 5.408,42, waarmee de slechtste week sinds maart 2023 werd afgesloten. Broadcom, Nvidia en andere technologiebedrijven zorgden ervoor dat de markt daalde vanwege aanhoudende zorgen dat hun prijzen te hoog stegen in de hausse rond kunstmatige intelligentie. Ze trokken de Nasdaq Composite met een marktleidende 2,6% omlaag naar 16.690,83.

De Dow Jones Industrial Average daalde 1% tot 40.345,41.

Scherpe schommelingen troffen ook de obligatiemarkt, waar de Treasury yields kelderden, herstelden en vervolgens weer daalden nadat het banenrapport aantoonde dat Amerikaanse werkgevers in augustus minder werknemers in dienst namen dan economen hadden verwacht. Het werd aangekondigd als het belangrijkste banenrapport van het jaar en het liet een tweede maand op rij zien waarin de aanwervingen onder de prognoses uitkwamen. Het volgde ook op recente rapporten die zwakte in de productie en andere sectoren van de economie lieten zien.

Een dergelijke versoepeling van de arbeidsmarkt is eigenlijk precies wat de Federal Reserve en haar voorzitter, Jerome Powell, proberen te bereiken om de hoge inflatie te onderdrukken, “maar slechts tot op zekere hoogte en de gegevens testen nu de door voorzitter Powell gestelde grenzen”, aldus Scott Wren, senior global market strategist bij het Wells Fargo Investment Institute.

De gegevens van vrijdag riepen vragen op over hoeveel de Federal Reserve zijn belangrijkste rentetarief zal verlagen tijdens zijn vergadering later deze maand. De Fed staat op het punt om zijn focus meer te richten op het beschermen van de arbeidsmarkt en het voorkomen van een recessie nadat het de federale fondsenrente meer dan een jaar op een twintigjarig hoogtepunt hield.

Renteverlagingen kunnen investeringsprijzen opdrijven, maar de zorg op Wall Street is dat de Fed misschien te laat ingrijpt. Als er een recessie komt, zou dat de bedrijfswinsten ondermijnen en de voordelen van lagere tarieven tenietdoen.

Toch bevatte het banenrapport ook een aantal bemoedigende datapunten. Ten eerste verbeterde het werkloosheidspercentage van 4,3% een maand eerder naar 4,2%. Dat was beter dan economen hadden verwacht. En zelfs als de aanwervingen in augustus zwakker waren dan voorspeld, was het nog steeds beter dan het tempo in juli.

Door al deze onzekerheid gingen de rendementen op staatsobligaties op de obligatiemarkt als een raket omhoog, omdat handelaren probeerden de volgende stappen van de Fed te voorspellen.

De tweejarige Treasury yield daalde aanvankelijk tot 3,64% nadat het banenrapport werd vrijgegeven, om vervolgens snel weer boven de 3,76% te klimmen. Daarna daalde het weer tot 3,66% na de opmerkingen van Waller, een daling ten opzichte van 3,74% donderdagavond.

In de energiehandel steeg de Amerikaanse benchmark ruwe olie met 88 cent naar $ 68,55 per vat. Brent ruwe olie, de internationale standaard, steeg met 86 cent naar $ 71,92 per vat.

In de valutahandel steeg de Amerikaanse dollar van 142,27 yen naar 142,72 Japanse yen. De euro kostte $1,1080, maar veranderde nauwelijks van $1,1083.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-markets-dip-after-wall-street-had-its-worst-week-in-nearly-18-months/