De Europese markten openen negatief nadat de Franse regering een vertrouwensstemming verliest.
De Europese beurzen openen donderdag naar verwachting negatief, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de Franse markten, nadat de regering van premier Michel Barnier woensdag in een motie van wantrouwen ten val werd gebracht.
Een meerderheid van de parlementsleden van zowel de linkse alliantie New Popular Front als het extreemrechtse Rassemblement National steunde gisteravond een motie van wantrouwen in het Lagerhuis.
Zowel het linkse als het rechtse blok hadden maandag moties ingediend nadat Barnier, die pas drie maanden aan de macht is, speciale grondwettelijke bevoegdheden gebruikte om een wetsvoorstel voor de sociale zekerheidsbegroting door het parlement te krijgen zonder stemming. De zet maakte oppositiepartijen boos en gisteravond hebben afgevaardigden van links en rechts de regering afgezet.
Barnier zal naar verwachting donderdag aftreden, maar zou aan kunnen blijven als voorzitter van een interim-regering terwijl president Emmanuel Macron op zoek gaat naar een vervanger.
Elders in de nacht noteerden de markten in Azië-Pacific een gemengd beeld nadat de Wall Street-aandelenbenchmarks gisteren recordhoogtes bereikten. Amerikaanse aandelenfutures bleven woensdagavond grotendeels ongewijzigd.
Donderdag worden er in Europa geen belangrijke winst- of cijferpublicaties gedaan.
Frankrijk kampt met zenuwen op de obligatiemarkt, maar het is niet Griekenland in 2010, zegt econoom
Volgens George Lagarias, hoofdeconoom bij Forvis Mazars, kampt Frankrijk met een onhoudbare schuldenlast en hogere rentetarieven, maar is de situatie toch niet te vergelijken met de Griekse staatsschuldencrisis van 2010.
“Frankrijk is niet insolvent, om te beginnen, A en B, grote landen, G7-landen, zij krijgen geen schuldencrises in de 21e eeuw. Dit is het domein van kleinere landen. Griekenland was al insolvent lang voordat dat allemaal gebeurde,” vertelde Lagarias aan CNBC’s “Squawk Box Europe.”
Frankrijk kampt al maanden met politieke instabiliteit sinds de vervroegde verkiezingen van deze zomer. De minderheidsregering werd woensdag door een motie van wantrouwen omvergeworpen.
De Franse leenkosten zijn gestegen tot een 12-jarig hoogtepunt ten opzichte van Duitsland, te midden van zorgen dat het land geen begroting kan aannemen om zijn tekort te verminderen, terwijl zijn obligatierendementen voor het eerst in de geschiedenis gelijk zijn aan die van Griekenland. Dat werd door analisten gezien als een symbolische mijlpaal, gezien de sterkere fundamenten van Frankrijk en de turbulente marktgeschiedenis van Griekenland, die zijn obligaties in 2010 zag degraderen tot junkstatus en daaropvolgende reddingsoperaties.
“Frankrijk maakt iets door, het is politieke onrust… Er kunnen wat zenuwen zijn op de obligatiemarkten omdat de obligatiemarkten echt overstuur zijn over inflatie en tarieven. Dus, een deel daarvan zou in de toekomst kunnen doorsijpelen naar de obligatiemarkten, een deel van die onzekerheid. Maar Frankrijk is niet Griekenland,” zei Lagarias.
“We moeten erkennen dat het niet de eurozonecrisis is, [countries] kunnen lenen om uit de problemen te komen, maar niet in het tempo dat ze gewend zijn. We hebben schuldenversnelling, en dat gebeurt nu overal ter wereld. De VS is de voornaamste schuldige.”