Home » News » De meeste Aziatische beurzen dalen, olieprijzen stijgen door risico’s in het Midden-Oosten.

De meeste Aziatische beurzen dalen, olieprijzen stijgen door risico’s in het Midden-Oosten.

News Team

De meeste Aziatische aandelenmarkten daalden woensdag, en haalden de uitverkoop op Wall Street in nadat de ballistische raketaanval van Iran op Israël angsten voor een breder regionaal conflict opriep. Tegelijkertijd steeg ruwe olie vanwege het risico op verstoringen in de aanvoer.

Beleggers zochten massaal hun toevlucht tot veiligere beleggingen, waardoor de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties in Azië laag bleven, terwijl goud niet ver van een recordhoogte bleef.

De veilige haven dollar noteerde bijna zijn sterkste positie in drie weken ten opzichte van de euro. Macro-economie gaf de dollar ook een boost, met een veerkrachtige Amerikaanse arbeidsmarkt die pleitte voor een kleinere renteverlaging van de Federal Reserve in november, en inflatietrends in de eurozone die een versoepeling van de Europese Centrale Bank deze maand ondersteunden.

De Japanse Nikkei daalde met 2% om 04.44 uur GMT, terwijl de Zuid-Koreaanse KOSPI met 0,6% daalde.

De Hang Seng in Hongkong steeg echter met 6%, omdat de stimuleringsmaatregelen van Peking het sentiment positief beïnvloedden.

Dat hielp om de breedste index van MSCI voor aandelen in de regio Azië-Pacific met 0,6% te laten stijgen, ondanks het over het algemeen kwetsbare beleggerssentiment.

De markten op het Chinese vasteland waren gesloten voor de Golden Week-vakantie van een week. De handel in Taiwan werd opgeschort vanwege een tyfoon.

De Amerikaanse S&P 500-aandelenindexfutures daalden met 0,15% nadat de contante index in één nacht tijd 0,9% verloor.

Maar de pan-Europese STOXX 50 futures stegen met 0,4%.

“In de keten van mogelijke schokken in de marktvolatiliteit zal de geopolitiek doorgaans zwaarder wegen dan de economie, de bedrijfswinsten of de reactie van de centrale bank. Dit komt grotendeels doordat de meeste marktdeelnemers de risico’s rondom dit soort gebeurtenissen niet goed kunnen inprijzen”, aldus Chris Weston, hoofd onderzoek bij Pepperstone.

“Hoewel deze gebeurtenissen doorgaans op een marktpositieve manier verzoenen, is het staartrisico dat het kan opleveren aanzienlijk”, aldus Weston. “De situatie blijft fluïde en de geringste kalmering of toegenomen agressie in de retoriek van Israël of Iran zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op het sentiment op de markten.”

Iran liet woensdagochtend weten dat de raketaanval op Israël was beëindigd, tenzij er verdere provocaties zouden plaatsvinden. Israël en de VS beloofden echter vergeldingsmaatregelen.

Brent ruwe olie futures stegen met 1,5% tot $74,66 per vat, een voortzetting van de stijging van 2,5% van dinsdag. Amerikaanse WTI futures stegen met 1,7% tot $71 per vat, na de rally van 2,4% van dinsdag.

“Speculaties over een Israëlische aanval op Iraanse olievelden lijken onwaarschijnlijk, aangezien een dergelijke stap de olieprijs waarschijnlijk naar $80 zou drijven, tot ongenoegen van de bondgenoten van Israël, die stappen zetten in de strijd tegen inflatie”, aldus Tony Sycamore, analist bij IG.

“In plaats daarvan zijn strategische Israëlische aanvallen op belangrijke wapenfabrieken en militaire doelen waarschijnlijker”, zei hij.

Volgens Sycamore is er in zo’n situatie “hoop op een terugkeer naar het meer ingeperkte schaduwconflict dat het grootste deel van het afgelopen jaar heeft voortgeduurd tussen Israël en de regionale bondgenoten van Iran”.

Goud daalde met 0,3% tot $2.654,27 per ounce, na een stijging van ruim 1% in de vorige sessie. Daarmee komt de prijs dicht bij de recordhoogte van vorige maand van $2.685,42.

De benchmarkrente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties daalde met ongeveer 1 basispunt (bp) naar 3,7353%.

De dollarindex, die de Amerikaanse munteenheid vergelijkt met de euro en vijf andere belangrijke valuta’s, bleef stabiel op 101,27, nadat deze dinsdag voor het eerst sinds 19 september een hoogtepunt van 101,39 had bereikt.

De gemeenschappelijke munt van Europa bleef nagenoeg gelijk op $1,1061, na een daling van 0,6% in de vorige sessie. Toen daalde de munt voor het eerst sinds 12 september naar $1,1046.

Uit cijfers van de eurozone van dinsdag bleek dat de inflatie vorige maand onder de ECB-doelstelling van 2% lag. Dit versterkt de verwachtingen voor een renteverlaging met een kwart procentpunt op 17 oktober.

Ondertussen lieten de Amerikaanse cijfers van gisteravond een solide economie zien, een dag nadat Fed-voorzitter Jerome Powell zich had uitgesproken tegen de waarschijnlijkheid van een nieuwe renteverlaging van 50 basispunten wanneer de Amerikaanse centrale bank volgende maand bijeenkomt.

Het aantal vacatures nam in augustus onverwacht toe na twee opeenvolgende maandelijkse dalingen. Het aantal nieuwe medewerkers bleef echter beperkt en dat was in lijn met een vertragende arbeidsmarkt.

Gegevens over de particuliere loonlijst worden later op woensdag gepubliceerd, voorafgaand aan de mogelijk cruciale maandelijkse loonlijstcijfers buiten de landbouwsector op vrijdag.

Ook de ernstige staking in de Amerikaanse havens, die de economie dagelijks 5 miljard dollar kan kosten, zal een belangrijk aandachtspunt zijn voor investeerders. De hoop op een snelle beëindiging is vervlogen door het gebrek aan actieve onderhandelingen vannacht.

Source: https://buystocks.co.uk/news/most-asia-stock-markets-slide-oil-advances-on-middle-east-risks/