De meeste Aziatische markten stegen vóór de Fed, maar Tokio leed onder de sterke yen.
De meeste Aziatische markten stegen dinsdag, maar Tokio daalde met meer dan een procent omdat exporteurs werden geraakt door de sterkere yen en handelaren zich voorbereidden op een flinke renteverlaging in de VS en een belangrijke vergadering van de Japanse centrale bank.
De afgelopen dagen is er steeds meer geld ingezet op een verlaging van de leenkosten door de Federal Reserve met een half procentpunt. Waarnemers suggereren dat de overheid de verwachte reeks verlagingen naar voren wil halen.
Dat heeft een negatief effect op de dollar, die maandag voor het eerst sinds de zomer van 2023 onder de 140 yen dook en ook verzwakte ten opzichte van andere belangrijke valuta.
Uit een reeks cijfers van de afgelopen maanden blijkt dat de Amerikaanse inflatie weer daalt naar de doelstelling van de Fed van twee procent, terwijl de arbeidsmarkt vertraagt. Dit geeft beleidsmakers de ruimte om het monetaire beleid te versoepelen.
Bankdirecteur Jerome Powell heeft al aangegeven dat de autoriteiten zullen beginnen met bezuinigen, maar de discussie spitst zich toe op de vraag of ze voor 25 of 50 basispunten gaan. Sommigen waarschuwen dat de grotere optie een teken zou kunnen zijn dat er zorgen zijn over de economie.
De opeenvolgende grote tegenvallers op het gebied van werkgelegenheid in juli en augustus wakkerden de angst voor een recessie aan, hoewel beleidsmakers proberen die angst te temperen.
Een onafhankelijke analist, Stephen Innes, zei: “De arbeidsmarkt- en inflatiecijfers schreeuwden niet bepaald om een enorme daling, maar dat heeft de markt er niet van weerhouden om toch te gokken.
“Nu een renteverlaging met 50 basispunten een zekerheidje lijkt, kan teleurstelling op de loer liggen als de Fed met slechts 25 basispunten terugvalt.
“De eerste renteverlaging is nog maar een voorproefje. Het hoofdgerecht volgt met de persconferentie van Jay Powell en het dot plot van de Fed, dat waarschijnlijk de toon zal zetten voor de rest van het jaar”, voegde hij toe, verwijzend naar de renterichtlijnen van de bank.
De sterker wordende yen, die met ongeveer 13 procent is gestegen ten opzichte van het laagste punt in veertig jaar in juli, bereikte de Nikkei 225 in Tokio, omdat exporteurs werden afgeprijsd.
De index daalde bij de beursbreuk met meer dan twee procent, omdat handelaren terugkwamen van een lang weekend.
Het optimisme over een grote renteverlaging door de Fed gaf echter ook een impuls aan de meeste andere Aziatische markten, waarbij Hongkong, Sydney, Singapore, Manilla en Jakarta allemaal stegen.
Shanghai, Seoul en Taipei waren gesloten vanwege de feestdagen.
Nu het ernaar uitziet dat de Fed woensdag voor het eerst sinds 2020 de rente zal verlagen, kijken beleggers reikhalzend uit naar het beleidsbesluit van de Bank of Japan op vrijdag. De Bank verhoogde dit jaar al twee keer de rente, de eerste verhogingen in 17 jaar.
De verwachting is dat de autoriteiten in Tokio hun standpunt niet zullen veranderen, maar een verrassende zet in juli zorgde voor onrust op de wereldmarkten en leidde tot een massale afbouw van de zogenoemde yen carry trades, waarbij beleggers de goedkope munteenheid gebruiken om activa met een hoog rendement, zoals aandelen, te kopen.
Analisten van Asymmetric Advisors zeiden dat ze “niet denken dat de BoJ de rente op korte termijn opnieuw zal verhogen, gezien de afnemende buitenlandse vraag en de recente kracht van de yen, waardoor de druk op de Japanse centrale bank om in te grijpen enigszins is afgenomen”.
Ze voegden er echter aan toe dat “we meer ruimte zien voor een waardestijging van de yen, omdat de druk op de Amerikaanse Federal Reserve toeneemt om het monetaire beleid agressiever te versoepelen om de Amerikaanse economie te ondersteunen”.
Source: https://buystocks.co.uk/news/most-asian-markets-up-ahead-of-fed-but-tokyo-hit-by-strong-yen/