Home » News » De mondiale aandelenindex gaat omhoog, de dollar daalt na de Amerikaanse inflatie

De mondiale aandelenindex gaat omhoog, de dollar daalt na de Amerikaanse inflatie

News Team

De mondiale aandelenindex van de MSCI ging hoger, terwijl de Wall Street-indexen vrijdag daalden en de dollar daalde nadat de favoriete inflatiewaarde van de Amerikaanse Federal Reserve liet zien dat de prijzen matigden in lijn met de verwachtingen voor december.

De rente op staatsobligaties steeg nadat uit de cijfers bleek dat de Fed mogelijk een zachte landing voor de Amerikaanse economie zou kunnen bewerkstelligen.

De prijsindex voor de persoonlijke consumptieve bestedingen (PCE) is vorige maand met 0,2% gestegen, na een ongewijzigde daling van 0,1% in november, aldus het Bureau of Economic Analysis van het ministerie van Handel. In de twaalf maanden tot en met december steeg de PCE-prijsindex met 2,6%, wat overeenkomt met de ongewijzigde winst van november.

Toch zijn de aanstaande huizenverkopen in de VS in december het sterkst gestegen sinds juni 2020, wat erop wijst dat potentiële kopers mogelijk aan de zijlijn worden getrokken door de hypotheekrente te stabiliseren.

“Ik denk dat dit de Fed dekking geeft om te zeggen wat ze heeft gezegd, namelijk: ‘Hé, we moeten datagestuurd zijn’, en ik weet niet of we veel zien dat zou wijzen op een lagere rente. Zij (de Fed) zullen niets doen als de gegevens hen vertellen dat ze moeten blijven.” zegt Kim Forrest, chief investment officer bij Bokeh Capital Partners in Pittsburgh.

“Maar ik zie ook niets dat wijst op een hogere rente, en dat is voorlopig goed genoeg.”

De MSCI-wereldaandelenindex, die aandelen in 49 landen volgt, steeg 0,14% en bereikte daarmee het hoogste niveau in bijna twee jaar.

Op Wall Street steeg de Dow Jones Industrial Average om 10.31 uur met 88,80 punten, of 0,23%, naar 38.137,93, terwijl de S&P 500 met 4,11 punten, of 0,08%, steeg naar 4.898,27 en de Nasdaq Composite met 8,26 punten daalde. of 0,05%, tot 15.502,24.

De Europese aandelenindex steeg 1,05% en was op weg naar een wekelijkse winst van 3%, wat de grootste zou zijn sinds de week die begon op 30 oktober.

Dit gebeurde nadat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag had aangegeven dat zij de rente tegen april zou kunnen verlagen. Terwijl ECB-chef Christine Lagarde zei dat het “voorbarig” was om over versoepeling te praten, schatten de geldmarkten een kans van bijna 85% in op een renteverlaging in het eerste kwartaal in april.

In valuta’s daalde de dollarindex, die de dollar volgt ten opzichte van een mandje valuta’s van andere grote handelspartners, die dag met 0,12%.

De dollar steeg 0,31% ten opzichte van de yen naar 148,11, maar de euro steeg 0,1% naar $1,0856.

In staatsobligaties was de handel volatiel na de cijfers, maar meest recentelijk was het rendement op 10-jarige staatsobligaties gestegen tot 4,1624%, vergeleken met de slotkoers in de VS van 4,132% op donderdag. De tweejaarsrente, die stijgt als gevolg van de verwachtingen van beleggers over hogere Fed-fondstarieven, bereikte 4,3551%, vergeleken met een Amerikaanse slotkoers van 4,314%.

Bij de grondstoffen stevende de olieprijs af op een tweede wekelijkse stijging op rij. Amerikaanse ruwe olie steeg vandaag in zoverre dat de positieve Amerikaanse economische groei en tekenen van Chinese stimuleringsmaatregelen het vraagsentiment stimuleerden, terwijl de bezorgdheid over het aanbod in het Midden-Oosten verdere steun verleende.

Amerikaanse ruwe olie steeg 0,12% naar $77,46 per vat. Brent-olie steeg naar $82,62 per vat.

In Azië sloot MSCI’s breedste index van aandelen uit de regio Azië-Pacific, exclusief Japan, 0,4% lager, maar maakte een verliesreeks van drie weken door voor een wekelijkse stijging van 1,6%.

De Chinese CSI blue chip-index daalde vrijdag met 0,3%, maar noteerde een wekelijkse winst van bijna 2% na drie weken van verliezen.

Beleggers hebben in de week tot en met woensdag bijna 12 miljard dollar in Chinese aandelenfondsen gestort, zo blijkt uit een rapport van BofA Global Research dat vrijdag werd berekend. Dat is de grootste instroom sinds 2015 en de op een na grootste ooit.

Source: https://buystocks.co.uk/news/global-stock-index-edges-up-dollar-falls-after-u-s-inflation-reading/