Home » News » De rendementen stijgen, aandelen dalen terwijl het renteverlagingstraject in beeld blijft

De rendementen stijgen, aandelen dalen terwijl het renteverlagingstraject in beeld blijft

News Team

De rendementen op staatsobligaties stegen en aandelen daalden dinsdag lichtjes, nadat de markten hun inzet op renteverlagingen door de centrale banken al in maart verlaagden, en olie zich herstelde van de scherpe dalingen van de dag ervoor.

De rente op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties steeg met vier basispunten (bps) naar 4,04% en lag daarmee scherp boven het laagste punt in vijf maanden van 3,783% dat op 27 december werd bereikt.

De Duitse tienjaarsrente op Duitse staatsobligaties steeg eveneens met 4 basispunten naar 2,19%, na tussen Kerstmis en Nieuwjaar onder de 1,9% te zijn gezakt.

De stijging van de Amerikaanse rente dit jaar is echter minder dramatisch in de context van de daling van iets meer dan 5% in oktober 2023.

“De afgelopen weken zijn een paar dingen bij elkaar gekomen: we waren te ver gegaan en zelfs zonder iets zouden we na de rally een correctie hebben gezien, en dan waren de activiteitsgegevens per saldo iets sterker en vooral de werkgelegenheidsgegevens De Amerikaanse niet-agrarische loonlonen zijn behoorlijk geweest’, zegt Peter Schaffrik, mondiaal macrostrateeg bij RBC Capital Markets.

Een golf van aanbod van obligaties drukt ook op de markt, voegde Schaffrik eraan toe.

De dinsdag gepubliceerde werkloosheidscijfers voor het eurogebied bleven beneden de verwachtingen en vorige week lieten Amerikaanse gegevens zien dat werkgevers in december meer werknemers in dienst namen dan verwacht.

Dat heeft ertoe geleid dat traders de verwachtingen van bijna aanstaande renteverlagingen, die eind 2023 hadden plaatsgevonden, enigszins hebben bijgesteld. De huidige marktprijzen weerspiegelen een kans van 58% op een renteverlaging tijdens de bijeenkomst van de Federal Reserve in maart, tegen ruim 80% eind vorig jaar. volgens CME’s Fedwatch-tool.

De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI), die donderdag wordt verwacht, zal deze week waarschijnlijk de belangrijkste factor zijn bij het verder sturen van dergelijke verwachtingen.

De aandelenmarkten lieten dinsdag ook een versoepeling zien en de brede Europese SXTOOXX 600-index verloor 0,5%, waarmee hij begin januari een bijna twee jaar durende hoogste hit achter zich liet. (.STOXX)

De Amerikaanse S&P 500-futures verloren 0,45% en de Nasdaq-futures daalden 0,6%, wat wijst op een lagere opening voor Amerikaanse aandelen die maandag stegen dankzij de gigantische chipmaker Nvidia (NVDA.O), die een recordhoogte sloot na de onthulling van nieuwe desktop grafische processors die hiervan profiteerden van kunstmatige intelligentie.

Daaropvolgende winsten bij Japanse chipmakers hielpen de Nikkei 225-benchmark van het land dinsdag naar een nieuw hoogste punt in 33 jaar. (.N225)

De ogen in Europa waren gericht op de in Londen genoteerde fondsbeheerder Jupiter (JUP.L), die met 15% daalde, de grootste daler op de FTSE350 (.FTLC) index van large- en mid-cap aandelen, nadat deze een netto uitstroom van 2,2 miljard pond noteerde ( 2,8 miljard dollar) voor 2023 en het vertrek van een stermanager.

De aandelen in Grifols (GRLS.MC) daalden dinsdag met meer dan 40% nadat hedgefonds Gotham City Research zijn boekhoudpraktijken in twijfel trok. Het Spaanse farmaceutische bedrijf ontkende categorisch de beschuldigingen.

OGEN OP OLIE

Olie slaagde er dinsdag in om zijn draai te vinden, waarbij de futures op ruwe Brent-olie en Amerikaanse ruwe olie meer dan 2,5% stegen naar respectievelijk $78,13 per vat en $72,69.

Ze waren met meer dan 3% en 4% gedaald als gevolg van scherpe prijsverlagingen door topexporteur Saoedi-Arabië en een stijging van de OPEC-productie, waarbij de Europese groothandelsprijzen voor gas ook rond het laagste niveau sinds afgelopen zomer daalden.

Spotgoud noteerde 0,3% hoger op $2033,8 per ounce. [GOL/]

De valutamarkten waren redelijk rustig, waarbij de dollarindex iets steeg naar 102,37 – bijna 1% hoger dit jaar tot nu toe, deels dankzij de winst op de Japanse yen, die voor het laatst op 143,8 per dollar stond.

De euro stond voor het laatst op $1,0934, een tikje zwakker op de dag en met 0,9% gedaald dit jaar.

“We waren het jaar begonnen met de gedachte dat een back-up van de kortetermijnrente de dollar een beetje steun zou kunnen geven, hoewel de stijging van de dollar in feite zeer bescheiden was”, zei Chris Turner, mondiaal hoofd markten bij ING, in een ochtendnotitie. .

“Daarachter schuilt misschien wel de overtuiging dat de Federal Reserve dit jaar de rente zal verlagen en dat, tenzij er ergens iets kapot gaat, het vergroten van de long-dollarposities nu tegen de trend in zou zijn.”

Source: https://buystocks.co.uk/news/yields-rise-stocks-dip-as-rate-cut-path-remains-in-focus/