Home » News » De S&P 500 neemt een pauze in afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers

De S&P 500 neemt een pauze in afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers

14 November 2023 Door News Team

De S&P 500 sloot de sessie van maandag lichtjes lager af, omdat beleggers hun adem inhielden bij een cruciale inflatiemeting die aanwijzingen zou kunnen geven over hoe lang de Amerikaanse Federal Reserve de rente hoog zal houden.

Nadat de indexen vrijdag een solide rally kenden, verlegde de markt zijn focus op maandag naar de consumentenprijsindex (CPI)-gegevens, die dinsdagochtend verschijnen. Economen verwachten voor oktober een totale stijging van 3,3%, vergeleken met de 3,7% in september. Maar de kernprijzen zullen naar verwachting onveranderd blijven ten opzichte van de voorgaande maand.

De CPI-waardes zijn, samen met de arbeidsmarkt, “duidelijk bepalend voor wat belangrijk is voor de financiële markten, omdat zij dicteren waar het beleid van de Fed naartoe gaat”, zegt Matt Stucky, hoofdportefeuillemanager voor aandelen bij Northwestern Mutual Wealth Management Company. Milwaukee, Wisconsin.

“De markt verwacht dat de Fed klaar is met renteverhogingen en om dat waar te maken, moet je verdere vooruitgang boeken op het vlak van de inflatie”, zei hij.

Handelaren hebben volgens de FedWatch-tool van de CME Group een kans van bijna 86% ingeprijsd dat de Fed de rente in december stabiel zal houden.

Hoewel de CPI-waarde maandag het belangrijkste probleem was om beleggers “in een holdingpatroon” te houden, zei Michael O’Rourke, hoofdmarktstrateeg bij JonesTrading in Stamford, Connecticut, dat ze ook de zwakkere Amerikaanse kredietvooruitzichten aan het verwerken waren.

Moody’s verlaagde vrijdag laat zijn vooruitzichten voor de Amerikaanse kredietwaardigheid van ‘stabiel’ naar ‘negatief’, daarbij verwijzend naar grote begrotingstekorten en een daling van de betaalbaarheid van schulden.

Dit droeg bij aan de terughoudendheid van beleggers om grote beslissingen te nemen vóór een weekenddeadline die mogelijk zou kunnen resulteren in een sluiting van de Amerikaanse overheid, zei O’Rourke.

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, onthulde zaterdag een Republikeinse noodmaatregel om een shutdown te voorkomen, maar de maatregel stuitte al snel op tegenstand van wetgevers van beide partijen in het Congres.

Volgens voorlopige gegevens verloor de S&P 500 4,03 punten, of 0,09%, om te eindigen op 4.411,51 punten, terwijl de Nasdaq Composite 30,36 punten, of 0,22%, verloor naar 13.767,74. De Dow Jones Industrial Average steeg 49,76 punten, oftewel 0,15%, naar 34.332,86.

De belangrijkste Amerikaanse aandelenindexen hebben zich deze maand tot nu toe hersteld, aangewakkerd door een sterker dan verwacht winstseizoen en de hoop dat de Amerikaanse rentetarieven hun hoogtepunt naderen.

Van de elf grote sectoren van de S&P 500 was energie de grootste winnaar tijdens de sessie, terwijl nutsbedrijven de grootste verliezer waren.

Boeing hielp de Dow Jones overeind te houden en kwam maandag tot een rally nadat Bloomberg News meldde dat China overweegt de aankoop van 737 Max-vliegtuigen te hervatten.

En Dubai’s Emirates plaatste maandag bij de opening van de Dubai Airshow een bestelling voor nog eens 90 Boeing 777X-jets.

Medtech-bedrijven, waaronder Dexcom, Insulet en Abbott, stegen toen analisten gegevens bespraken over de cardiovasculaire voordelen van Novo Nordisk’s afslankmedicijn Wegovy.

Source: https://buystocks.co.uk/news/sp-500-takes-a-pause-ahead-of-u-s-inflation-data/