Home » News » De vrees voor een winstrecessie is overdreven en beleggers moeten niet in paniek raken bij verkopen, aangezien de aandelen het goed zullen houden, zegt de hoofdstrateeg van BMO

De vrees voor een winstrecessie is overdreven en beleggers moeten niet in paniek raken bij verkopen, aangezien de aandelen het goed zullen houden, zegt de hoofdstrateeg van BMO

News Team

Er komt een recessie aan in de bedrijfswinsten, waarbij de winst terugtrekt van recordhoogtes. Maar dat betekent niet meteen een recessie voor ‘s werelds grootste economie, en large-capaandelen kunnen doorzetten om solide rendementen te behalen, volgens de beste beleggingsstrateeg van BMO Capital Markets.

“De angst voor een winstrecessie is misschien overdreven”, zegt Brian Belski, hoofdinvesteringsstrateeg van BMO, in een onderzoeksnota die deze week is gepubliceerd. Een winstrecessie wordt gezien als twee opeenvolgende kwartalen van dalende bedrijfswinsten.

“Veel beleggers zijn bang dat een winstrecessie de marktprestaties in de komende maanden aanzienlijk zal belemmeren en zich later dit jaar onvermijdelijk zal vertalen in een economische recessie. Ons werk toont echter aan dat deze conclusies niet noodzakelijkerwijs juist zijn”, zei hij.

Er komen inkomstenrapporten binnen van bedrijven als Tesla en Netflix en grote banken als JPMorgan Chase en Goldman Sachs. Volgende week zijn de Big Tech-resultaten te verwachten met Google-moeder Alphabet, Microsoft en Facebook-moeder Meta aan dek.

BMO zei dat de eerste winstrecessie sinds 2020 waarschijnlijk lijkt, met consensusprognoses die mid-single-digit winstdalingen op jaarbasis projecteren voor het eerste en tweede kwartaal van 2023. Dat zou komen nadat S&P 500-bedrijven een jaar-op-jaar rapporteerden kwartaalverlies van meer dan 4% in het vierde kwartaal van vorig jaar.

“Dat gezegd hebbende, onze kijk op de winstvooruitzichten is niet zo somber en pessimistisch als veel beleggers waarmee we spreken,” zei Belski, erop wijzend dat de eerstekwartaalcijfers naar verwachting het dieptepunt van verandering zullen vertegenwoordigen. Hij zei dat dit zou moeten worden gevolgd door een groeiversnelling in de tweede helft van dit jaar en vervolgens een dubbelcijferige groei voor de winst per aandeel gedurende 2024.

BMO zei dat zijn voorkeursmethode voor het meten van winstcycli – een achterblijvende vierkwartaalbasis – de S&P 500 naar schatting lage enkelcijferige verliezen zal boeken vanaf het tweede kwartaal van dit jaar. Die verliezen komen “bij lange na niet in de buurt van die tijdens de pandemie”, zei Belski.

Volgens FactSet heeft 18% van de S&P 500-bedrijven tot nu toe voor het eerste kwartaalcijfersseizoen resultaten geboekt en heeft 76% een winst per aandeel ingeleverd die de verwachtingen van analisten overtrof. Dat percentage ligt net onder het vijfjarig gemiddelde van 77%, maar hoger dan het tienjarig gemiddelde van 73%.

Belski zei ook in gedachten te houden dat de winstvergelijkingen in 2023 op jaarbasis geconfronteerd worden met de hindernis van de recordniveaus van 2002 van de kwartaalwinst per aandeel. “Bij het meten van de huidige bottom-up WPA-cijfers versus twee jaar eerder, zijn de winstgroeipercentages voor elk kwartaal in 2023 duidelijk positief.”

In 2022 bereikte de winstgevendheid van bedrijven een record van $ 2 biljoen.

Recessie horloge

Hoewel de winsten van Corporate America misschien kleiner zijn, betekent de komst van een winstrecessie niet noodzakelijkerwijs dat er een recessie voor de Amerikaanse economie op handen is, aldus BMO.

Het ontdekte dat vier van de laatste zeven winstrecessies niet samenvielen met economische recessies. Winstrecessies vonden plaats in de periode 1985 tot 1987; 1998; 2012 tot 2013; en medio 2015 tot en met het derde kwartaal van 2016.

Binnen die periodes was zes het hoogste aantal kwartalen met opeenvolgende winstdalingen op jaarbasis.

De investeringsbankafdeling van Bank of Montreal ontdekte ook dat Amerikaanse aandelen “vrij goed stand hebben gehouden” in de maanden na een winstrecessie en voor de duur van de winstdaling.

De S&P 500 steeg gedurende 16 winstrecessies sinds 1948 gemiddeld met 5,9% in de zes maanden na twee kwartalen van winstdalingen, met winsten in 75% van de tijd, zei Belski. Het gemiddelde koersrendement groeide tot 7,4% wanneer periodes waarin ook een economische recessie optrad buiten beschouwing worden gelaten.

“Gedurende de hele duur van deze winstrecessies waren er ook veel winsten, waarbij de S&P 500 slechts vier keer verliezen boekte en het gemiddelde prijsrendement op jaarbasis 21,7% bedroeg”, zei hij.

De S&P 500 is dit jaar met meer dan 7% gestegen en was ongeveer 19% hoger dan het dieptepunt op de bearmarkt van 3.491,58 in oktober, op de drempel van een bullmarkt.

Bron: https://buystocks.co.uk/news/fears-of-an-earnings-recession-are-overblown-and-investors-shouldnt-panic-sell-as-stocks-will-hold-up-fine-bmo-chief-strategist-says/