Deloitte meldt dat de beursintroducties in Zuidoost-Azië het laagste punt in acht jaar hebben bereikt, Indonesië leidt
Uit een recent onderzoek van Deloitte is gebleken dat de activiteit op het gebied van beursintroducties (IPO’s) in Zuidoost-Azië aanzienlijk is teruggelopen, waarbij de regio getuige is van het laagste niveau aan opgehaalde fondsen in acht jaar. Ondanks dat er een aantal beursintroducties plaatsvonden op grote beurzen in Singapore, Indonesië, Thailand, Maleisië, Vietnam en de Filippijnen, daalde het totale kapitaal dat in 2023 werd opgebouwd scherp vergeleken met het jaar daarvoor.
Uit de analyse bleek dat er in de regio in 2023 153 bedrijven naar de beurs gingen, waarmee ze ongeveer 5,5 miljard dollar binnenhaalden. Dit cijfer vertegenwoordigt een daling ten opzichte van de 7,6 miljard dollar die werd opgehaald via 163 beursintroducties in 2022. Indonesië viel op als de meest actieve markt binnen Zuidoost-Azië, met 77 beursintroducties die 3,6 miljard dollar opbrachten. Dit was goed voor de helft van de noteringen in de regio en 60% van het totale ingezamelde bedrag, waardoor Indonesië dit jaar naar de vierde sterkste aandelenbeurs ter wereld werd gekatapulteerd, slechts achter China, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten.
De sectoren die dit jaar de noteringen domineerden, waren met name in lijn met de mondiale trends in de richting van duurzame energie en transport. Bedrijven uit de markt voor elektrische voertuigen en de sectoren hernieuwbare energie waren prominent aanwezig, aangezien landen zich steeds meer richten op het bereiken van koolstofneutrale economieën. Bovendien bleef de consumentenindustrie kracht tonen dankzij een groeiende jonge middenklasse met een groeiend besteedbaar inkomen.
Ondanks deze ontwikkelingen onderzoeken Zuidoost-Aziatische bedrijven grensoverschrijdende beursintroducties, gedreven door verwachtingen van betere waarderingen en grotere liquiditeit. De vergelijkbaarheid van de sector en de bekendheid van investeerders met bepaalde sectoren dragen ook bij aan deze trend.
Wereldwijd blijft de uitdaging van het in stand houden van een actieve markt voor contante aandelen bestaan nu de IPO-activiteit terugkeert naar het niveau van vóór de pandemie. Dit komt deels doordat bedrijven ervoor kiezen om voor langere perioden privé te blijven in een complex macro-economisch landschap.
Vooral de beursintroductieprestaties van Singapore waren gematigd: slechts vijf noteringen in het bestuur van Catalist brachten dit jaar $29 miljoen op. Er werd opgemerkt dat er geen noemenswaardige IPO’s voor moederborden hebben plaatsgevonden, vooral als er doorgaans vastgoedbeleggingstrusts (REIT’s) en speciale acquisitiebedrijven (SPAC’s) bij betrokken zijn. De hoge federale rentetarieven hebben geleid tot een kapitaalverschuiving naar de Verenigde Staten, omdat beleggers op zoek zijn naar aantrekkelijkere rendementen.
Analisten bij Deloitte wezen erop dat er ondanks deze uitdagingen potentieel is voor een herstel in markten zoals de Filipijnen zodra de rente zich stabiliseert. Momenteel heeft de Philippine Stock Exchange (PSE) echter een bescheiden bijdrage geleverd aan de regionale IPO-activiteiten, waarbij in 2023 slechts 81 miljoen dollar werd opgehaald uit drie bedrijfsnoteringen. Dit vertegenwoordigt slechts 1,47 procent van het totaal van Zuidoost-Azië en weerspiegelt een bredere trend waarbij Indonesië, Thailand , en Maleisië heeft in de eerste 10,5 maanden van dit jaar gezamenlijk 5,4 miljard dollar of 98 procent van alle fondsen in de regio veiliggesteld.