Home » News » Dollar daalt ten opzichte van yen, Aziatische aandelenmarkten worstelen met naderende Fed.

Dollar daalt ten opzichte van yen, Aziatische aandelenmarkten worstelen met naderende Fed.

18 September 2024 Door News Team

De dollar moest woensdag een deel van de winst van de afgelopen nacht prijsgeven, terwijl Aziatische aandelen het moeilijk hadden omdat handelaren rekening hielden met een enorme renteverlaging door de Federal Reserve later op de dag.

De Amerikaanse munt daalde scherp ten opzichte van de yen en leverde daarmee ongeveer de helft van de stijging van dinsdag in, toen onverwacht sterke cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen werden gezien als reden om de Fed niet aan te zetten tot agressieve verruiming.

De rendementen op Amerikaanse kortetermijnobligaties stegen echter licht.

De kans dat de Fed de verruimingscyclus start met een enorme renteverlaging van 50 basispunten (bps) varieerde in Azië. Volgens gegevens van LSEG daalde het percentage vroeg op de dag van 67% op dinsdag naar 63%, waarna het stabiliseerde rond de 65%.

De Japanse Nikkei-aandelenkoers steeg in eerste instantie met maar liefst 1,3% als reactie op de zwakke yen van de afgelopen nacht. Om 05.26 GMT was de winst echter teruggebracht tot slechts 0,23%, omdat de munteenheid herstelde.

De Chinese blue chips daalden met 0,18% nadat ze weer online kwamen na een verlengd weekend, en ook Taiwan keerde terug van een vrije dag en kelderde met 1%. De benchmark van Australië daalde met 0,1%.

De breedste index van MSCI voor aandelen in de regio Azië-Pacific buiten Japan daalde met 0,27%.

Hongkong en Zuid-Korea behoorden tot de belangrijkste markten die vanwege de feestdagen gesloten waren.

Wall Street sloot dinsdag vrijwel onveranderd, en slaagde er niet in om het vroege momentum vast te houden dat de S&P 500 en Dow naar recordhoogtes binnen de dag duwde. S&P 500 futures wezen woensdag 0,06% hoger.

De pan-Europese STOXX 50 futures waren echter zwakker en daalden met 0,19%.

“De (Amerikaanse) prijsbeweging laat zien dat de markten voor een belangrijk kantelpunt staan”, aldus Kyle Rodda, senior financieel marktanalist bij Capital.com.

“Als de Fed het op deze vergadering goed doet, kan de bullmarkt doorzetten. Als dat niet gebeurt, kan dat een hoogtepunt in deze cyclus betekenen.”

De dollar daalde met 0,67% tot 141,365 yen, hoewel dit volgde op een stijging van 1,26% in de nacht van gisteren.

De euro steeg met 0,05% tot $1,1119. Het pond sterling bleef stabiel op $1,3158.

Tegelijkertijd stegen de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van twee jaar licht tot 3,5962%, een stijging die de stijging van dinsdag overtrof.

Analist Kristina Clifton van de Commonwealth Bank of Australia verwacht een renteverlaging van een kwart procentpunt door de Fed, “omdat de geschiedenis leert dat de FOMC een goede reden nodig heeft om de rentecyclus te beginnen met een verlaging van meer dan 25 basispunten.”

Maar als er sprake is van een agressievere versoepeling, kan de reactie van de dollar dramatisch verschillen, zei ze.

“Een verlaging van 50 bps die markten bang maakt over de economische vooruitzichten van de VS, zou de USD kunnen laten stijgen omdat het een veilige havenvaluta is,” zei Clifton. “Echter, een verlaging van 50 bps die zorgen over de economische vooruitzichten van de VS wegneemt, zou de USD kunnen ondermijnen.”

Ondertussen had goud het woensdag moeilijk om op gang te komen en daalde met 0,1% tot $2.567 per ounce, nadat het in de vorige sessie nog was gedaald ten opzichte van een recordhoogte.

De prijs van ruwe olie daalde ook, nadat deze woensdag met ongeveer $1 per vat was gestegen vanwege de toenemende spanningen in het Midden-Oosten.

De militante groep Hezbollah heeft vergeldingsmaatregelen tegen Israël gezworen nadat dinsdag overal in Libanon piepers tot ontploffing waren gebracht. Daarbij zijn minstens acht mensen om het leven gekomen en bijna 3.000 anderen gewond geraakt.

Ondertussen meldde de VN-missie in Libië dat de partijen geen definitieve overeenkomst hebben bereikt in de gesprekken over het oplossen van de crisis bij de centrale bank, die de olieproductie en -export heeft doen dalen.

Amerikaanse ruwe-olie futures daalden 49 cent tot $ 70,70 in de laatste sessie, en Brent-ruwe-olie futures verloren 47 cent tot $ 73,23.

Source: https://buystocks.co.uk/news/dollar-drops-vs-yen-asia-stocks-struggle-as-fed-looms/